Κινηματογράφος-«Θαυμάσιος Βοκάκιος» της Τούλας Ρεπαπή

2016-01-04 15:35
«Θαυμάσιος Βοκάκιος» της Τούλας Ρεπαπή


Οι Ιταλοί σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι μέσα στα χρόνια της σκηνοθετικής τους δραστηριότητας μας έδωσαν κινηματογραφικά αριστουργήματα, όπως τα: ΑΛΟΝΖΑΝΦΑΝ, Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΛΟΡΕΝΤΖΟ, ΧΑΟΣ. Τιμήθηκαν, δε, με τον Χρυσό Φοίνικα για το ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΦΕΝΤΗΣ και με τη Χρυσή Άρκτο για το Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. Όταν πριν από δύο χρόνια προβλήθηκε η ταινία Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, οι αδελφοί Ταβιάνι μάς άφησαν άφωνους λόγω της ευφυούς σύλληψης και υλοποίησης της ταινίας. Από μια υψηλής ασφαλείας φυλακή στην Ιταλία, επέλεξαν θανατοποινίτες κρατούμενους για να ενσαρκώσουν όλους τους ρόλους. Ιδιαίτερα του Βρούτου. Οι αδελφοί Ταβιάνι ήθελαν να τους κάνουν μέσα από τον ρόλο τους να βγάλουν το έγκλημα, να το νιώσουν και να το αποδώσουν όπως ακριβώς και τη στιγμή που το διέπραξαν. Το αποτέλεσμα της ταινίας ήταν εξαιρετικό, όχι μόνο σκηνοθετικά, αλλά και ως προς τον ρεαλισμό με τον οποίον έντυσαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί τούς ρόλους.

Τώρα, στη νέα ταινία τους, με τον τίτλο ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΒΟΚΑΚΙΟΣ, έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής στον Βοκάκιο, παίρνοντας πέντε από τις εκατό περίπου ιστορίες που αναφέρονται στο Δεκαήμερο. Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, στη Φλωρεντία του 14ου αιώνα η πανούκλα έχει αποδεκατίσει την πόλη, η οποία έχει μοιραστεί στα δύο βλέποντας στους δρόμους ανθρώπους και ζώα νεκρά από την αρρώστια. Οι μισοί θρηνούν τους νεκρούς τους, άλλοι ενταφιάζονται μαζί τους ζωντανοί, άλλοι τούς εγκαταλείπουν ή τους αποφεύγουν για να μην κολλήσουν.

«Θαυμάσιος Βοκάκιος»

Μέσα σε αυτόν τον φόβο και την αποφορά του θανάτου, δέκα νέοι έφηβοι –επτά κορίτσια και τρία αγόρια– αποφασίζουν να απομακρυνθούν από την πόλη και να πάνε σ’ ένα κάστρο στην εξοχή να ζήσουν για λίγο μακριά, μέχρι ή να περάσει το κακό ή ν’ αποφασίσουν τι θα κάνουν. Μετά την εγκατάστασή τους εκεί, για να καλύψουν με ενδιαφέρον τις ημέρες τους, ορίζουν καθένας από αυτούς να έχει μια ολόκληρη ημέρα για να διηγηθεί στους υπολοίπους μια φανταστική ιστορία...

Οι αδελφοί Ταβιάνι στην ταινία τους αυτήν προβάλλουν τη φαντασία ως το μόνο καταφύγιο που μπορεί να δώσει λίγο φως σ’ εκείνη τη σκοτεινή εποχή. Ταυτόχρονα, καταφέρνουν ν’ αναβιώσουν και μουσικά την αισθητική της εποχής, δίνοντας στον θεατή εκθαμβωτικές εικόνες οι οποίες θυμίζουν, χρωματικά και θεματικά, Αναγεννησιακούς πίνακες ζωγραφικής, με αποτέλεσμα η ταινία να είναι όντως ένα κομψοτέχνημα – όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί. Συγχρόνως, οι αδελφοί Ταβιάνι δίνουν άφθονες πληροφορίες για την καθημερινότητα και τραγικότητα εκείνης της εποχής.

Τι να κάνετε; Να τη δείτε. Θα σας γοητεύσει με την ομορφιά της!

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα / Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

«Θαυμάσιος Βοκάκιος»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Paolo & Vittorio Taviani
Σενάριο: Giovanno Boccacio, Paolo Taviani
Πρωταγωνιστούν: Carolina Gescentini, Plavio Parenti, Kim Rosi Stuart, Ricardo Scamarcio, Jasmine Trinca, Kasia Smutniak, Michele Riondino, Vittoria Puccini, Lelo Arena
Μουσική: Guliano Taviani, Carmelo Travia
Διανομή: WEIRD WAVE

Από 31 Δεκεμβρίου 2015 στους κινηματογράφους.

Πηγή : diastixo.gr