ΠΑΙΔΙΚΑ-Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά: «Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

2015-11-18 18:24
Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά: «Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη


Το βιβλίο Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά, με την ένδειξη: «Μαθαίνουμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες», το κείμενο του οποίου γράφει με γνώση του αντικειμένου της η Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά, προλογίζει ο διαπρεπής νομικός Νίκος Κ. Αλιβιζάτος και εικονογραφεί με φαντασία η Έλλη Μόκα, είναι το πρώτο βιβλίο για παιδιά της σειράς Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, που τελεί «Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πρόκειται για πολύ καλό βιβλίο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, ένα εγχειρίδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρακτικής προσέγγισης των παιδιών στους νόμους που φτιάχνει η Κυβέρνηση με το Κοινοβούλιο, τους αντιπροσώπους δηλαδή του Λαού, και η Πολιτεία, το Κράτος μεριμνά και φροντίζει για την πιστή εφαρμογή στην πράξη, τον σεβασμό και την τήρησή τους από τους πολίτες, αφενός. Αφετέρου, σκοπός του εγχειριδίου είναι να μυήσει τους μικρούς, τους δυνάμει αυριανούς πολίτες, στην ουσία και τη σημασία της λέξης «νόμος», που ως έννοια είναι αφηρημένη. Και να εξηγήσει τι μας χρειάζονται οι νόμοι.

Ενδεικτικό των προθέσεων και των επιδιώξεων των εμπνευστών και δημιουργών, και όλων των παραγόντων που συνέργησαν ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι και να φτάσει στα χέρια όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, ένα τόσο χρήσιμο βιβλίο, είναι το χαρακτηριστικό μότο που προτάσσουν:

Αφιερώνεται στα παιδιά που στο μέλλον
ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες
δεν θα αναρωτιούνται
τι μπορεί να κάνει το Σύνταγμα γι’ αυτούς,
αλλά τι μπορούν να κάνουν αυτοί
για το Σύνταγμα.

Επίσης, είναι παιδαγωγικά ορθός ο τρόπος που προσεγγίζει η συγγραφέας πρώτα, και στη συνέχεια η εικονογράφος, ένα τόσο δύσκολο θέμα. Ξεκινάει την αφήγηση/επαφή/προσέγγιση με οδηγό τον παππού Σόλωνα, από τον Εθνικό Κήπο και το Σύνταγμα. Τι καλύτερο και προσφορότερο σημείο αφετηρίας! Αμέσως προκύπτει το «εθνικός», ό,τι ανήκει στο έθνος και το «Σύνταγμα», η πλατεία εν πρώτοις, και η σχέση της με το «Σύνταγμα», τους Νόμους του Κράτους. Δύο λέξεις και έννοιες-κλειδιά, σημαντικά κίνητρα, κι ένας παππούς με πείρα, ο Σόλωνας, ο οποίος, απευθυνόμενος στα εγγονάκια του, τον Θέμη και τη Θέτιδα:

Ήθελε, λέει, να μιλήσουμε τούτη τη φορά
για πράγματα πολύ σημαντικά,
για ελευθερίες και δικαιώματα
ατομικά και κοινωνικά.

Ο συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης παραπέμπει σοφά σε άλλους καιρούς, όταν γράφονταν λίγα, μεν, αλλά βιβλία με υψηλούς στόχους και προοπτική, που αποτελούν σταθμούς στην εξέλιξη του βιβλίου για παιδιά.

Για ευκολία στην προσέγγιση των παιδιών σε μια δύσβατη περιοχή και για να κάνει πιο βολική την πρόσληψη, κατανόηση και εμπέδωση της ύλης, η συγγραφέας προτίμησε μια ελεύθερη μορφή προσωδιακής αφήγησης, χωρίς αυστηρούς κανόνες και μέτρα, με υποτυπώδη, ενίοτε ομοιοτέλευτα σχήματα και άλλοτε υπαινικτικές ομοιοκαταληξίες, όπου την πάει ο ρους της ιστορίας, μιλάει στα παιδιά όσο γίνεται απλά, με τον δικό της τρόπο, πειστικά:

Καθισμένοι στου Εθνικού Κήπου το καφέ,
κι έχοντας παραγγείλει για όλους μας κρεμ μπρυλέ,
τις ερωτήσεις στον παππού δεν μπορώ να σταματήσω.
Πού να τελειώσω και από πού ν’ αρχίσω!

«Πολύ μου αρέσει, εγγονέ μου,
που όλο ρωτάς και θέλεις να μαθαίνεις,
που όλο αναζητάς και πληροφορίες θέλεις.
Και είναι κατά το Σύνταγμα
αυτό αναφαίρετο δικαίωμά σου.

Με τον τρόπο αυτό μιλάει για τα πάντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις, στα παιδιά, στους αυριανούς Έλληνες πολίτες. Και η εύγλωττη εικονογράφηση της Έλλης Μόκα με τα λαμπερά χρώματα και τις χαριτωμένες, πεταχτές, γεμάτες κίνηση και ενθουσιασμό φιγούρες των πάντα γελαστών ηρώων, των παιδιών και του παππού, ο οποίος κρατάει τα ηνία στην οδήγηση σε όλο τον κύκλο της πορείας, που καταλήγει στο Σύνταγμα, προσφέρει στο βιβλίο πολύτιμο δώρο και κάνει το διάβασμά του ευχάριστο άθλημα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά
Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά
εικονογράφηση: Έλλη Μόκα
Νομική Βιβλιοθήκη
93 σελ.
Τιμή € 15,00
001 patakis eshop

Πηγή : diastixo.gr