Loreena McKennitt–Lost Souls της Πέρσας Σούκα

2018-07-12 17:19

«Loreena McKennitt – Lost Souls» της Πέρσας Σούκα

«Εκτός από τα ταξίδια του μυαλού στα μονοπάτια της φαντασίας, τα όνειρα ήταν πάντα για μένα ένα όχημα για ν’ ακουμπήσω την ποιητικότητα, τον σουρεαλισμό, αλλά και την πραγματικότητα. Αν μέσα από τη διαδικασία του ονείρου μπορώ να αγγίξω την αγάπη και τη γαλήνη, τότε είμαι ελεύθερη», εκμυστηρεύτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της η εξαιρετική τραγουδοποιός Loreena McKennitt.

Η ασίγαστη αγάπη της Καναδής δημιουργού για τη μουσική την επαναφέρει στο προσκήνιο με την κυκλοφορία, στις 11 Μαΐου, του δέκατου άλμπουμ της, Lost Souls. Το άλμπουμ είναι εμπνευσμένο, όπως όλα τα προηγούμενα άλλωστε, από την κέλτικη παραδοσιακή μουσική. Το Lost Souls είναι μία συλλογή από παλιές μελωδίες οι οποίες δημιουργήθηκαν χρόνια πριν, αλλά για κάποιον λόγο δεν είχαν βρει τη θέση τους σε κάποιο από τα παλαιότερα άλμπουμ της McKennitt.

Οι αρμονίες είναι μαγευτικές, ατμοσφαιρικές, γαλήνιες, πλασμένες οι περισσότερες από τους κέλτικους παραδοσιακούς δρόμους, τους οποίους χειρίζεται με απόλυτη μαεστρία η McKennitt. Η αιθέρια φωνή της παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, άκρως μελωδική, βγαλμένη λες από τους μύθους και τα δάση των ξωτικών.

Όμως οι «Χαμένες Ψυχές», σαν ταξιδευτές από καιρό, κατάφεραν να βρουν τον τελικό τους προορισμό. Ίσως να μην είχαν χαθεί, όπως λέει και η δημιουργός, απλώς να άργησαν να γυρίσουν στο σπιτικό τους. Η τραγουδοποιός ανατρέχει στην ποίηση των W.B. Yeats και John Keats για να εμπνευστεί στιχουργικά. Η αναζήτηση, το πεπρωμένο, το άγνωστο, η απώλεια, η ανθρωπιά, το φθαρτό, η αθανασία, η θλίψη, ο πόλεμος, η φύση, η γνώση, η ύπαρξη, η μαγεία, το μυστήριο, η ανάμνηση, τα αρώματα της Ανατολής και τα χρώματα της Δύσης καθοδηγούν τον ακροατή από το ένα τραγούδι στο άλλο...

Οι αρμονίες είναι μαγευτικές, ατμοσφαιρικές, γαλήνιες, πλασμένες οι περισσότερες από τους κέλτικους παραδοσιακούς δρόμους, τους οποίους χειρίζεται με απόλυτη μαεστρία η McKennitt. Η αιθέρια φωνή της παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, άκρως μελωδική, βγαλμένη λες από τους μύθους και τα δάση των ξωτικών. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών πλαισιώνεται από φυσικά όργανα όπως η άρπα, η λύρα, το ούτι και το κανονάκι, δημιουργώντας έτσι ένα παραμυθένιο μουσικό περιβάλλον.

Η Loreena McKennitt γεννήθηκε το 1957 στο Οντάριο του Καναδά. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει κτηνίατρος, αλλά η ζωή τής έδειξε ότι ο δρόμος της μουσικής ήταν αυτός που της ταίριαζε απόλυτα. Τα κέλτικα ακούσματα έγιναν το πάθος της και έτσι πολύ γρήγορα αφέθηκε να μαθαίνει άρπα και ακορντεόν. Το πρώτο της άλμπουμ δεν άργησε να έρθει και η πορεία της στον μουσικό χώρο υπήρξε λαμπρή και μόνο ανοδική. Δυστυχώς, όμως, η ειμαρμένη θέλησε να της ανατρέψει την ευημερία που είχε μέχρι τότε στη ζωή της. Το 1998 ο μνηστήρας της, Ronald Rees, πνίγηκε σε ένα δυστύχημα λεμβοδρομιών. Έκτοτε η τραγουδοποιός ακολούθησε τον δρόμο της απώλειας, ελαττώνοντας σημαντικά τις εμφανίσεις της αλλά και την παραγωγή νέων τραγουδιών.

Έπειτα από μία αποχή οκτώ χρόνων η McKennitt επανήλθε δημιουργώντας ξανά, κάνοντας πολλές περιοδείες και γράφοντας soundtracks για παιδικές ταινίες της Disney. Τα χρόνια της περισυλλογής τής δίδαξαν πολλά και, όπως λέει η ίδια: «Ένα από τα υπέροχα πράγματα που με έμαθε η ζωή είναι πως είμαστε η προέκταση της ιστορίας κάποιων άλλων και οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι πολλοί. Είναι προτιμότερο να είσαι μέρος αυτού του κόσμου και να μοιράζεσαι, παρά να μην είσαι».

lost souls

 

 

πηγή : diastixo.gr