Νέο τραγούδι και video clip // Αφεντούλα Ραζέλη - Ξεκουμπώνω // Κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο

2022-01-28 16:57

Αφεντούλα Ραζέλη
Ξεκουμπώνω

Μουσική: Θωμάς Φώτης
Στίχοι: Γεωργία Δρακάκη
 
https://www.youtube.com/watch?v=g3FPQMrnuEE
 
  Τι είναι η αγάπη; Ελευθερία. Να δίνεις στο άλλο πρόσωπο την ευκαιρία να πετάξει, ακόμα και χωρίς εσένα. Με την έννοια «ελευθερία», όμως, αναμετρηθήκαμε σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δρόμοι της πόλης, οι πλατείες, τα καφέ άδειασαν. Τα φιλιά έμειναν άστεγα, οι φίλοι έλειψαν ο ένας στον άλλο, η μελαγχολία εγκαταστάθηκε για τα καλά στις ζωές μας και, αν προϋπήρχε, εδραίωσε την παρουσία της.

Νιώσαμε ένα είδος σκλαβιάς, περιορισμού. Πόσους ακόμα καφέδες να πιούμε μόνες και μόνοι μας; Πόσο να περιμένουμε εκείνο το τηλέφωνο; Και πόσο για να κάνουμε μια σφιχτή αγκαλιά στα αγαπημένα μας πρόσωπα;

Το «Ξεκουμπώνω» του Θωμά Φώτη και της Γεωργίας Δρακάκη είναι ένα τραγούδι που μιλά για όλα αυτά και όσα άλλα μπορεί κάθε ακροατής να ανακαλύψει. Μια ρούμπα-ύμνος στην τρυφερότητα, την ζωή, την χαρά.

Η Αφεντούλα Ραζέλη κατέθεσε στην ερμηνεία της, όλα τα χρόνια της εμπειρίας της από τα λαϊκά πάλκα και την δισκογραφία, αλλά έφερε και μια φρεσκάδα, μια δροσιά, μια θηλυκή ενέργεια που ταίριαξε εξαιρετικά με την φιλοσοφία του κομματιού.
 
Το συγκεκριμένο τραγούδι έγινε αφορμή για ένα ταινιάκι-βίντεο κλιπ, με τον στόχο το μήνυμα του τραγουδιού να περάσει μέσω και της εικόνας, για να αφήσει πιο έντονα το στίγμα του.

Βασισμένος σε μια ιδέα της Γεωργίας Δρακάκη, ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης σκηνοθέτησε με μαεστρία τις ανθρώπινες ποιότητες της μοναξιάς, του έρωτα, του ξανασμιξίματος, της προσμονής, του χαμόγελου.

Με σκηνικό του το κέντρο της Αθήνας και με πρώτες ύλες την ερμηνευτική δεινότητα εξαιρετικών ηθοποιών καταξιωμένων, αλλά και της νεότερης γενιάς, δημιούργησε ένα κλιπ που μοιάζει με αισιόδοξο φιλμάκι.

Το «Ξεκουμπώνω» είναι το soundtrack της αισιοδοξίας!
Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, η πόλη μάς ανήκει και οι άνθρωποι μας περιμένουν για να τους αγαπήσουμε και να πετάξουμε μαζί τους.
Κυκλοφορεί από τoν Μετρονόμο.

Έπιαξαν οι μουσικοί:
Θωμάς Φώτης, κιθάρα
Λαμπρινή Λάμπρου, μπουζούκι, λάφτα
(Ηχογράφηση: Χρήστος Κολιοπάνος, studio Heart Work Music Productions)

Χαρούλα Τσαλπαρά, ακορντεόν

Ενορχήστρωση: Νίκος Ασημάκης, Θωμάς Φώτης
Μίξη - Mastering - Programming: Νίκος Ασημάκης
Ηχογράφηση: Music Art Lab Studios
 
Το video clip σκηνοθέτησε και βιντεοσκόπησε ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης βασισμένος σε μια ιδέα της Γεωργίας Δρακάκη.
 
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Άντα Κουγιά, Νίκος Μέλλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Μιχαέλα Παπακυριακοπούλου (Δάβιου), Αφεντούλα Ραζέλη, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Θωμάς Φώτης
Guest star: Χαρά Sterjo
 
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Κυψέλη και τα Εξάρχεια. Ευχαριστούμε το Foka Negra (Φωκίωνος Νέγρη 32) και το Revolt Street Bar (Κωλέττη 25-27) για την υποστήριξη.

Στίχοι
Μείνε ξέμπαρκος στο δρόμο
Μακροβούτι στην πλατεία
Κάποιοι από εμάς γεννιούνται
Με αστέρι κι αλητεία
 
 Και η πείνα να θεριεύει
Σαν γκρεμός και σαν φωτιά
Η ζωή μάς κανακεύει
Αν την ζούμε σαν παιδιά
 
Ξεκουμπώνω τα φτερά μου
Και στα δίνω να πετάξεις
Βρες τον ήλιο που τα καίει
Λιώστα πριν τα ξαναφτιάξεις
 
Την αγάπη πριν χορτάσεις
Ζήσε μόνο πεινασμένος
Κι αν στο πλήθος κάτι χάσεις
Βγαίνεις πάλι κερδισμένος
 
Μείνε ξέμπαρκος στο δρόμο
Μακροβούτι στην πλατεία
Κάποιοι από εμάς γεννιούνται
Με αστέρι κι αλητεία