Μελέτες δοκίμια- Ιωάννης Μ. Φύκαρης: «Θέματα Παιδαγωγικής Επιστήμης» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

2016-05-25 16:42
Ιωάννης Μ. Φύκαρης: «Θέματα Παιδαγωγικής Επιστήμης» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη


Οι πολυδιάστατες αλλαγές που συντελέστηκαν, αλλά και διαρκώς συντελούνται, σε παγκόσμιο επίπεδο αναπόφευκτα επηρέασαν πολυεπίπεδα και τον χώρο των επιστημών, επομένως και την παιδαγωγική επιστήμη. Ταυτόχρονα οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, πιέζουν για ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών. Στην αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης η σύγχρονη Παιδαγωγική δεν είναι αρκετό στο να περιορίζεται στη μετάδοση ορισμένων βασικών γνώσεων, αλλά οφείλει να κινείται προς την κατεύθυνση να διδάσκει τους μαθητές να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες μέσω της ενεργητικής συμμετοχής τους.

Ως εκ τούτου, η έμφαση στη σύγχρονη Παιδαγωγική είναι αναγκαίο να δίνεται στην ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, στη μεταγνωστική δυναμική, στην κριτική και δημιουργική σκέψη, στην επίλυση των προβλημάτων και στη λήψη αποφάσεων, που θα χαρακτηρίζεται από ευελιξία, πρωτοτυπία και αποτελεσματικότητα.

το παιδί δεν μαθαίνει προς χάριν της μάθησης, αλλά για τη διαμόρφωση του, δηλαδή για τη μορφοποίηση του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του. Πρόκειται για μια διαρκή και συστηματική διαδικασία υψηλής ευθύνης από την πλευρά του εκπαιδευτικού

Ωστόσο , η παιδαγωγική επιστήμη πρέπει να αναζητήσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, που θα δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα. Ταυτόχρονα, πρέπει να βοηθηθεί η νέα γενιά ώστε να αποκτήσει τις ανάλογες δεξιότητες, μεθόδους και τεχνικές, προκειμένου να προσεγγίζει τη γνώση με πολυεπίπεδο και πολυσχιδή τρόπο. Για αυτό στην εκπαίδευση δεν έχει πλέον σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα και ο τρόπος πρόσκτησης της γνώσης. Επιπλέον απαιτείται η καλλιέργεια ετοιμότητας για δια βίου μάθηση, που αποτελεί αναγκαίο μέσο για τον σύγχρονο άνθρωπο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του.

Θέματα παιδαγωγικής επιστήμης Ιωάννης Μ. Φύκαρης Εκδόσεις Κυριακίδη

Το παρόν βιβλίο δομείται με πυρήνα δυο αρχές. Η πρώτη είναι η θέση του Νηλ ότι δεν πρέπει να γίνουν τα παιδιά κατάλληλα για το σχολείο, αλλά το σχολείο κατάλληλο για τα παιδιά. Η δεύτερη ότι το παιδί δεν μαθαίνει προς χάριν της μάθησης, αλλά για τη διαμόρφωση του, δηλαδή για τη μορφοποίηση του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του. Πρόκειται για μια διαρκή και συστηματική διαδικασία υψηλής ευθύνης από την πλευρά του εκπαιδευτικού και απαιτεί αγάπη, επιστημονική γνώση, στοχασμό και αναστοχασμό. Το βιβλίο απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο και φίλο της Παιδαγωγικής και προπάντων στους φοιτητές. Είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για να κατανοήσουν την επιστήμη οι εκπαιδευτικοί, την οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Θέματα παιδαγωγικής επιστήμης
Ιωάννης Μ. Φύκαρης
Εκδόσεις Κυριακίδη
352 σελ.
ISBN 978-618-5105-82-2
Τιμή € 30,00
001 patakis eshop

 

Πηγή : diastixo.gr