Κινηματογράφος-«Η γέφυρα των κατασκόπων» της Τούλας Ρεπαπή

2015-11-25 17:54
«Η γέφυρα των κατασκόπων» της Τούλας Ρεπαπή


1957, και στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ένας μεσήλικας άνδρας κάνει την προσωπογραφία του. Είναι σιωπηλός, ανάμεσα στο καβαλέτο, την παλέτα του και έναν μεγάλο αριθμό ραδιοφώνων γύρω του. Ύστερα από λίγο, παίρνει το μετρό και κατεβαίνει στο Μανχάταν. Ωστόσο, κάποιοι τον παρακολουθούν. Κι όμως, δείχνει να είναι ένας φιλήσυχος πολίτης. Κατεβαίνει από το μετρό και χάνεται στο πλήθος. Λίγο αργότερα, βρίσκεται να έχει στήσει το καβαλέτο του ζωγραφίζοντας μία από τις γέφυρες του ποταμού Χάντσον. Όμως εκεί, κάτω από το παγκάκι όπου κάθεται, υπάρχει κάτι μόνο γι’ αυτόν. Ένα νόμισμα των 50 σεντς. Κάνοντας πως ξεβιδώνει το καβαλέτο του, το χέρι του γλιστρά κάτω από το παγκάκι, ξεκολλά το νόμισμα και το παίρνει μαζί του. Επιστρέφει σπίτι του και, λίγο αργότερα, μια ομάδα ανδρών του FBI εισβάλλει στο δωμάτιό του, ψάχνοντας παντού για κάτι. Τελικά συλλαμβάνεται και οδηγείται στην αστυνομία για κατασκοπεία. Είναι ο Ρώσος Ρούντολφ Έιμπελ.

Ένα δικηγορικό γραφείο στο Μπρούκλιν αναθέτει στον συνεργάτη του, Τζέιμς Ντόνοβαν –δικηγόρο που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά– να υπερασπιστεί τον Ρώσο κρατούμενο. Παρά τη σχετική απειρία του σε τέτοιου είδους υποθέσεις, ο Ντόνοβαν δέχεται τελικά και με πολλές δυσκολίες επιδιώκει να εξασφαλίσει στον πελάτη του μια δίκαιη δίκη. Έτσι, ο Τζέιμς Ντόνοβαν έρχεται αντιμέτωπος με τον κοντόφθαλμο πατριωτισμό – του δικαστή, των ενόρκων και πολλών πολιτών, όμως καταφέρνει και τους πείθει πως όλοι έχουν δικαίωμα στην υπεράσπιση, διότι η ζωή κάθε ανθρώπου μετράει. Και η δίκη αρχίζει.

Bridge of Spies1

Παράλληλα, σε μια αμερικανική βάση στο Πακιστάν, γίνεται η επιλογή μιας ομάδας πέντε ατόμων, που εκπαιδεύονται και επιφορτίζονται με μια μυστική αποστολή: μ’ ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο, το οποίο κάτω από τα φτερά φέρει φωτογραφικούς φακούς υψηλής ακριβείας, θα πετάξουν πάνω από το ρωσικό έδαφος για να φωτογραφίσουν βάσεις κ.λπ. προς όφελος της αμερικανικής κυβέρνησης. Έπειτα, ένας πιλότος από αυτούς, ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, κάνει την πρώτη κατασκοπευτική πτήση πάνω από το ρωσικό έδαφος. Όταν οι φωτογραφικές μηχανές κατεβαίνουν για να αποτυπώσουν το τοπίο, οι βολές που έρχονται από το ρωσικό έδαφος καταρρίπτουν το αεροπλάνο και ο Αμερικανός πιλότος συλλαμβάνεται από τους Ρώσους για κατασκοπεία…

Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας έχει ήδη αρχίσει. Τα όπλα αυτού του πολέμου είναι η αρπαγή πληροφοριών.

Bridge of Spies2

Η ταινία Η γέφυρα των κατασκόπων βασίζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ασχολείται με διάφορες ιστορικές περιόδους και γι’ αυτό έχει αποκτήσει τη φήμη του λάτρη της Ιστορίας. Σε αυτή την ταινία, ο οσκαρικός σκηνοθέτης, με τη μαγεία, την αρτιότητα και το μεγαλείο των εικόνων που τον διακρίνουν, «κεντάει» στην κυριολεξία ένα έργο γεμάτο ενδιαφέρον, αγωνία, συγκίνηση και χιούμορ.

Στον ρόλο του δικηγόρου Τζέιμς Ντόνοβαν, ο Τομ Χανκς κατάφερε κι έχτισε έναν συμπαγή και ανθρώπινο χαρακτήρα, θυμίζοντάς μας τους λόγους για τους οποίους τον αγαπήσαμε και τον θαυμάσαμε σε όλους τους προηγούμενους ρόλους της σταδιοδρομίας του. Θα έλεγα ότι, αν γνωρίζαμε τον Ντόνοβαν, έτσι θα ήταν. Ο ρεαλισμός με τον οποίον έντυσε τον ρόλο του ο Τομ Χανκς είναι εκπληκτικός: λες πως ο Ντόνοβαν ήταν ο Τομ Χανκς· ή το αντίθετο.

Μια άλλη εξαιρετική ερμηνευτική παρουσία στην ταινία είναι αυτή του τόσο γνωστού σαιξπηρικού θεατρικού ηθοποιού, του Μαρκ Ράιλανς –στην Αγγλία θεωρείται ο καλύτερος σαιξπηρικός ηθοποιός όλων των εποχών–, ο οποίος υποδύεται τον Ρώσο κατάσκοπο Ρούντολφ Έιμπελ. Αυτόν τον ηθοποιό είμαι βέβαιη πως θα τον δούμε στα Όσκαρ για την υποψηφιότητα του Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Τι να κάνετε; Τι λέμε τώρα; Την Πέμπτη να είστε εκεί!

Bridge of Spies3

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Ματ Σάρμαν, Ίθαν Κοέν, Τζόελ Κοέν
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Μαρκ Ράιλανς, Έιμι Ράιαν, Άλαν Άλντα, Σεμπάστιαν Κοχ, Όστιν Στοουελ, Ιβ Χιούστον
Μουσική: Τόμας Νιούμαν
Διανομή: ODEON

Από 26 Νοεμβρίου 2015 στους κινηματογράφους.

Πηγή : diastixo.gr