Οι "ευλογημένες" γάτες της Σερβίας

2018-01-22 08:51

Βρίσκομαι στο Βελιγράδι, στην Παγκόσμια έκθεση γάτας της WCF.
Έχει τελειώσει η 2η και τελευταία ημέρα  της έκθεσης και κλαίω απο χαρά και συγκίνηση, όχι γιατί ήταν η πρώτη φορά σαν διεθνής κριτής μορφολογίας σε cat show, ούτε που ξαναείδα παλιούς φίλους, αλλά γιατί σήμερα είδα θαύματα να γίνονται, είδα ανθρώπους να "ανοίγουν" την καρδιά τους σε μια έκθεση με καθαρόαιμες...

 Ναι με καθαρόαιμες γάτες, που κάποιοι τις αγαπούν για τους λάθους λόγους και κάποιοι τις μισούν γιατί είναι καθαρόαιμες..
Μαζί με  τον βασιλικό όμως, ποτίζεται και η γλάστρα έλεγαν στο χωριό μου, και έτσι σε ένα διήμερο γεμάτο με  καθαρόαιμες, κάποιες γάτες από τους δρόμους του Βελιγραδίου περισυλλέχτηκαν από εθελοντές*, (γιατί δεν  θα ζούσαν  στο τσουχτερό κρύο, σήμερα φανταστείτε  έχουμε -4 βαθμούς),  φιλοξενήθηκαν στα σπίτια τους και φόρεσαν τα καλά τους για το Meow Festival και την Σέρβικη γιορτή υιοθεσίας.


Φυσικά και ήταν γιορτή και όχι παρωδία όπως  άλλες γιορτές υιοθεσίας που έχω παρεβρεθείι στην χώρα μας.
 

 

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες (δημόσιες) , προσέφεραν δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση, στείρωση και εμβολιασμό σε κάθε μια από αυτές τις γατούλες.
Σε σύγκριση με τις δικές μας κτηνιατρικές (δημόσιες υπηρεσίες), όπου κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολέψουν την οποιαδήποτε προσπάθεια για κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (Δεν συζητάμε καν να προσφέρουν τα προφανή, συζητάμε να πάψουν να δυσκολεύουν το έργο ανθρώπων που προστατεύουν τα αδέσποτα ζώα)

 



Ο υπουργός εμπορίου της Σερβίας  παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μάλιστα υιοθέτησε μια αδέσποτη γατούλα. Έδωσε  έμπνευση και έδωσε ένα υπέροχο παράδειγμα.
Συνομίλησε με τους εθελοντές αλλά και υποψήφιους γατογονείς.
Δεν μπορώ καν να συγκρίνω την πράξη του αυτή με τους αντίστοιχους δικούς μας υπουργούς οι οποίοι ενδεχόμενος να μην γνωρίζουν καν τι συμβαίνει γύρω τους, τι σημαίνει γάτα κλπ. Είμαστε ακόμη στο στάδιο " Λόλα να ένα μήλο"

Πάνω από 1500 άτομα  επισκέφθηκαν τον συγκεκριμένο τομέα της έκθεσης, φωτογραφήθηκαν συνομίλησαν και κάποιοι αξιολογήθηκαν ως άξιοι και υπεύθυνοι γατογονείς,
Ξέρετε υπεύθυνοι,  σημαίνει αρρωσταίνει το ζώο μου και το πηγαίνω στον γιατρό, δεν ρωτάω σε φόρουμ πως να το κάνω καλά, δεν το πασάρω πίσω στον υπεύθυνο υιοθεσίας, δεν το εγκαταλείπω. Υπευθυνότητα σημαίνει συνείδηση,  σημαίνει για πάντα μαζί μέχρι να κλείσει τα μάτια του τόσο απλό και τόσο δύσκολο.
 



Και ανάμεσα σε όλες αυτές τις γενναίες γάτες, ένας υπέροχος μονόφθαλμος..που κανείς δεν πίστευε ότι θα υιοθετηθεί..
 


Ποιος θέλει έναν ανώνυμο μονόφθαλμο γατούλη, χωρίς λάμψη, χωρίς φουντωτό τρίχωμα, σχεδόν αδιάφορο?

Κι όμως σε μια πόλη που μόλις πριν λίγα χρόνια την είχαν κάνει σουρωτήρι από βόμβες, στο αιμορραγικό Βελιγράδι οι άνθρωποι έχουν  ψυχή, έχουν φιλότιμο και ανοίγουν αγκαλιές.. υπερασπιζόμενοι τις λέξεις για πάντα...
Ανάμεσα λοιπόν σε 35 γάτες ..
 35+1.. βρήκαν όλες σπίτια..βρήκε και ο συν ένα.. με το ένα μόνο μάτι..
 


Σήμερα θα κοιμηθώ χαρούμενη γιατί ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι λίγοι, πολύ λίγοι, αλλά αρκούν για να γεμίσουν τον ουρανό μου πυροτεχνήματα, που αγαπούν, που έχουν χώρο, που κάνουν χώρο στα σπίτια τους και στις ζωές τους και ζουν με αρμονία.. με κάποια πλάσματα που πριν χιλιάδες χρονιά κάποιοι σοφοί εξημέρωσαν..
Για κάποιον λόγο που ακόμη δεν ξέρουμε.., ή που επιμελώς τον αφήσαμε να ξεθωριάσει στην μνήμη μας.

Ξέρετε οι γάτες υπάρχουν  για να μας δείχνουν τον δρόμο.. έναν δρόμο που έχουμε ξεχάσει.
Να θυμηθούμε εκείνο που ήμασταν και όχι εκείνο που καταντήσαμε.

Βλέπω τους συμπατριώτες μου να καρφώνουν γάτες σε κάγκελα, να αποκεφαλίζουν ζώα, να   ρίχνουν φόλες, να κάνουν πράξεις που θα έκαναν ακόμη και έναν κανίβαλο να απορεί, και ξέρω ότι οι μέρες μας είναι μετρημένες,
Ξέρω ότι όσο είμαστε ασύμβατοι με την φύση τόσο η φύση θυμώνει και μας εκδικείται.
Ξέρω ότι τα καντηλάκια μας ένα ένα σβήνουν μέχρι να οδηγηθούμε στον αφανισμό, ίσως όχι άδικα.

Και λίγο πριν την απελπισία και την συνειδητοποίηση.. έρχονται άνθρωποι, αυτοί οι λίγοι, οι  μετρημένοι στα δάχτυλα..και αρκούν να ανάψουν τα κεράκια ολονών και να μας φωτίσουν τον δρόμο..
 




 
 
 
Η κρατική τηλεόραση κάλυψε ζωντανά την γιορτή υιοθεσίας.
 
Εύχομαι ολόψυχα το 2018 να φέρει περισσότερο φως στις καρδιές μας. 
Σήμερα έχει πολύ άσχημο καιρό  και παγωνιά και στην Ελλάδα, βάλτε τα ζώα σας μέσα, μην τα έχετε δεμένα με μια αλυσίδα στο κρύο, αν βρείτε ένα γατάκι μαζέψτε το  μην σας πιάσει πανικός ή λιγοψυχία και  να καλέσετε κάποιον άλλον να του το πασάρετε.. εσείς θα γίνεται οι ήρωες της ζωής σας και όχι κάποιος ξένος.

 

 

πηγή : ragdollsgr.blogspot.gr