Μελέτες-δοκίμια-Γεράσιμος Α. Ρηγάτος: «Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

2016-06-02 15:33
Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές Γεράσιμος Α. Ρηγάτος Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις


Οι ιατρικές εκδόσεις ΒΗΤΑ, συνεχίζοντας την εκδοτική τους δραστηριότητα, προσφέρουν στο ελληνικό κοινό ιατρικά βιβλία ειδικών γνώσεων εύληπτα και κατανοητά, γραμμένα από σπουδαίους, αναγνωρισμένους σύγχρονους επιστήμονες, δόκιμους συγγραφείς.

Ο Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός παθολόγος-ογκολόγος με μακρά πείρα στον τομέα της επιστήμης του, ασχολείται παράλληλα και με θέματα λαογραφίας, μυθολογίας, ιστορίας και πολιτισμού σε σχέση με την ιατρική επιστήμη. Ανασκαλεύει σελίδες επί σελίδων, ψάχνει, ερευνά σχολαστικά και ξετρυπώνει ιαματικά μυστικά μέσα από αθάνατα κείμενα. Ξαναφέρνει με τον δικό του ευάγωγο και πειστικό τρόπο σημαντικές στιγμές από τη ζωή των μακρινών προγόνων μας, συμβάλλοντας με τον τρόπο του, και ως αισθαντικός συγγραφέας, λογοτέχνης, στον πολιτισμό, με καίριες επισημάνσεις που αξίζει να πάρουμε μια ιδέα μέσα και από τούτο το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με τίτλο Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές.

Πρόκειται για βιβλίο άκρως ενδιαφέρον, ελκυστικό και απολαυστικό, θα έλεγα, με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα και στοιχειοθετεί τις γνώσεις σε θελκτικό, εκτός από ενδιαφέρον, ανάγνωσμα ο καλός και έμπειρος γιατρός-συγγραφέας του

Η μυθολογία ακολουθεί την πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου και του κόσμου από τη βρεφική και τη νηπιακή της ηλικία ίσαμε την ώρα που ο άνθρωπος στάθηκε στα πόδια του και άρχισε να εννοεί και να κατανοεί τη σχέση του με τα πράγματα του περιβάλλοντός. «“Οι μύθοι είναι διαστρεβλωμένα λείψανα φαντασιώσεων και επιθυμιών ολόκληρων εθνών [...] είναι τα παμπάλαια όνειρα της νεαρής ανθρωπότητας”, κατά τον Φρόιντ», σημειώνει στη σύντομη εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας.

Για τους επιστήμονες και τους συγγραφείς, η Μυθολογία κάθε λαού είναι πηγή πληροφοριών για τη ζωή του παρελθόντος και πηγή έμπνευσης. Οι μύθοι είναι οι καλύτεροι και οι πιο σοφοί πληροφοριοδότες ηθικών αξιών. Μέσα από απλά στοιχεία και γεγονότα και αφελείς διηγήσεις φέρνουν στην επιφάνεια και αναδεικνύουν λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των μακρινών προγόνων και μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί ο πολιτισμένος άνθρωπος εξαρτά τη βιωσιμότητά του από τη σχέση του με το θείο. Ο Γεράσιμος Ρηγάτος ανατρέχει συχνά στην Ελληνική Μυθολογία και αντλεί στοιχεία που χρειάζεται για να στοιχειοθετήσει κάθε φορά ένα έργο του.

Στο βιβλίο του Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές, αντικείμενο έρευνας και μελέτης του αποτελούν οι αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές. Πρόκειται για βιβλίο άκρως ενδιαφέρον, ελκυστικό και απολαυστικό, θα έλεγα, με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα και στοιχειοθετεί τις γνώσεις σε θελκτικό, εκτός από ενδιαφέρον, ανάγνωσμα ο καλός και έμπειρος γιατρός-συγγραφέας του.

Στο πρώτο κεφάλαιο ασχολείται με τους Ιατρομάντεις και Ιατρομάγους. Αναφέρονται θεοί, ημίθεοι, τέκνα θεών με θνητές, αλλά και ήρωες που υπήρξαν ιαματικοί θεραπευτές και απάλλαξαν τους ανθρώπους από αρρώστιες, ακόμα και νεκρούς, ανάστησαν με πρακτικές μεθόδους, με βότανα και γητειές. Πρόγονος ολόκληρης σειράς ιατρομάντεων που λατρεύτηκε ως θεραπευτής υπήρξε ο Μελάμπους από το Άργος. Ακολουθούν ο Αμφιάραος που σώζονται τα ερείπια του Αμφιαράειου ιερού του στον Ωρωπό, ο Πολύιδος, και πολλοί ακόμα.

Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές Γεράσιμος Α. Ρηγάτος Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι μυθικοί ήρωες θεραπευτές: ο Προμηθέας που για χάρη των ανθρώπων έκλεψε από τους θεούς το φως, δίδαξε τις τέχνες και τη μαντική στους ανθρώπους, ο Κένταυρος Χείρων, ο σοφός Πηλιορείτης δάσκαλος πολλών ηρώων και θεραπευτής, ο Ηρακλής με τα θαυμαστά άπειρα κατορθώματα, και θεραπείες με βότανα, ο Ορφέας. Και άλλοι.

Στο τρίτο μέρος αναφέρονται οι προϊστορικές μάγισσες ή φαρμακεύτριες, θεραπεύτριες, με πρώτη την τρίμορφη θεά Εκάτη, που την τίμησε ιδιαίτερα ο Δίας και της είχε δώσει μερίδιο στη γη, στη θάλασσα και στον ουρανό. Γνώριζε και καλλιεργούσε στον κήπο της θαυματουργά βότανα, και ξεχώριζε τα δηλητηριώδη• η περίφημη μεγάλη μάγισσα Κίρκη, που κατοικούσε στο νησί Αιαία και μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε χοίρους, προσφέροντάς τους δυνατό κρασί ανακατωμένο με φαρμάκια μαγικά: «Οίνω πραμνείω εκύκα ανέμισγε δε σίτω, φάρμακα λυγρά». Η Μήδεια, μία από τις διάσημες μυθικές μάγισσες φαρμακεύτριες-θεραπεύτριες, με τις συνέργειες και τα μαγικά βότανα βοήθησε τον Ιάσονα να πετύχει τον σκοπό της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ένα από τα σημαντικότερα δηλητηριώδη βότανά της ήταν το κολχικό του φθινοπώρου, με πλήθος φαρμακευτικές εφαρμογές. Υπήρχαν κι άλλες φαρμακεύτριες, θεραπεύτριες όπως η Αγαμήδη, η Οινώνη, ακόμα και η Ωραία Ελένη.

Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στις ιαματικές θεότητες που ήταν ο Παιών, θεός της ιατρικής και θεράπων αθανάτων και θνητών, αλλά και ο Ασκληπιός, γιος της θνητής πανέμορφης Κορωνίδας και του Απόλλωνα. Από βρέφος τον ανάλαβε ο Χείρωνας που τον μεγάλωσε και του έμαθε την περιποίηση τραυμάτων και που δεν άργησε να θεοποιηθεί. Αλλά και θεοποιημένος από τον 70 π. Χ. αιώνα, ο Ασκληπιός εξακολουθούσε να θεραπεύει με τους πρακτικούς τρόπους, προχωρώντας και σε χειρουργικές επεμβάσεις με φάρμακα και επωδές. Του αποδίδονται και θαύματα, όπως ανάσταση νεκρών.

Και τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και σε κατώτερους θεούς. Ο παντοδύναμος Δίας επιβλήθηκε ως ο θεός των πάντων, θεών και ανθρώπων, θνητών και αθανάτων, είχε τη δύναμη και την εξουσία στα χέρια του. Και φυσικά θεράπευε από κάθε νόσο και μανιακούς όπως τον μητροκτόνο Ορέστη. Η Ήρα βοηθούσε τις γυναίκες στις γέννες, εκτός από κείνες που κυοφορούσαν το παιδί του Δία. Ο Απόλλωνας αλλού σπέρνει τον θάνατο, αλλού προκαλεί αρρώστιες, η Αρτεμις ήταν θεά της ευτοκίας. Άλλοι θεραπευτές ήταν η Περσεφόνη, η Αφροδίτη, η Αθηνά, ο Ερμής, ο Ήφαιστος, ο ΄Ηλιος ο Ύπνος, η Θέτις.

Ένα δεύτερο, ενδιαφέρον επίσης βιβλίο του Γεράσιμου Ρηγάτου που κυκλοφορεί συγχρόνως από τις εκδόσεις ΒΗΤΑ με χαρακτηριστικό εξώφυλλο, τιτλοφορείται: Μήδεια. Προσεγγίζοντας τη μαγεία και τη θεραπευτική της Προϊστορίας και ασχολείται αποκλειστικά με τη διάσημη μάγισσα που με τα μαγικά βότανα και τις πανουργίες της βοήθησε τον Ιάσονα να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και να φύγει μαζί του στην Ελλάδα σπέρνοντας παντού την καταστροφή...

ίσως είναι ανάγκη κοιτάξουμε τον τρόπο ζωής παλιότερων γενεών και να ξαναδιαβάσουμε το παρελθόν, να σκύψουμε στη μυθολογία και στην ιστορία μας

Στους ρυθμούς που ζούμε σήμερα με την τεράστια τεχνολογική πρόοδο και τα πολλά χημικά θαυματουργά, εν πρώτοις, φάρμακα που δηλητηριάζουν ύπουλα την υγεία και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας, ίσως είναι ανάγκη κοιτάξουμε τον τρόπο ζωής παλιότερων γενεών και να ξαναδιαβάσουμε το παρελθόν, να σκύψουμε στη μυθολογία και στην ιστορία μας, να δούμε μέσα από τις δύο σημαντικές όσο και καθοριστικές πραγματικότητες την ποιητική και ποιοτική διάσταση της ζωής, του πολιτισμού και του κόσμου μας.

Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές
Γεράσιμος Α. Ρηγάτος
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
112 σελ.
ISBN 978-960-452-214-9
Τιμή € 15,00
001 patakis eshop

 

 

Πηγή : diastixo.gr