ΟΜ Πεντέλης - Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Μελίσσια

2020-12-15 18:25

Οργάνωση Μελών Πεντέλης

 

Δελτίο Τύπου

13/12/2020

Πολίτες του Δήμου Πεντέλης

Παράδειγμα αντιδημοκρατικής και αντιπεριβαλλοντικής πρακτικής δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι κ.κ. Χατζηδάκης και Γραφάκος με την πρόσφατη νομοθέτηση (Ν.4759/2020) για την - μεταξύ άλλων - προσωρινή αδειοδότηση υφιστάμενων χώρων μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και το δήμο Πεντέλης σε χώρο του Πεντελικού δίπλα στο Νεκροταφείο Μελισσίων.

Με το άρθρο 142 έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το σύνταγμα που προστατεύει τα δάση και τη σχετική νομοθεσία (Ν. 998/1979), το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Πεντελικού (ΠΔ 755/1988), τις αποφάσεις κήρυξης της περιοχής ως αναδασωτέας καθώς και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης. Η επιλογή αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλο το νομικό πλαίσιο προστασίας μιας περιοχής με τόσο ιδιαίτερο ιστορικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό βάρος, με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και με τις προβλεπόμενες χρήσεις, που επιτρέπουν περιορισμένο εύρος δραστηριοτήτων και σίγουρα όχι τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Δήμο Πεντέλης.

Η πολιτική απόφαση της ΝΔ προς αγνόηση όλων των παραπάνω ειδικά για την  περιοχή του Πεντελικού δεν είναι αθώα. Η προσωρινή αδειοδότηση ενέχει ταυτόχρονα τον κίνδυνο να αποκτήσει συν τω χρόνω μονιμότερα χαρακτηριστικά, με διάφορα “βολικά” επιχειρήματα που θα επικαλεστούν σε κατάλληλο χρόνο. Πιθανότατα θα απαιτηθούν ”επενδύσεις” και αλλοίωση των χαρακτηριστικών του χώρου που προσελκύουν το ενδιαφέρον και οικονομικών συμφερόντων. Άλλωστε αυτό που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης, και μέσω του εσχάτως τροποποιημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κοστοβόρων υποδομών ενεργειακής αξιοποίησης, τις οποίες έχει μεταφέρει στην αρμοδιότητά του, παραβιάζοντας τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Για άλλη μια φορά και λόγω του νεοφιλελεύθερου DNA τους, θεωρούμε ότι στο σχεδιασμό τους βρίσκονται οι Business και τα deals με τους εργολάβους.

Φίλες και Φίλοι

Απέναντι στην καταστροφική επιλογή της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ενέργειες που στοχεύουν :

  • στην ενεργή προστασία του περιβάλλοντος και της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς
  • στην ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πηγή για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση υλικών μέσω της κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο του ΕΣΔΑ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου εκπονήθηκε και ο ισχύων Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Περιφέρεια Αττικής (ΠΕΣΔΑ) από τη Διοίκηση της ”Δύναμης Ζωής”. Ο ΠΕΣΔΑ προωθεί μια αποκεντρωμένη διαχείριση, χωροταξικά δίκαιη και βιώσιμη, πλήρως εναρμονισμένη με την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, που απαγορεύει τις χωματερές (ΧΥΤΑ), μακριά από τη λογική του πολλαπλασιασμού των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
  • στην εξεύρεση λύσης με επιστημονική τεκμηρίωση και διαδημοτική συνεργασία, με σκοπό τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, τη δημιουργία κοινωνικών συναινέσεων μέσα από δημοκρατική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας ενός εγχειρήματος που δεν θα πετάει απλώς τα σκουπίδια στη διπλανή αυλή αρκεί να είναι μακριά από τη δική μας.

 

Όμως δεν είμαστε αφελείς να περιμένουμε πραγματική περιβαλλοντική πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία.

Γι αυτό καλούμε:

  • το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης να πάρει θέση κατά της συγκεκριμένης νομοθέτησης και να ασκήσει όλα τα ενδεικνυόμενα ένδικα μέσα
  • τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για να κινητοποιηθούν ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ζωής μας
  • το Δήμο, τους τοπικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες να κάνουμε δική μας υπόθεση την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έχουμε τη βούληση και τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον

 

ΟΜ Πεντέλης ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία