Μετρονόμος // «Σώματα λυγρά» | Το νέο βιβλίο ποίησης του Δημήτρη Λέντζου κυκλοφόρησε

2022-01-28 20:19

Δημήτρης Λέντζος
Σώματα λυγρά

 
ISBN: 978-618-5339-74-6
Σελίδες: 84, μέγεθος: 14x21εκ.
 
 

Τα «Σώματα λυγρά» είναι το νέο βιβλίο ποίησης του Δημήτρη Λέντζου. Εδώ ο ποιητής παλεύει με τις λέξεις, που όπως λέει κι ο ίδιος, «πάλι θα βγω χαμένος. Τούτη η ήττα όμως με οδηγεί ξανά στην ωραία παλαίστρα της ποίησης».
Τα «Σώματα λυγρά» είναι τα σώματα που επιστρέφουν, ατελή και πένθιμα, σαν τον Ελπήνορα, απαιτώντας τις ωραίες τελετές κι ακολουθίες της μνήμης. Τελικά μια λέξη μπορεί να γράψει από μόνη της όλη την ιστορία των σωμάτων, που επιμένουν με σάρκα και ψυχή να μεγαλώσουν την σκιά τους το απόγευμα.
Τα «Σώματα λυγρά» είναι από τα ωριμότερα έργα του ποιητή, που με ένα δικό του τρόπο διαπραγματεύεται το ελάχιστο του παντός στις μεγάλες ιδιοκτησίες των ακτημόνων.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

 
 
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ZUNTAPP
 
Εκείνο το κόκκινο μηχανάκι
το Zuntapp
με το αστραφτερό χρώμα
και το ασημί
ρεζερβουάρ της βενζίνας
και τη μαύρη του τη σέλα
κι εκείνο το κίτρινο
τριαντάφυλλο
ανθισμένο στο τιμόνι
με εκείνο με πήγες αλλού
και στο δρόμο
σε έσφιγγα πάνω μου
σαν κλεμμένο ψωμί
ήταν γερό εκείνο το μηχανάκι
με εκείνο σου είπα
θέλω να με πας στο γάμο μου
μ’ εκείνο και στον άλλο κόσμο
να με πας
και για τα δυο με γέλασες ψεύτη
και στον γάμο μου δεν ήρθες
κι ούτε απόψε δεν θα ’ρθεις
που θα πεθάνω.
 
***
 

Ο Δημήτρης γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μηλιές της Αρχαίας Ολυμπίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1986 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Η Θεία Λειτουργία της Ηλιανής» και έως σήμερα έχει εκδώσει έναν σημαντικό αριθμό τίτλων διηγημάτων, θεατρικών έργων  και ποιητικών συλλογών. Το 2003 εμφανίζεται στη δισκογραφία ως στιχουργός με τον δίσκο «Μεθυσμένο άλογο» σε μουσική Μιχάλη Τερζή, το 2007 συνεργάζεται με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή στον κύκλο τραγουδιών «Έρωτας Αρχάγγελος» και συνολικά έχουν δισκογραφηθεί δεκαεπτά κύκλοι τραγουδιών σε δικούς του στίχους με σημαντικούς συνθέτες, και ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Παντελής Θαλασσινός, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Πίτσα Παπαδοπούλου ο Βασίλης Λέκκας, και πολλοί άλλοι
Το 2012 ανεβαίνει στη σκηνή το πρώτο του έργο για θέατρο με τίτλο «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Σπηλιόπουλου ενώ πολλά άλλα έργα του έχουν παιχτεί σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

 
Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com