ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ Νικόλαος Γ. Χριστινίδης: «Ιωάννης Ν. Νταφώτης, 1866-1928: Ο αγωνιστής για την ελευθερία της Κρήτης» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

2015-11-18 18:18
Νικόλαος Γ. Χριστινίδης: «Ιωάννης Ν. Νταφώτης, 1866-1928: Ο αγωνιστής για την ελευθερία της Κρήτης» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη


Είναι απορίας άξιο πως για χρόνια πολλά απουσίαζαν μελέτες για την τοπική Ιστορία. Η αδιαφορία αλλά και η υποβάθμιση του να ασχοληθεί κάποιος ερευνητής με την Ιστορία του τόπου του καθυστέρησαν τη συγγραφή βιβλίων. Από την άλλη, υπήρχε και η γνώμη των εκδοτών ότι τα βιβλία της τοπικής Ιστορίας απευθύνονται σε μικρή μερίδα αναγνωστών. Δηλαδή, κρίθηκαν αντιεμπορικά. Παρ’ όλα αυτά, άνθρωποι προικισμένοι με αγάπη για τον τόπο τους ασχολήθηκαν με διάφορα θέματα και κατέγραψαν τις σκέψεις τους, που έμειναν στα βιβλία.

Σήμερα έχει αλλάξει κάπως η άποψη για την τοπική Ιστορία, αφού αποδεικνύεται, ιδιαίτερα στην επαρχία, ότι τα βιβλία που έχουν σχέση με τον γενέθλιο τόπο έχουν ανταπόκριση και διαβάζονται με αγάπη. Έτσι, άρχισαν να γράφονται περισσότερες ιστορικές μελέτες που σχετίζονται με την τοπική Ιστορία.

Οι Εκδόσεις Historical Quest με την έκδοση αυτή θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο των εκατό χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και κατάφεραν να μας δώσουν μια σημαντική μελέτη για την Ιστορία της Κρήτης.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και η μελέτη του Νικόλαου Χριστινίδη για τον Ιωάννη Νταφώτη, αγωνιστή για την ελευθερία της Κρήτης. Ο Νταφώτης πρωτοστάτησε στις τελευταίες κρητικές επαναστάσεις του 1896 και 1897, οι οποίες απελευθέρωσαν το νησί. Ιδιαίτερα στο πρώτο τετράμηνο του 1897, ως διοικητής του Τάγματος Επιλέκτων Κρητών και φρούραρχος Αρχανών, υπήρξε πρόμαχος της κωμόπολης που εκείνο το έτος αποτέλεσε το προπύργιο τριών επαρχιών του Νομού Ηρακλείου και κυματοθραύστης των αλλεπάλληλων και σφοδρών επιθέσεων των Τούρκων. Η σημαντική συμβολή του έγκειται στην οργάνωση της άμυνας των Αρχανών για τη διεξαγωγή νικηφόρων μαχών στα γύρω υψώματα.

Στην εν λόγω μελέτη παρέχεται μια εικόνα της συμβολής του Νταφώτη μέσα από έγγραφα που δημοσιεύονται πρώτη φορά. Το βιβλίο αποτελεί φόρο τιμής στον ηρωικό πρόμαχο των Αρχανών, αλλά και σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που θυσίασαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί αυτός ο τόπος. Οι Εκδόσεις Historical Quest με την έκδοση αυτή θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο των εκατό χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και κατάφεραν να μας δώσουν μια σημαντική μελέτη για την Ιστορία της Κρήτης.

Ιωάννης Ν. Νταφώτης, 1866-1928
Ο αγωνιστής για την ελευθερία της Κρήτης
Νικόλαος Γ. Χριστινίδης
Historical Quest
194 σελ.
Τιμή € 13,00
001 patakis eshop

πΗΓΉ : diastixo.gr