Πεντέλη Πόλη Πρότυπο // Ημερίδα για την Ενεργειακή κρίση, Ενεργειακή Φτώχεια και την Αυτοδιοίκηση

2022-05-25 16:23

Δελτίο Τύπου 25/5/2022

 

Ημερίδα για την Ενεργειακή Κρίση και την Αυτοδιοίκηση

Εξαιρετικά αξιόλογη από άποψη περιεχομένου αλλά και διαπαραταξιακής συμμετοχής η Ημερίδα για την ενεργειακή κρίση και την αυτοδιοίκηση που οργάνωσε η Δημοτική Παράταξη ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ τη Δευτέρα 23/5/2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μελισσίων, με σημαντική παρουσία συμπολιτών μας.


Οι ομιλητές ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους δημιουργείται η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στην εθνική οικονομία, ανέδειξαν τους τρόπους με τους οποίους η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέμβει για να αμβλύνει τις επιπτώσεις στους πολίτες, στο περιβάλλον αλλά και στον δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ αναπτύχθηκε από δύο νέους ανθρώπους η εμπειρία και τα οφέλη από την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της ενεργειακής δημοκρατίας.


Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, πρ. Πρόεδρος της Δημόσιας επιχείρησης δικτύων διανομής αερίου (ΔΕΔΑ), εξήγησε την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕ) εντοπίζοντας τα αίτια αυτής στη λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας υπό τα ολιγοπωλιακά δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Πρότεινε πολιτικές και μέτρα για την άρση αυτής της καταστροφικής πραγματικότητας. Υπό το δεδομένο δε της πολεμικής ανάφλεξης στην Ουκρανία, επισήμανε την ανάγκη αναβολής της πρόωρης απολιγνιτοποίησης. Τέλος στα αναγκαία μέτρα πολιτικής συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την ανάγκη προώθησης των διμερών συμβολαίων στην αγορά ΗΕ, την ανάγκη έμπρακτης ενθάρρυνσης της αυτοπαραγωγής ΗΕ από καταναλωτές και τέλος την ανάγκη ολόπλευρης στήριξης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο Βασίλης Τσολακίδης, Βιοαρχιτέκτονας, πρ. Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ανέφερε ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε 44% περισσότερη ενέργεια από τον μ.ο. της ΕΕ, κατά 78% εισαγόμενη και ρυπογόνα, ενώ αποτελεί τροχοπέδη για την εθνική οικονομία, είναι πηγή συναλλαγματικής αιμορραγίας, εθνικής εξάρτησης και εκβιασμών. Το συνολικό ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί σε πάνω €40 δις, αύξηση που αντιστοιχεί σε €4.000-5.000 επιβάρυνση ανά νοικοκυριό. Η πρωτόγνωρη κρίση κόστους ενέργειας προμηνύει γενικότερη οικονομική κρίση και φτωχοποίηση με διαστάσεις επισιτιστικής ανεπάρκειας. Χρειαζόμαστε ενέργεια οικολογική, οικονομική, βιώσιμη, ασφαλή και πάνω από όλα κοινωνικά δίκαιη.

Ο Κώστας Βαρλαμίτης, Οικονομολόγος, πρ. Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ανέδειξε τις περιοχές που οι ΟΤΑ γενικότερα μπορούν να πετύχουν σημαντικές ελαφρύνσεις στους προϋπολογισμούς τους (μείωση ενεργειακής κατανάλωσης μέσω επενδύσεων τεχνολογικής αναβάθμισης για εξοικονόμηση ενέργειας και έξυπνων εφαρμογών για αποτελεσματική διαχείριση) αλλά και ο Δήμος Πεντέλης ειδικότερα (κυρίως σε οδοφωτισμό και αθλητικές εγκαταστάσεις) αλλά και να πετύχουν τη στήριξη των δημοτών τους ευνοώντας τα ευάλωτα νοικοκυριά. Μόνο για το Δήμο Πεντέλης μπορεί να εξοικονομηθούν κατ’ ελάχιστο €450.000 ετησίως, ενώ για το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας το ποσό αυτό υπολογίζεται σε πάνω από €400 εκατομμύρια.

Ο Τάκης Κτενίδης, Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είπε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο που θα αξιοποιήσει το νομικό, ρυθμιστικό και οργανωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του επείγοντος προβλήματος της Ενεργειακής Φτώχειας με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και ΑΠΕ. Η διάθεση πόρων για την υλοποιήσει βέλτιστων βιώσιμων λύσεων απαιτεί την σύνθεση μιας Καινοτομικής Τετραπλής Έλικας με συμμετοχή των Δήμων, της Πολιτείας, των Πανεπιστημίων και των Πολιτών.

Ο Χρήστος Bρεττός, Ιδρυτικό μέλος της Ε.ΚΟΙΝ. ΥΠΕΡΙΩΝ και Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΚΟΙΝΣΕΠ Electra Energy ανέφερε ότι οι ενεργειακές κοινότητες, αναγνωρισμένες με τον Ν.4513/2018, αποτελούν βασικό εργαλείο για μία δίκαιη και συμμετοχική μετάβαση προς τις ΑΠΕ. Παραδείγματα όπως ο ΥΠΕΡΙΩΝ στην Αθήνα και η ΜΙΝΩΑ στην Κρήτη αναδεικνύουν το πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν σημείο συνεργασίας ανάμεσα σε Δήμους, πολίτες, ΜΚΟ και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Στρατηγική RePowerEU τις αναγνωρίζει ως καταλυτικό παράγοντα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και καλεί κάθε Δήμο στην Ευρώπη με πληθυσμό >10.000 να δημιουργήσει μία μέχρι το 2025.

Η Αντωνία Πρόκα, PhD από REScoop eu μας μετέφερε την εμπειρία από διαφορετικής φύσης ενεργειακές κοινότητες που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ, τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία τους καθώς και τη δυνατότητα να πάρουμε ιδέες εφαρμογής τους στην Ελλάδα. Επίσης ανέδειξε τις διαφορετικές δυνατότητες συνεργασίας των ενεργειακών κοινοτήτων με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και τους τρόπους που οι Δήμοι μπορούν να υποστηρίξουν τις ενεργειακές κοινότητες.

Την ημερίδα παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Πάνος Σκουρλέτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός Ενέργειας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, πρ. Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανδρέας Νεφελούδης πρ.Γ.Γ. Εργασίας, Θανάσης Δημάκης πρ.Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, Αντώνης Βορλόου, πρ.E.Γ. Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Γιώργος Μπαλάφας, Περ. Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής με τη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ και o Φώτης Χρυσικός πρ. Περ. Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής με τη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ.

Ακόμη παραβρέθηκαν και έκαναν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις η Άντα Μπούσουλα, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πεντέλης και ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Πεντέλης.

Ήταν επίσης μαζί μας η Αγγελική Παπάζογλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ" από την Κηφισιά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Τόλιος και Ηλίας Βιλιώτης από το Δήμο Πεντέλης και Πέτρος Κούκουζας από το Δήμο Αμαρουσίου, οι τοπικοί σύμβουλοι Γιώργος Αποστολίδης και Σπύρος Ξάφης, ο Κώστας Αποστολίδης, γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης, η Μαρίνα Σμαραγδή και η Ρούλα Καϊμάκη, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του Συλλόγου Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, ο Παναγιώτης Γκατζόλης, πρόεδρος του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων "Άγιος Γεώργιος - Γκιούλμπαξε", α.

Η Γραμματεία της Δημοτικής Παράταξης

ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ

pentelipoliprotipo.gr/