Μιχάλης Πρεπόνης: «Η νύχτα με συμφέρει»

2018-01-11 15:23

Μιχάλης Πρεπόνης: «Η νύχτα με συμφέρει»

Η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζει τον μουσικό και συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη, ο οποίος «συστήνεται» στο κοινό με τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Η νύχτα με συμφέρει.

Ο δίσκος [cd] περιέχει 16 τραγούδια σε ποίηση του Νίκου Καρούζου, ωστόσο σε καμιά περίπτωση αυτό που ακούμε δεν θυμίζει «μελοποιημένη ποίηση» όπως την έχουμε συνηθίσει. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν ως πυρήνα την τζαζ αρμονική ατμόσφαιρα και οι ρυθμοί τους είναι «πρόγονοι» ή «απόγονοι» της τζαζ: μπλουζ, φανκ, σουίνγκ, ρέγγε, ατμοσφαιρικό μπιτ εναλλάσσονται ακόμα και στο ίδιο κομμάτι.

Οι πλούσιες ενορχηστρώσεις και η πληθωρική χρήση των οργάνων (πνευστά, βιολί, ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, κοντραμπάσο, τύμπανα, πιάνο) αναδεικνύουν τις απλές μελωδίες του Μιχάλη Πρεπόνη και μαζί τους τον «καρουζικό» λόγο.

16 ποιήματα, 16 ρυθμοί, 16 τραγούδια – κανένας στόμφος, καμία συστολή, παντελής απουσία «καθωσπρεπισμού». Ούτε και μελωδίες σε φράσεις «τραβηγμένες» από τα μαλλιά, έτσι ώστε τίποτε δεν «υπαγορεύει» ότι πρόκειται για τους στίχους ενός «μεγάλου ποιητή».

Η όλη ατμόσφαιρα του δίσκου Η νύχτα με συμφέρει φέρνει στον νου τις «αφηγηματικές» φόρμες του Randy Newman ή του Tom Waits, οι ενορχηστρώσεις έχουν κάτι από τη νεοϋορκέζικη αστική μετα-τζαζ του John Lurie ή του Marc Ribot, αλλά οι μελωδίες «βγάζουν» μια ελληνικότητα και ξετυλίγονται με την ίδια «ελευθεριότητα» με την οποία ο Παύλος Σιδηρόπουλος προσέγγιζε τα ρεμπέτικα…

Σημείωμα του συνθέτη
«Η συνάντηση με την ποίηση του Νίκου Καρούζου ήταν σημαδιακή για μένα. Ο λόγος του, ο κρυμμένος ρυθμός του, η αποκαλυπτικότητα της γλώσσας του, η σκέψη του γυμνή από δόγματα, η απόγνωσή του, η αποδοχή της απόγνωσής του, συνδεδεμένη με το απόλυτο παρόν, ο αυτοσαρκασμός του, δημιουργούσαν εικόνες σαν να ήταν δικές μου. Στις εικόνες αυτές «έβλεπα» ρυθμό, μουσική… Κάθε φράση του είχε και έχει «νόημα» για μένα και συνδέεται με έναν μαγικό τρόπο με την επόμενη. Οι μουσικοί που επέλεξα, όλοι φίλοι, έβαλαν το δικό τους «παρόν» μέσα στη δική μου μουσική «φιλοσοφία»… Τους ευχαριστώ!» – Μιχάλης Πρεπόνης, Δεκέμβριος 2017

Ταυτότητα CD
Διάρκεια: 60΄
ISBN: 978-618-5191-81-8
Τιμή: €15,00 (συν ΦΠΑ)
Κάπα Εκδοτική

 

 

πηγή : diastixo.gr