Πεντέλη Πόλη Πρότυπο // Στα ψιλά γράμματα κρύβεται η αλήθεια για την Ανακύκλωση στο Δήμο Πεντέλης

2022-06-30 17:14

Δελτίο Τύπου 28/06/2022

Στα ψιλά γράμματα κρύβεται η αλήθεια για την Ανακύκλωση στο Δήμο Πεντέλης

Με ένα πανηγυρικό Δελτίο Τύπου η Δημοτική Αρχή μας ενημέρωσε ότι η Ανακύκλωση στο Δήμο σε δύο χρόνια ανέβηκε από το 19% στο 33% και ότι ο Δήμος Πεντέλης επί της δημοτικής αρχής της κ. Κεχαγιά ανέβηκε στην 3η θέση (!!) μεταξύ των Δήμων της Αττικής.

Το γεγονός από μόνο του θα είχε ένα ενδιαφέρον εάν συνοδευόταν από μία στοιχειώδη παράθεση ποσοτικών και οικονομικών δεδομένων απολογιστικά αλλά και προοπτικά. Γιατί τουλάχιστον θα έδειχνε ότι ο Δήμος μετράει ανά κατηγορία αποβλήτων, αριθμούς, τονάζ, κόστη και έχει ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους που το υλοποιεί παρακολουθώντας με μετρήσιμους δείκτες την πρόοδό του για το συμφέρον των πολιτών.

Έρχεται όμως το ίδιο το Δελτίο Τύπου στις επόμενες παραγράφους του και αυτοδιαψεύδεται, εκθέτοντας τους εκ του προχείρου συντάκτες του. Γιατί τι άλλο από αυτοδιάψευση είναι όταν η Δημοτική Αρχή πανηγυρίζει για την παραπάνω βελτίωση και εξηγώντας με ποιο τρόπο το κατάφερε, παραθέτει οχτώ (8) δράσεις, εκ των οποίων οι έξι (6) δεν σχετίζονται με το αποτέλεσμα, γιατί:

  • Οι πέντε (5) αφορούν δράσεις που ΘΑ γίνουν (!!!) αμφιλεγόμενης - κατά την άποψη μας -σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας και για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μελέτη και σχεδιασμός (αν χρειαστεί θα επανέλθουμε αναλυτικά) - και
  • μια (1) δράση που ΔΕΝ αφορά στα Στερεά Απόβλητα (απόβλητα βρώσιμων ελαίων),

για να μείνουν τελικά οι δύο (2) αναθέσεις που έγιναν σε ιδιώτες από την νυν Δημοτική Αρχή:

  • μία για την συλλογή και διαχείριση των πράσινων (κλαδεμάτων κλπ) αποβλήτων του Δήμου και
  • μία για την συλλογή και διαχείριση των ογκωδών αποβλήτων του Δήμου (στρώματα, έπιπλα κλπ).

Ειδικά στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ιδιώτες επισημαίνεται η μειωμένης αξιοπιστίας μεθοδολογία άντλησης στοιχείων που ακολουθείται (γι αυτό και η αλλαγή στα αποτελέσματα μέσα σε μια μέρα από την Περιφέρεια Αττικής) αφού βαφτίζεται Ανακύκλωση κάθε ποσότητα που διαχειρίζονται οι ιδιώτες εργολάβοι και που δεν περνά την Πύλη του ΧΥΤΑ Φυλής για λογαριασμό του Δήμου. Έτσι Δήμος και Περιφέρεια ουσιαστικά αδιαφορούν για την πραγματική κατάληξη των ποσοτήτων αυτών, αν δηλαδή ανακυκλώνονται και σε ποιο βαθμό ή αν καταλήγουν μερικά ή στο σύνολο τους από άλλη “ιδιωτική” οδό στον ΧΥΤΑ Φυλής ή στα ρέματα και τις ερημιές της Περιφέρειας Αττικής.

Η αμφίβολης αξιοπιστίας στατιστική ολοκληρώνεται με τη συμβολή στην ανακύκλωση των μπλε κάδων. Εδώ θεωρείται ότι ανακυκλώνεται το σύνολο των ποσοτήτων που αποκομίζουν και όχι το μέρος εκείνο που πραγματικά ανακυκλώνεται. Στην πράξη, τουλάχιστον το 50% αυτών (το λεγόμενο “υπόλειμμα”), δεν αποτελεί ανακύκλωση, θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής και επιβαρύνει χρηματικά το Δήμο με τα αντίστοιχα τέλη. Παρόλα αυτά με αυτό το λαθεμένο υπολογισμό προκύπτει το περίφημο αλλά παραπλανητικό 12% ανακύκλωσης στα υλικά: χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί.

Εκτός από τις μισές αλήθειες λοιπόν, που συσκοτίζουν την πραγματικότητα, περιμένουμε επιτέλους η Δημοτική Αρχή να ενδιαφερθεί πραγματικά για την τύχη της Ανακύκλωσης στη πόλη μας και να δημοσιοποιήσει τα ακριβή ποσοτικά και οικονομικά δεδομένα για το σύνολο της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων απολογιστικά και προϋπολογιστικά με τον ακριβή τους σχεδιασμό.

 

Η Γραμματεία της Δημοτικής Παράταξης

ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ