Κέλλυ Μαλαμάτου: «Όταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

2016-12-14 09:40
Κέλλυ Μαλαμάτου: «Όταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη


Η συγγραφέας Κέλλυ Μαλαμάτου, θέλοντας να περάσει στα μικρά παιδιά μερικές αλήθειες, όπως η αποδοχή και η παραδοχή της όποιας «διαφορετικότητας (...) με τρόπο χιουμοριστικό», πιο πρόσφορο και παιγνιώδη, θα έλεγα, μεταχειρίζεται συστηματικά ποιητικές εκφράσεις, ρυθμό, ομοιοκατάληκτες φράσεις, και ως ήρωες πρωταγωνιστές χρησιμοποίησε δυο «πλασματάκια», δυο όντα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους: Ένα μικρό σε ηλικία, τεράστιο σε ανάστημα, κλαψιάρικο, σαν τα ξαδερφάκια του τα κροκοδειλάκια, προϊστορικό δεινοσαυράκι από τα εξαφανισμένα εδώ και εκατομμύρια χρόνια είδη κι ένα τοσοδούλικο κρεμμυδάκι που, αν και δεν έχει στόμα να κλαίει ούτε μάτια να τρέχουν δάκρυα, κάνει τους γύρω του να τρέχουν από τα μάτια τους δάκρυα ποτάμια.

Η συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, να παρουσιάσει τα εύλογα εμπόδια, τις αναπόφευκτες δυσκολίες στην προσέγγιση των δύο διαφορετικών κόσμων στους οποίους ανήκουν τα «πλασματάκια» της, ώστε εκ των πραγμάτων να προκύψουν οι ανάλογες συνθήκες και ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων κατανόησης, ώστε να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Και στο μέτρο που της επέτρεψαν τα ίδια τα πλασματάκια και οι συνθήκες, το πέτυχε.

Η συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, να παρουσιάσει τα εύλογα εμπόδια, τις αναπόφευκτες δυσκολίες στην προσέγγιση των δύο διαφορετικών κόσμων στους οποίους ανήκουν τα «πλασματάκια» της.

Κάπως έτσι εκτυλίσσεται το παραμύθι: Όταν ένα κλαψιάρικο δεινοσαυράκι συνάντησε ένα αθώο τοσοδούλικο κρεμμυδάκι, δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί άρχισαν να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια του, αλλά και το κρεμμυδάκι τρόμαξε τόσο, μα τόσο πολύ όταν είδε το πελώριο ζωντανό μπροστά του να κλαψουρίζει και τρέχουν από τα μάτια του δάκρυα! Κι από την τρομάρα του άνοιξαν οι φλούδες του σώματός του κι άρχισαν να τρέχουν τα ζουμιά του κρεμμυδιού και να... μοσχοβολάει κρεμμυδίλα όλος ο τόπος ολόγυρα. Αυτή η δυνατή μυρωδιά, εκείνη η καΐλα που σκορπούσε το κρεμμυδάκι, έκανε το δεινοσαυράκι να τρέχουν κι εκείνου τα δάκρυα, όχι από φόβο, αλλά από τη δυνατή μυρωδιά του κρεμμυδιού. Κι έκλαιγαν γοερά ώρα πολλή και τα δυο μικρά μαζί χωρίς να ξέρουν γιατί.

Τέλος πάντων, πιάσανε κουβέντα, και για να γνωριστούν καλύτερα οργάνωσαν κάποια έξυπνα σχέδια, σκόνταψαν, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση, η γειτονιά δεν ήταν φιλική μαζί τους, έδιωξε τα πλασματάκια. Εκείνα, όταν συνειδητοποίησαν πως ο λόγος που δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν ήταν η διαφορετικότητά τους, τι να κάνουν, ευχήθηκαν να πάρει ο καθένας τη θέση του άλλου. Ο ύπνος που κάνει θαύματα, έκανε πραγματικότητα για μια νύχτα την αλλαγή των ρόλων...
to dinosauraki eswt

Από κει και πέρα, μέσα από αστείες περιπετειούλες, κατόρθωσαν όχι μόνο να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο, όχι μόνο να βρουν τρόπο να συνεννοηθούν για να μπορέσουν να συνυπάρξουν, αλλά έγιναν και φίλοι!

Οι λεπτομέρειες για το πώς έγινε το θαύμα της μεταστροφής των σχέσεων και πολλά άλλα συναρπαστικά είναι το μυστικό τους, και θα το μάθουν όσα παιδάκια διαβάσουν αυτό το πανέμορφο βιβλίο που έγραψε η Κέλλυ Μαλαμάτου με πολλή αγάπη και στόλισε με τις υπέροχες ζωγραφιές και τα δυνατά, χαρούμενα, ταιριαστά χρώματά της η Γιούρι Κουμάντα.

Όταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι
Κέλλυ Μαλαμάτου
Εικονογράφηση: Γιούρι Κουμάντα
Gema
48 σελ.
ISBN 978-960-6893-32-2
Τιμή: €10,00
001 patakis eshop

 

 

 

Πηγή : diastixo.gr