ΟΜ Πεντέλης ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία | Ψήφισμα ενίσχυσης "Σπάμε τη σιωπή"

2021-01-31 01:41

Η ΟΜ Πεντέλης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Γενική Συνέλευση της της 27/1/2021 υιοθέτησε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

«Σπάμε τη Σιωπή για τη σεξουαλική κακοποίηση και το βιασμό»

Με αφορμή το περιστατικό βιασμού που υπέστη πριν από χρόνια η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Με αφορμή τη δημόσια καταγγελία του περιστατικού.

Με αφορμή όσα περιστατικά ήρθαν στο φως αλλά και όσα συμβαίνουν και μένουν στο σκοτάδι, για ακόμα μια φορά καλούμαστε να επαναλάβουμε τα αυτονόητα, σε μια κοινωνία, που τον 21ο αιώνα συνεχίζει να απενοχοποιεί το θύτη και να ενοχοποιεί το θύμα.

Είμαστε όλες και όλοι εδώ για να σταθούμε δίπλα στα θύματα και να καταγγείλουμε την έμφυλη βία, σε κάθε μορφή της.

Ο βιασμός δεν είναι “δυσάρεστο περιστατικό”, είναι έγκλημα. Και συχνά δεν καταγγέλλεται από τα θύματα, γιατί η κοινωνία τα στοχοποιεί και τα στιγματίζει, ενώ το θύμα καλείται να αποδείξει στην κοινωνία και στη δικαιοσύνη ότι το ίδιο δεν προκάλεσε !

Σε κάθε καταγγελία βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, υπάρχουν πάντα κάποιοι που γνώριζαν ή υποπτεύονταν αλλά προτίμησαν να αδρανήσουν ή να κρατήσουν κλειστά στόματα και πόρτες.

Η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποίηση, κυρίως των γυναικών, είναι το πιο συχνό και το λιγότερο τιμωρούμενο έγκλημα της εποχής μας.

Τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης αλλά και ενδοοικογενειακής βίας, συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σπιτιών, γυμναστηρίων, εργασιακών χώρων και οργανωμένων δραστηριοτήτων. Εκεί που το θύμα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλές και προστατευμένο. Οι δράστες, είναι συνήθως άνδρες με θέσεις εξουσίας ή σε σχέση εμπιστοσύνης με τα θύματα, που δεν ανέχονται την άρνηση συναίνεσης ή υποταγής του θύματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το θύμα φοβάται να μιλήσει γιατί θα κληθεί να ξαναζήσει τον εφιάλτη του. Γιατί ξέρει πως θα χάσει τη δουλειά του, θα καταστραφεί το όνειρο για το οποίο αγωνιζόταν, γιατί εντέλει θα μετατραπεί το ίδιο σε κατηγορούμενο και απολογούμενο.

Σήμερα, για ακόμη μια φορά, αναδεικνύεται πως ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας είναι δύσκολος, καθημερινός και απαραίτητος.

Ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ,

  • Συνεχίζουμε να παλεύουμε με κάθε τρόπο, στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στη δουλειά μας και όπου αλλού δραστηριοποιούμαστε, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία.
  • Στηρίζουμε απόλυτα και με κάθε δυνατό τρόπο κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, κάθε θύμα οποιασδήποτε μορφής ενδοοικογενειακής βίας.`
  • Καταδικάζουμε την κουλτούρα του βιασμού στα ΜΜΕ και μέσα στην κοινωνία.
  • Καταδικάζουμε κι εναντιωνόμαστε σε κάθε πρακτική που προστατεύει το θύτη και στοχοποιεί το θύμα.
  • Ενθαρρύνουμε τα θύματα να ΜΙΛΑΝΕ.
  • Σπάμε τη σιωπή, για να τερματιστεί η ανοχή από την κοινωνία και να μπει επιτέλους τέρμα στην κάθε μορφής έμφυλη βία.

 

“ΟΧΙ” σημαίνει “ΟΧΙ”

Η ανοχή είναι συνενοχή

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα μας στο Facebook

https://www.facebook.com/SyrizaPentelisPS

https://bit.ly/3pItP9b

ΟΜ Πεντέλης ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com