Όταν οι μετεωρολόγοι μιλούν για χιλιοστά βροχής

2020-09-22 16:39

Είμαι ερασιτέχνης μετεωρολόγος, ξεκίνησα από το 2005 και ακόμα μαθαίνω, θέλει πολύ διάβασμα και πολύ παρακολούθηση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών καιρικών μοντέλων.

Κανένας σοβαρός επαγγελματίας μετεωρολόγος δεν μιλάει ποτέ για χιλιοστά βροχής, ΚΑΝΕΝΑΣ. Όποιος το κάνει δεν σέβεται τον εαυτό του και πάνω από όλα την επιστήμη του.

Βγήκε λοιπόν το European Storm Forecast Experiment (Ευρωπαϊκό Πείραμα Πρόγνωσης Καταιγίδας) και έβγαλε τον χάρτη στην πάνω φωτογραφία που μιλούσε για 100 μέχρι 400 χιλιοστά βροχής, τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα την παρακολουθώ τακτικά, σπάνια έως καθόλου πέφτει μέσα, εν τω μεταξύ αυτοί που κάνουν τις προγνώσεις δεν γράφουν το ονοματάκι τους να ξέρουμε ποιοι είναι βρε αδερφέ.

Την φωτογραφία αυτή λοιπόν την κάνανε σημαία μερικά ερασιτεχνικά (Forecast Weather Greece κ.λ.π) ως εδώ καλά λογικό είναι για κανένα κλικ παραπάνω και likes στο Facebook, έλα όμως που την πήρε και το meteo,gr (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) και δεν φτάνει αυτό, βγάζει και χάρτη με χιλιοστά βροχής για το Σάββατο που έφταναν μέχρι τα 200 χιλιοστά όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία.

Τι έγινε τελικά το Σάββατο :

Αττική

Αγία Παρασκευή 13 χιλιοστά

Βριλήσσια ο σταθμός μας 8,32 χιλιοστά

Αθήνα – Γκάζι 4,4 χιλιοστά

Άνω Λιόσια 11 χιλιοστά

Και για να μη το κουράζουμε στην Αθήνα προέβλεπαν από 50 έως 100χιλιοστά και δεν συνέβη ποτέ.

Πελοπόννησος

Άργος 21,8 χιλιοστά

Κρυονέρι Κορινθίας 26,2 χιλιοστά

Πύλος 13,4 χιλιοστά

Μεγαλόπολη 6,6 χιλιοστά

Πάτρα 0,4 χιλιοστά

Σπάρτη 4,6 χιλιοστά

Για την περιοχή της Πελοποννήσου όπως φαίνεται και στη δεύτερη φωτογραφία προέβλεπαν από 50 έως 150 χιλιοστά βροχής, πράγμα που δεν συνέβη.

Φθιώτιδα

Τα ίδια και εδώ, η πρόβλεψη ήταν για 100 έως 150 χιλιοστά και το μεγαλύτερο ύψος ήταν τα 79,8 χιλιοστά στην Αμφίκλεια.