Ο Γιώργος Λιερός την προσεχή Τρίτη στη «Δράση» Η 3η συζήτηση: «Κοινά, κοινότητες, κοινοκτημοσύνη, κομμουνισμός»

2016-07-01 18:20

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος στη δημόσια συζήτηση για τα "κοινά". Τι είναι όμως αυτά τα περιβόητα "κοινά"; Πρόκειται για αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε "κοινά αγαθά"; Πρόκειται για τους "κοινούς πόρους"; Τα κοινά είναι μόνο τα δάση, οι παραλίες, ο αέρας και το νερό, τα οποία είναι γνωστά ως "κοινά τοις πάσι" από την εποχή του αρχαίου ρωμαϊκού δικαίου; Ή πρόκειται και για κάτι πιο σύνθετο, που έχει άμεση σχέση με την αυτοοργάνωση της κοινωνίας, τις δομές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα πολιτών που μετατρέπουν την κρατική ιδιοκτησία σε δημόσια, σε κοινή κτήση; Και ποια η σχέση τους με τις κοινότητες, την κοινοκτημοσύνη και τον κομμουνισμό - η γενεαλογική σχέση τους με τη μεγάλη παράδοση που αναφέρεται στην αρχική εξισωτική "φυσική κατάσταση";

Ο καλός φίλος Γιώργος Λιερός -δημοτικός σύμβουλος στο Χαλάνδρι- στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συζητήσεων, που με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζονται κάθε Τρίτη στον κήπο της «Δράσης», (Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια), παρουσιάζει την προσεχή Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. το τελευταίο του βιβλίο «Κοινά, κοινότητες, κοινοκτημοσύνη, κομμουνισμός». Το βιβλίο του Γιώργου Λιερού επιχειρεί να φωτίσει τις πλευρές ενός ζητήματος -ως έναν τρόπο προσέγγισης μιας συνολικής θεώρησης του κόσμου και της κοινωνίας- υπό το πρίσμα της επαναστατικής διαδικασίας για τις δημοκρατίες των συνεταιρισμένων παραγωγών.

Στην καθομιλουμένη, και όχι μόνο, "παίρνω μέρος στα κοινά" σημαίνει συμμετέχω στην πολιτική ζωή μιας δημοκρατικής πόλεως. Είναι σε θέση οι ελεύθερα συνεταιρισμένοι παραγωγοί να θεμελιώσουν τις δικές τους πόλεις/πολιτείες, να αναδείξουν μια νέα λαμπρή δημόσια σφαίρα, έναν πολιτισμό άμεσης δημοκρατίας; Ποια θα μπορούσε να είναι η κοινωνική και πολιτική οργάνωση μιας κοινωνίας του Δώρου; Μιας κοινωνίας στην οποία η "μέθεξη ανθρώπων και πραγμάτων" θα έπαιρνε τη θέση της αλλοτρίωσης του φετιχισμού του εμπορεύματος.

Ο Γιώργος Λιερός γεννήθηκε το 1961 στη Ρόδο. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ασκεί το επάγγελμα του κτηνιάτρου. Άρχισε να ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια και έκτοτε παραμένει κινηματικά ενεργός, συμμετέχοντας σε δράσεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες. Είναι Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Χαλανδρίου, με την διοικούσα παράταξη «ΑντίΣταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου».


Βιβλιογραφία

(2016) Κοινά, κοινότητες, κοινοκτημοσύνη, κομμουνισμός, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

(2012) Ξαναπιάνοντας το νήμα, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

(2012) Υπαρκτός καινούργιος κόσμος, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

(2011) Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων


Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2013) Η άμεση δημοκρατία στον 21ο αιώνα, Νησίδες


Κριτικογραφία

Μαθήματα από την εποχή του λίθου [Jared Diamond, Ο κόσμος μέχρι χθες], "Δρόμος της Αριστεράς", 13.2.2016

Κινήματα και Αριστερά [Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Για τα κοινά της ελευθερίας], "Η Αυγή", 26.4.2015

Από το «μηδέν» στο «κάτι» [Φιλήμονας Πατσάκης, Ο ευτυχισμένος Σίσυφος], "Η Αυγή", 23.2.2014

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com