ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Μαργκερίτ» της Τούλας Ρεπαπή

2015-11-04 17:35
«Μαργκερίτ» της Τούλας Ρεπαπή


Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ξαβιέ Τζιανολί, δύο φορές υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (με τις ταινίες QUAND J’ETAIS CHANTEUR και À L’ORIGINE), τώρα με τη ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ, όπου συνυπογράφει και το σενάριο, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με την πιο εμψυχωτική ταινία της φετινής διοργάνωσης: το αντισυμβατικό πορτρέτο της πιο παράφωνης σοπράνο όλων των εποχών, εμπνευσμένο ελεύθερα από την αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας της όπερας Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς.

Σύμφωνα με την υπόθεση, στην αυγή της χρυσής δεκαετίας του ’20, και συγκεκριμένα το 1921, σε ένα κάστρο λίγο έξω από το Παρίσι, η οικοδέσποινα Μαργκερίτ Ντιμόν και ο σύζυγός της δίνουν δεξίωση για τους φίλους τους. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η υψηλή κοινωνία και οι λάτρεις της κλασικής μουσικής συγκεντρώνονται στην πολυτελέστατη έπαυλη του ζεύγους.

Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από το άτομο της οικοδέσποινας. Κανείς δεν ξέρει τίποτα σχετικό με τη ζωή της, παρά μόνο πως είναι ζάπλουτη και πως λατρεύει με πάθος τη μουσική. Όμως δεν της αρέσει μόνο να την ακούει, αλλά παράλληλα τραγουδά. Τραγουδά φημισμένες άριες από διάφορες όπερες, χωρίς να έχει καταλάβει ποτέ το μέγεθος της παραφωνίας της. Ακόμη και το πάθος με το οποίο ντύνει τις ερμηνείες της δεν είναι ικανό να απαλύνει το πόσο τραγικά τραγουδά. Αυτή η αδυναμία της η φωνητική γίνεται η αιτία να την κοροϊδεύουν. Και ενώ η Μαργκερίτ ζει το πάθος της κλεισμένη σε μια γυάλα, το υποκριτικό κοινό που έρχεται για να γελάσει μαζί της της συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για την ντίβα που εκείνη όντως θεωρεί ότι είναι. Όταν ένας προβοκάτορας νεαρός δημοσιογράφος αποφασίζει να γράψει ένα διθυραμβικό άρθρο για την τελευταία της ερμηνεία, η Μαργκερίτ αρχίζει να πιστεύει ακόμα περισσότερο στο ταλέντο της. Αυτό της δίνει το κουράγιο που χρειάζεται για να ακολουθήσει το όνειρό της. Παρά τους δισταγμούς του συζύγου της, και με τη βοήθεια μιας βιτριολικής πάλαι ποτέ φίρμας της όπερας, αποφασίζει να ξεκινήσει σκληρή εκπαίδευση για να δώσει το πρώτο της πραγματικό ρεσιτάλ μπροστά σε ένα πλήθος αγνώστων.

«Μαργκερίτ» της Τούλας Ρεπαπή

Με την εκπληκτική ερμηνεία της Κατρίν Φρο (ΔΕΙΠΝΟ ΗΛΙΘΙΩΝ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ, ΥΨΗΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ), η ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της, ενώ κατέκτησε την κορυφή του γαλλικού box office. Ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, η νέα ταινία του Ξαβιέ Τζιανολί είναι μια απολαυστική σάτιρα για την υποκρισία της υψηλής κοινωνίας, μια θεαματική αναπαράσταση της παρισινής ατμόσφαιρας στη δεκαετία του ’20 και, πάνω απ’ όλα, η ξεκαρδιστική όσο και συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας αποφασισμένης να κυνηγήσει με πάθος το πιο εξωφρενικό της όνειρο.

Τι να κάνετε; Η μουσική κάνει πάντα καλό!

Υποψήφια για Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Τζιανολί
Σενάριο: Ξαβιέ Τζιανολί, Μάρσια Ρομάνο
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Φρο, Αντρέ Μαρκόν, Μισέλ Φαού, Κρίστα Τερέ, Ντενί Μπούνγκα, Σιλβέν Ντιέντ, Ομπέρ Φενουά
Παραγωγή: Ολιβιέ Ντελμπόσκ, Μαρκ Μισονιέρ
Μουσική: Ρονάν Μεγιάρ
Διανομή: Weird Wave

Από 5 Νοεμβρίου 2015 στους κινηματογράφους.

Πηγή : diastixo.gr