Κυκλώνας τροπικού τύπου στην περιοχή της Κρήτης

2016-10-31 01:13

Το βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (medicane) το απόγευμα της Κυριακής 30/10 βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί.

Βίντεο των δορυφορικών φωτογραφιών του κυκλώνα τις τελευταίες 24 ώρες δίνεται στη συνέχεια:

Σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας αυτός θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά, και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 31/10, όπως δίνεται και στους 4 προγνωστικούς χάρτες  που ακολουθούν, οι οποίοι δίνουν το προβλεπόμενο πεδίο ανέμων και βροχής το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας 31/10.

Ο κυκλώνας, πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της Κρήτης και με μικρότερη ένταση περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. Ο ακριβής εντοπισμός των περιοχών που θα επηρεαστούν από τα ισχυρά φαινόμενα θα εξαρτηθεί από την ακριβή κίνηση του κυκλώνα μέσα στις επόμενες 24ώρες, οπότε θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση με νέα στοιχεία.

ΕΑΑ-Πεντέλη

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

Κυριακή 30/10/2016, 20:00

Πηγή : www.meteo.gr

Κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά (θερμό πυρήνα, απουσία μετώπων και θυελλώδεις ανέμους) βρίσκεται νοτιοδυτικά της χώρας μας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 με κίνηση ανατολικά. Αναμένουμε να επηρεάσει τα νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ιδιαίτερα την Κρήτη και την Γαύδο όπου το κέντρο του κυκλώνα αναμένεται να περάσει πολύ κοντά. Η μέση ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 17 m/s το οποίο είναι το όριο για χαρακτηρισμό ως τροπική καταιγίδα, με τα μοντέλα να προβλέπουν ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες στα 25 m/s.

Δημιουργία: Σταύρος Ντάφης, φυσικός - μετεωρολόγος