Πεντέλη-Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης

2018-06-07 16:21

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πεντέλης και τον Διαδημοτικό Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (Σύνδεσμος 21 ΟΤΑ) η απονομή των Βραβείων «Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας» στα σχολεία των Δήμων – Μελών στην ΑΠΧ του Γυμνασίου – Λυκείου Δ.Κ. Ν.Πεντέλης.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του τοποθετήθηκε για το Πεντελικό Βουνό και τον Εθελοντισμό και τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νέας γενιά, των παιδιών μας, της ελπίδας του τόπου μας.

Από τα σχολεία του Δήμου μας βραβεύτηκε το 1ο Νηπιαγωγείο Δ.Κ. Μελισσίων, το 4ο Νηπιαγωγείο Δ.Κ. Μελισσίων και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δ.Κ. Μελισσίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Θεματικός Αντιδήμαρχος κος Ηλίας Βιλιώτης, ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑ κος Νίκος Τόλιος, οι Διευθυντές των Σχολείων μας κ.κ. Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Ματθαία Τζελβελή, Βελισσάριος Ψυχογιός, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΚΑΨΑΛΗ

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Εκλεκτοί αυτοδιοικητικοί συνάδελφοι, εκλεκτοί συμπολίτες,

είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα προσωπικά και για τον Δήμο Πεντέλης η διοργάνωση των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας στην πόλη μας, την Πεντέλη, το Πεντελικό Βουνό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί περιβαλλοντικές καταστροφές και μέσα από αυτές έχει αναδείξει την αναγκαιότητα για την περιβαλλοντική ευαισθησία που πρέπει να έχουμε.

  1. Γεωγραφικά στοιχεία

Ο Δήμος Πεντέλης καταλαμβάνει το Ν.Α. κομμάτι του Πεντελικού Όρους, έκταση 70.000 στρεμμάτων περίπου, στο σύνολό της σχεδόν ορεινή, με βαθιά διαμερισμάτωση από χείμαρρους και ρέματα. Τα δύο κυρίαρχα ρέματα που διασχίζουν τη ζώνη ευθύνης του Δήμου Πεντέλης είναι ο Ποδονίφτης και το Λυκόρεμα ή Μέγα Ρέμα ή Βαλανάρης.

Στη ζώνη ευθύνης του Δήμου Πεντέλης είναι άξιες μνείας οι κορυφές της Πεντέλης Αγ.Σωτήρος (1.100 μέτρα), Μαυρηνόρας (780 μέτρα), Κατσουλιέρη, Προφήτη Ηλία Ν.Πεντέλης και Βίγλας Μελισσίων.

Το Πεντελικό στη ζώνη ευθύνης του Δήμου μας έχει έναν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που εκφράζεται με δεκάδες πηγές στη ζώνη ευθύνης του Δήμου.

Τα βασικά είδη της πανίδας στη ζώνη ευθύνης μας είναι η αλεπού, η πέρδικα και ο λαγός που τα τελευταία χρόνια λόγω της απαγόρευσης της θήρας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Το περίφημο δάσος του Πεντελικού κάηκε από τις διαδοχικές καταστροφικές  πυρκαγιές των τελευταίων ετών και ειδικότερα από τη φωτιά του 1998 της Σταμάτας, τη φωτιά του 2007 του Αγ. Παντελεήμονα και τη φωτιά του 2009 του Γραμματικού.

Αναμφίβολα η καταστροφή του Πεντελικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια συνδέθηκε με την ανάπτυξη των οικοπεδικών – οικοδομικών συνεταιρισμών.

Η ανάπτυξη του οικιστικού ιστού σε δασικές κατά βάση περιοχές στα Ν.Α. του Πεντελικού έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα-προβλήματα στην ανάπτυξη του Δήμου κυρίως λόγω των δυσχερειών των δασικών αδειοδοτήσεων.

Αγώνας αποκατάστασης Πεντελικού Περιβάλλοντος:

  • Δενδροφυτεύσεις
  • Ποτίσματα
  • Κορμοδέματα κτλ

 

  1. Ανθρωποκεντρικά στοιχεία

Η ανθρώπινη ύπαρξη εντός της ζώνης ευθύνης του Δήμου αποδεικνύεται ότι υπάρχει 3 με 4 χιλιετηρίδες π.Χ. με τα παλαιολιθικά ευρήματα που ευρέθησαν και τηρούνται σε μουσεία εξωτερικού και Ελλάδος  (Μουσείο Πικερμίου) στη Λεκάνη των Καλισσίων.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Πεντέλης είναι οι Σαρακατσαναίες νομάδες γιδοβοσκών που εγκαταστάθηκαν πέριξ της Ι.Μ. Πεντέλης.

Η Δ.Κ. Πεντέλης στη συνέχεια δέχτηκε εποικιστικά στοιχεία κυρίως, παραθεριστών από την Αθήνα, συγκεντρώνοντας τη θερινή περίοδο περίπου 30.000 παραθεριστές, φυματικών οι οποίοι είτε θέλησαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα για την επιβίωσή τους, είτε νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής, μελών οικοπεδικών – οικοδομικών συνεταιρισμών οι οποίοι αγόρασαν εκτάσεις του Πεντελικού και τις ενέταξαν στο σχέδιο, νησιωτών που μετοίκησαν στην Πεντέλη για να δουλέψουν στα λατομεία τη δεκαετία του ’50 και λοιπών εργαζομένων της Ι.Μ. Πεντέλης και των συγγενών τους που αυτοί προσκάλεσαν στην Πεντέλη.

Η Δ.Κ. Ν.Πεντέλης κατά βάση αποτελείται από τους Κυκλαδίτες και τους λοιπούς Νησιώτες που ήρθαν για να δουλέψουν στην εξόρυξη και λάξευση του Πεντελικού Μαρμάρου.

Η Δ.Κ. Μελισσίων κατά βάση συστάθηκε ανθρωποκεντρικά από το Ποντιακό και το Μικρασιάτικο στοιχείο, το οποίο εγκαταστάθηκε μαζικά στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  1. Ιστορικά στοιχεία

Δήμος Πεντέλης τόπος γενέτειρας του Παρθενώνα

Παλαιοντολογική Περίοδος – Ευρήματα Λεκάνης Καλισσίων

Στους πρόποδες του πεντελικού βουνού έχουν ανακαλυφθεί πολλά παλαιοντολογικά ευρήματα τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στο βουνό πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος.

Αρχαία Ελληνική Περίοδος

Στον Θουκυδίδη (7ος αιώνας π.Χ.) και τον Ηρόδοτο απαντάται το Πεντελικό βουνό ως Βριλησσός, ενώ τον 3ο αιώνα π.Χ. αναφέρεται από τον Παυσανία ως Πεντελικό Όρος. Ωστόσο η ονομασία του ενισχύθηκε περισσότερο με την ίδρυση του αρχαίου Δήμου Πεντέλης από τους λατόμους της αρχαιότητας, που βρισκόταν νότια και σε επαφή με τη σημερινή κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας.

  • Λατομείο

Τον 5ο αιώνα π.Χ. αποφασίστηκε η ανακατασκευή της Ακρόπολης αντικαθιστώντας τον πωρόλιθο με μάρμαρο. Η ανακάλυψη του λατομείου του Πεντελικού έδωσε στους Αθηναίους  την δυνατότητα για την κατασκευή της Ακρόπολης καθώς το μάρμαρο ήταν κατάλευκο και εξαιρετικής ποιότητας ενώ η εξόρυξη τεράστιων μονοκόμματων κομματιών τους έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Η επιλογή μάλιστα του σημείου του λατομείου για την εξόρυξη έγινε με γνώμονα την προστασία του βουνού από την αλλοίωση του τοπίου του παρά τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα δημιουργούσε στην εξόρυξη και στη μεταφορά των κομματιών ως την οδό Λιθαγωγίας, την λιθόστρωτη, στενή, ευθύγραμμη και κατηφορική οδό που συνέδεε το Πεντελικό Όρος με την Ακρόπολη.

  • Νυμφαίο Πεντέλης

Σε υψόμετρο 800 μέτρων, λίγο πιο πάνω από το αρχαίο λατομείο, βρίσκεται το Νυμφαίο της Πεντέλης, ένα μικρό μα σπουδαίο σπήλαιο καθώς είναι το μοναδικό άντρο Νυμφών στην Ελλάδα που αποδεικνύει και την ύπαρξή τους. Αυτό χάρη στα σπουδαία ευρήματα, με υπ’ αριθμό 4465 και 4466 (Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών), ανάγλυφα των Πάνα, Ερμή και Νυμφών, του 350 π.Χ. και 310 π.Χ. αντίστοιχα, που έφερε στο φως ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου.

  • Εκτός από το Μάρμαρο τα πλούσια Πεντελικά δάση από

πεύκο έδωσαν στους Αθηναίους ξυλεία, έντονα εμποτισμένη με ρητίνη κατάλληλη για να κλείνει τους αρμούς, με την οποία κατασκευάστηκαν οι Τριήρεις για την από θάλασσα προστασία της Αθήνας.

  • Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στα χρόνια του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, τον 2ο αιώνα μ.Χ. γίνεται η πρώτη συστηματική υδροδότηση της πόλης των Αθηνών με την κατασκευή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, η οποία ξεκίνησε το 134μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140μ.Χ. και υδροδοτούσε την ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας, το σημερινό Ζάππειο από το Καλλιμάρμαρο ως τη Βουλή.

Το έργο μήκους 25 χλμ ξεκινούσε με υπόγεια σήραγγα στο δυτικό αδιέξοδο της οδού Μεσολογγίου της περιοχής Αγ.Τριάδος Πεντέλης, έτεμνε την οδό Αγ.Τρύφωνος, περνούσε το δυτικό άκρο της πλατείας Αγ.Τριάδος και διαμέσου της Ιεράς Μονής Πεντέλης συνεχίζει προς Χαλάνδρι και Λυκαβηττό, όπου κατασκευάστηκε η Αδριάνειος Δεξαμενή .

  • Πηγή της Αφροδίτης

Η πηγή της Αφροδίτης, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, βρίσκεται σε μία τοποθεσία της περιοχής της Αγίας Μαρίνας ή αλλιώς Μαγερίνας στη ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου, στα Μελίσσια.

Η Χριστιανοσύνη στην Πεντέλη

Θρησκευτικά εντός των ορίων του Δήμου υπάρχουν τα παλιά Μοναστήρια Πεντέλης και Νταού Πεντέλης και δεκάδες Ναϋδρια. Από αυτά άξια μνείας είναι:

Το Ναϋδριο Αγ.Σπυρίδωνα (7ος αιώνας μ.Χ.)

Το Ναϋδριο Αγ. Νικολάου (12ος αιώνας μ.Χ.)

Οι Άγιοι Ασώματοι (10ος αιώνας)

Το Βαγιάτι (κατεστραμμένος)

 

Νεώτεροι Χρόνοι

  • Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Το 1840, με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Κλεάνθη ήρθε στην Πεντέλη η Σοφία Ντε Μπαρμπουά, γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας, μετά το θάνατο της κόρης της. Ο Φιλελληνισμός της που την είχε φέρει λίγα χρόνια πριν στην Ελλάδα, της δημιούργησε την επιθυμία να κτίσει το παλάτι της στην περιοχή, σε γη που ανήκε στη Μονή Πεντέλης. Τελικά έκτισε τις οικίες της όπως το «Tourelle» στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, ερείπιο στις μέρες μας, δίπλα του το «Plaisance», το οποίο πλέον ανήκει σε ιδιώτη, τη «Maisonette» στη γωνία των οδών Τσάκωνα και Αθανασιάδη, επίσης ιδιοκτησία ιδιώτη, και το «Καστέλο της Ροδοδάφνης», το οποίο από το 1950 ως το 1967 χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή κατοικία του κληρονόμου του ελληνικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου. Το κύριο οίκημα της Δούκισσας στην Πεντέλη ήταν το Καστέλο της Ροδοδάφνης, το οποίο πήρε αυτό το όνομα από τις πολλές ροδοδάφνες και ήταν φτιαγμένο από Πεντελικό μάρμαρο σε γοτθικό ρυθμό. Κατόπιν παραχωρήθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και σήμερα έχει παραχωρηθεί στη Δ.Κ. Πεντέλης.

 

  • Η Γέφυρα με τις Πέντε Καμάρες

 

Η Γέφυρα με τις Πέντε Καμάρες ήταν ένα από τα πολυάριθμα έργα που δημιουργήθηκε μετά από χορηγία της Δούκισσας της Πλακεντίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Η τοξοειδής γέφυρα, χώρος πλέον ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Μελισσίων, βρίσκεται επί της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας και συνδέεται με τα Βριλήσσια. Είναι κτισμένη από πέτρα και εργάστηκαν για την επισκευή της Μελισσιώτες κτίστες και έμπειροι τεχνίτες. Αποτελείται από πέντε τόξα (καμάρες), με εμφανή όλα τα χαρίσματα της τέχνης του 19ου αιώνα.

 

  • Γέφυρα με Μία Καμάρα (ή μικρή γέφυρα του δάσους)

Η μικρή λιθόκτιστη γέφυρα βρίσκεται στη ρεματιά της Αγίας Μαρίνας, σε μικρή απόσταση από την Πηγή της Αφροδίτης.

  • Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Το Αστεροσκοπείο Πεντέλης βρίσκεται στο λόφο Κουφού, επί της Οδού Ι. Μεταξά από το 1937 και είναι κτισμένο εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.

  • Χρόνια Κατοχής

Τα χρόνια της κατοχής η Πεντέλη έδωσε προσφυγή στις ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην Αθήνα με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να υποστούν τις συνέπιες, αντίποινα από τους Γερμανούς κατακτητές με αποκορύφωμα αυτών τη σύλληψη όλων των ανδρών του χωριού Νταού Πεντέλης, την ημέρα της Αγίας Μαρίνας. Η εκτέλεσή τους έγινε στην Παλλήνη, και η ταφή τους στο Πικέρμι.

Στην περιοχή επίσης έδρασαν αντάρτικες απελευθερωτικές ομάδες. Οι κάτοικοι της Πεντέλης στο σύνολό τους Σαρακατσαναίοι βοσκοί δεν έζησαν την πείνα των Αθηναίων αφού είχαν τη δυνατότητα να τρέφονται από την παραγωγή τους. Τα ευγενή όμως και αλτρουιστικά τους αισθήματα ήταν εκείνα που έσωσαν πολλούς Αθηναίους που πρόσφευγαν εδώ για λίγο γάλα και ένα κομμάτι ψωμί.

Σημαντικές στιγμές της περιόδου αυτής για την Πεντέλη αποτελούν η κατάρριψη του γερμανικού αεροπλάνου στο Γερμανόρεμα, αμέσως νοτίως της Ράχης Χρυσούλη και η πλήρης καταστροφή του δασικού πλούτου του βουνού με την αποχώρηση των Γερμανών.

  • Δεκαετία του 50 - Φυματίωση

Η Πεντέλη τη 10ετήα του 50 αποτέλεσε για την Αττική πνεύμονα ζωής για τις χιλιάδες των άρρωστων φυματικών που προσπαθούσαν κατά τη θερινή κυρίως περίοδο να εκμεταλλευτούν το καλά οξυγωνούμενο Πεντελικό περιβάλλον.

Η φυματίωση που για την εποχή εκείνη ήταν μια σοβαρή θανατηφόρα ασθένεια ήταν η βασική αιτία που οδήγησε αρκετούς φορείς να δημιουργήσουν πνευμονολογικά κυρίως νοσοκομεία και αναρρωτήρια στην πόλη μας.

Σήμερα στη ζώνη ευθύνης του Δήμου δραστηριοποιούνται στη Δ.Κ.Μελισσίων τρία (3) Νοσοκομεία: Σισμανόγλειο, Μπόμπολα, Τσαγκάρη, στη Δ.Κ. Πεντέλης δύο (2) Νοσοκομεία: Παίδων Πεντέλης και 414 ΣΝΕΝ.

 

  1. Ο Ρόλος της Πολιτικής Προστασίας για την Κοινωνία

Οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές που ο άνθρωπος επέφερε με την καταστροφική για το περιβάλλον λειτουργία του τους τελευταίους αιώνες κυρίως θυσιάζοντας το στο βωμό του κέρδους, είχαν σαν συνέπεια:

α. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες το Καλοκαίρι που οι μεγάλες πολλές φορές ταχύτητες των ανέμων τις κάνουν τις πυρκαγιές ακόμα πιο επικίνδυνες.

β. Ισχυρές Χιονοπτώσεις.

γ. Μεγάλους όγκους ομβρίων  υδάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

δ. Συχνοί ενίοτε καταστροφικοί σεισμοί, οι επιδρομές εντόμων, τρωκτικών, οι καύσωνες και η εξάπλωση εθνικά και παγκόσμια σοβαρών εν πολλοίς θανατηφόρων λοιμώξεων.

Είναι λοιπόν αναντίρρητη ανάγκη η ύπαρξη και η λειτουργία μιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σε κρατικό και  κυρίως τοπικό επίπεδο.

Οι θεομηνίες:

α. Δεν καταστέλλονται προλαμβάνονται (Πρόληψη-Πρόληψη- Πρόληψη)

β. Απαιτούν για την αντιμετώπισή τους:

Σοβαρή και δοκιμασμένη σχεδίαση που δεν αφήνει ‘’Τίποτα στην Τύχη’’

γ. Άριστη εκπαίδευση του προσωπικού με κατάλληλο ατομικό εξοπλισμό  σε συνεχή επαγρύπνηση κυρίως πριν να εκδηλωθεί η θεομηνία.

δ. Πλήρη γνώση από τα στελέχη της του θεάτρου των επιχειρήσεων

ε. Κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

στ. Συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και κοινό επιχειρησιακό έλεγχο κατά την εξέλιξή τους

ζ. Πειθαρχία και έλεγχο κατά την εξέλιξή τους με σταθερό και κινητό (επί τόπου) κέντρο επιχειρήσεων.

η. Αξιοποίηση κατά φάση και κυρίως στην πρόληψη του Εθελοντισμού

θ. Κυρίως όμως οι θεομηνίες απαιτούν δουλειά και προετοιμασία των κοινωνιών και των χώρων που αναμένεται να  πλήξουν πριν να μας πλήξουν και επαγρύπνηση ώστε να μην μας αιφνιδιάσουν.

 

  1. Η  Πολιτική Προστασία στην Αυτοδιοίκηση

Η Αυτοδιοίκηση, το επίπεδο εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά απ’όλα στο πολίτη και τις περιοχές που δοκιμάζονται.

Η πλήρης γνώση του θεάτρου των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που το κατοικούν , καθιστά  την Αυτοδιοίκηση τον Κύριο Φορέα πρόληψης.

Η σοβαρότητα  της αποστολής Πολιτικής Προστασίας που έχει η Αυτοδιοίκηση απαιτεί:

  • Θεσμοθετημένη Δομή Πολιτικής Προστασίας στον  ΟΕΥ του.
  • Στελέχωση της Δομής Πολιτικής Προστασίας .
  • Σύσταση και διατήρηση Εθελοντικού Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας κατά Δήμο.
  • Εξοπλισμό.
  • Καλά Οργανωμένο και  στελεχωμένο όταν απαιτείται ΚΕΠΙΧ.
  • Στολές και είδη ατομικής προστασίας.
  • Σύστημα Επικοινωνιών.
  • Σχεδίαση.
  • Προβλέψεις για χώρους συγκέντρωσης , επιβίωσης.
  • Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εκκενώσεως  οικισμών και πόλεων.

 

 

  1. Οι Δήμοι της  ΠΕΔΑ - Προτεραιότητες Πολιτικής Προστασίας

 

Αν παρατηρήσουμε το Χάρτη Διάταξης των Δήμων και κυρίως της ανάπτυξης της ζώνης ευθύνης τους, θα δούμε ότι εκτός  της περίπτωσης του Σεισμού για τον οποίο όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις ίδιες πιθανότητες για τις άλλες τρεις (3) βασικές θεομηνίες Πυρκαγιές (Δασικές)-Αντιμετώπιση Χιονοπτώσεων και πλημμύρες φαίνεται να είναι όπως παρακάτω:

  • Ορεινοί Δήμοι όσοι αναπτύσσονται με οικιστικό ιστό πάνω από τα 300m αντιμετωπίζουν  κατά κανόνα τις θεομηνίες των Πυρκαγιών και των Χιονοπτώσεων και λιγότερο έως καθόλου των πλημμυρών.
  • Δήμοι με μεγάλες δασικές εκτάσεις αντιμετωπίζουν ως πρώτη και κύρια απειλή την θεομηνία από πυρκαγιά και στην συνέχεια από σεισμούς, Πλημμύρες, Χιονοπτώσεις.
  • Τέλος Δήμοι παράκτιων και παραρεμάτιων περιοχών αντιμετωπίζουν ως πρώτη απειλή θεομηνίας την πλημμύρα.

Γενικά εκτιμώ ότι τα χρόνια έχουν αποδείξει  σε κάθε Δήμο το είδος της πρώτης απειλής θεομηνίας.

  1. Σύνδεσμοι

Την τελευταία 20ετία λειτουργούν κυρίως ως Φορείς Πολιτικής Προστασίας.

Η επί πέντε (5) θητείες εμπειρία μου ως Προέδρου του ΣΠΑΠ μου δίνει το δικαίωμα να εκφράσω την άποψη ότι οι φορείς αυτοί αποτελούν και μπορούν και ακόμα καλύτερα να αποτελέσουν Φορείς Στήριξης και έκφρασης της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

  1. Ο Ρόλος του Εθελοντισμού στις Αποστολές Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

Ο βασικός αιμοδότης στελέχωσης της Π.Π. Δήμου είναι ο Εθελοντισμός. Ο Εθελοντισμός γίνεται δύναμη εγγύησης για το Δήμο αν είναι οργανωμένος, πειθαρχημένος, συγκροτημένος και άριστα εκπαιδευμένος.

Απαραίτητο είναι λοιπόν όλοι οι Δήμοι από σήμερα να συστήσουν αν δεν έχουν το Εθελοντικό Κλιμάκιο Π.Π.

Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη εκπαίδευση των Εθελοντών, την εξασφάλιση των ειδών ατομικής προστασίας για την ασφαλή υλοποίηση της αποστολής τους στις θεομηνίες , οχήματα και λοιπό  μηχανολογικό εξοπλισμό, καύσιμα, λιπαντικά, συντήρηση των οχημάτων του Εθελοντικού Κλιμακίου, αδειοδοτήσεις οδήγησης των οχημάτων του Δήμου από τους Εθελοντές, καθώς και ασφάλισή τους έναντι ατυχημάτων κατά το χρόνο υλοποίησης  της αποστολής

Δυστυχώς και η αυτοδιοίκηση αλλά και κυρίως η Κεντρική Εξουσία δεν έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όσο πρέπει το θεσμό του Εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα και θεσμικά και οικονομικά.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπητοί μου,

η Πεντέλη και το Πεντελικό Βουνό ειδικότερα δεν είναι ένας συνηθισμένος τόπος. Είναι ο τόπος που καταξιώθηκε ιστορικά με την φυσική ανθρωπιστική και ουσιαστική προσφορά του στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην Ελληνική και Παγκόσμια ιστορία.

Η Πεντέλη :

  • Είναι η γενέτειρα του Συμβόλου της Δημοκρατίας, του Παρθενώνα.
  • Είναι ο τόπος που πότισε τους Αθηναίους νερό για δύο χιλιετηρίδες.
  • Είναι το ευλογημένο βουνό που η Χριστιανοσύνη βρήκε προσφυγή και στήριξη τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
  • Είναι το βουνό που με τα πλούσια δάση του χάρισε ζωή στους φυματικούς τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50 και φώλιασαν στις πλαγιές του μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες.
  • Είναι το βουνό όπου οι αυτόχθονες Σαρακατσάνοι κάτοικοι στήριξαν το δοκιμαζόμενο από την πείνα Αθηναίο με τα γιδοπρόβατά τους και τις αντάρτικες ομάδες δολιοφθοράς κατά  των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, κατάσταση για την οποία πλήρωσαν μεγάλο φόρο αίματος με τις εκτελέσεις των Γερμανών στην Παλλήνη.
  • Αποτέλεσε και αποτελεί σοβαρό οικονομικό παράγοντα στην περιοχή τουριστικής αξιοποίησης, εξόρυξης και εμπορίας μαρμάρου, στηρίζοντας για δύο δεκαετίες του ’50 και του ’60 την εσωτερική μετανάστευση των νησιωτών, λαξευτών μαρμάρου, κύριος παραθεριστικός τόπος για τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες για πολλές δεκαετίες.

Δυστυχώς «ο πολιτισμός» κατέστρεψε το πεντελικό περιβάλλον, είτε με την έννοια της άκρατης οικοπεδοποίησης πλαγιών και λυκορεμάτων που μόνο η ονομασία τους υποδηλώνει και τη χρήση τους, με στόχο το κέρδος, είτε με τις ηθελημένες ή από αμέλεια φωτιές που κατέστρεψαν το πεντελικό δάσος.

Κλείνοντας θα ήθελα ως αυτόχθονας προσκυνητής και υπηρέτης  αυτού του τόπου δια βίου, να επισημάνω πως ο Εθελοντισμός είναι μοναδική πράξη που μέσα από αυτήν, εκείνος που την προσφέρει, δεν προσδοκά  ανταλλάγματα.

Ο Εθελοντής διακατέχεται από τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου»

Σας ευχαριστώ

                          

                                                            Ο Δήμαρχος Πεντέλης    

 Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης