Κινηματογράφος-Πάμπλο Λαρέν: «Neruda» της Τίνας Πανώριου

2017-02-02 18:07

Πάμπλο Λαρέν: «Neruda» της Τίνας Πανώριου


Μετά τα No και ElClub, δυο εξαιρετικές ταινίες που κατάφεραν να φτάσουν η πρώτη μέχρι την τελική πεντάδα των Όσκαρ και η δεύτερη μέχρι τις Χρυσές Σφαίρες, ο ταλαντούχος Χιλιανός δημιουργός Πάμπλο Λαρέν συνεχίζει με μια εξίσου ενδιαφέρουσα ταινία: το Neruda.

Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα (Luis Gnecco) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα (Alfredo Castro). Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσονάου (Gael Garcia Bernal) έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή.

Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με τη γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια ντελ Καρίλ (Mercedes Moran), αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής ως φυγά ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του CantoGeneral. Εντωμεταξύ στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του.

Πάμπλο Λαρέν: «Neruda»

Ο ποιητής βρίσκει ότι ο αγώνας με τον επιθεωρητή είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό του. «Παίζει» μαζί του, αφήνοντας προσχεδιασμένα στοιχεία, κάνοντας πιο έντονο και επικίνδυνο το παιχνίδι γάτας-ποντικιού. Σε αυτή την ιστορία του διωκόμενου ποιητή και του αδιάλλακτου αντιπάλου του, ο Νερούδα αναγνωρίζει την ευκαιρία να γίνει τόσο ένα σύμβολο για την ελευθερία όσο και θρύλος της λογοτεχνίας.

Οι κριτικοί μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την ερμηνεία του Μπερνάλ, ο οποίος υποδύεται τον επιθεωρητή. O ίδιος είπε: «Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι καταπληκτικός. Είναι εντυπωσιακός. Μπορούσα να κάνω τόσο πολλά πράγματα. Είχε πολλά στοιχεία που θα μπορούσα να αναπτύξω. Είναι ένας πολύ εύπλαστος χαρακτήρας και ειλικρινά πέρασα πολύ ωραία ερμηνεύοντάς τον. Αυτή ήταν η αφετηρία για μένα και μετά υπάρχει η διάσταση της ποίησης, ο χαρακτήρας του Νερούδα, η πολιτική. Εμπλέκονται πολλά πράγματα. Μπορέσαμε να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε διάφορα. Ήταν μια πολύ ωραία περιπέτεια».

Πάμπλο Λαρέν: «Neruda»

Δεν πρόκειται για μια βιογραφία του Πάμπλο Νερούδα, αλλά για ένα αντισυμβατικό ποιητικό θρίλερ, που αναμειγνύει ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία. Όλα αυτά με πολύ χιούμορ, όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Δεν χρησιμοποιούμε το είδος του χιούμορ που προκύπτει από την kωμωδία, με ατάκες που προκαλούν γέλιο. Είναι οι συγκυρίες, το παράδοξο που γίνεται παράλογο σε κάποιες στιγμές, που δημιουργούν μια κωμική ατμόσφαιρα. Γιατί το χιούμορ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να πεις πράγματα, που αλλιώς θα ακούγονταν διδακτικά».

Η ταινία Neruda παρουσιάστηκε και εντυπωσίασε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες, και θα βρίσκεται στις αίθουσες στις 9 Φεβρουαρίου.

 

 

πηγή : diastixo.gr