Ίσα δικαιώματα για τους ανθρώπους με αναπηρία: Επιμένοντας στο αυτονόητο

2020-01-02 19:29

16 δυνατές ομιλίες με ουσία και συναίσθημα για την αναπηρία, μεταξύ των οποίων του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του καλλιτέχνη Γιάννη Ζουγανέλη, της Προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου, του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιου Φουντουλάκη κ.α. παρακολούθησαν όσοι παρευρέθηκαν στα «Σφηνάκια Γνώσης» με θέμα την αναπηρία, που συνδιοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. knowl και ο Δήμος Βριλησσίων.

 

 

Η διαπίστωση ότι 10% του ελληνικού πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία και ωστόσο σπανίως τους συναντάμε στην εργασία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή εν γένει είναι ανησυχητική για όλους τους ευσυνείδητους ανθρώπους. «Είμαστε όλοι εν δυνάμει ανάπηροι» δήλωσε ο Γιάννης Ζουγανέλης αναδεικνύοντας την ανάγκη για τολμηρές και ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις.

 

 

«Η ομάδα της knowl αναγνωρίζει και καταγράφει τα πλεονεκτήματα για τους εργοδότες, την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας που θα προκύψουν από την ένταξη ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Σκοπός μας είναι να σχεδιάζουμε έναν κύκλο απασχολησιμότητας, μέσω του Επιταχυντή Δεξιοτήτων που υλοποιούμε εδώ και 5 χρόνια, με απόλυτη επιτυχία και απολύτως δωρεάν για τους ωφελούμενους που καταφέρνουν και βρίσκουν εργασία ακόμα και κατά τη διάρκεια του προγράμματος μας», δήλωσε η Όλγα Σταυροπούλου, συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ. Knowl.

 

 

Ο Δήμαρχος κ. Ξένος Μανιατογιάννης που φιλοξένησε τη δράση δήλωσε: «πρεσβεύουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι και όλοι είμαστε διαφορετικοί και για την ορθή εφαρμογή αυτής της διαφορετικότητας, ο Δήμος Βριλησσίων συγκροτεί και καταθέτει σύντομα σε συνεργασία με φορείς των ΑμεΑ ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (υποστήριξης, εκπαίδευσης και ένταξης) στο οποίο περιλαμβάνονται και αυτές που ήδη υλοποιούνται από τον Δήμο σήμερα, με προγραμματισμένους συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους».

Οι ομιλητές μετέφεραν με βιωματικό και πρακτικό τρόπο τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία και αναπηρία όρασης, ακοής και ομιλίας με κεντρικά μηνύματα την ανάγκη για προσβασιμότητα, ενσυναίσθηση και πολιτικές παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η ισότητα όλων των ανθρώπων.

 

Οι ομιλίες ήταν συνολικά 16, όλες 7λεπτες, με την ξεχωριστή συνεδριακή μεθοδολογία «Σφηνάκια Γνώσης», που εμπνέει και προσφέρει μια πρωτόγνωρη μαθησιακή εμπειρία στο κοινό.

Ομιλίες με σειρά εμφάνισης:  Άντζελα Γκερέκου - Πρόεδρος ΕΟΤ, Γιάννης Ζουγανέλης – Καλλιτέχνης, Βαγγέλης Αυγουλάς – Δικηγόρος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος – Ευρωβουλευτής, Αλεξία Νούτσου - Knowl Expert, Μάριος Ψαραδέλλης - Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου, Μάνθος Μαρράς - Εκπαιδευτής Καταδύσεων, Γιώργος Γουδής - Παίχτης Μπάσκετ με αμαξίδια, ΑΕΚ, Ζανίνα Πολυχρονοπούλου – Εκπαιδευτικός Educational Manager @ Lara Guide School, Σοφοκλής Αλέπης - Μέλος Δ.Σ. Παν/νιος Σύλλογος Παραπληγικών, Άντρια Στάμου – Ιδιοκτήτρια Δ/νουσα Σύμβουλος Στάμου Ακουστικά, Χρήστος Δαγρές Δ/ντής Κέντρου Ελλ. Νοηματικής Γλώσσας Κρατύλος, Ηρώ Τριπόδη - Κηδεμόνας / Ακτιβίστρια, Γεώργιος Φουντουλάκης - Πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

 

 

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με το «Σφηνάκι Γνώσης», του μαθητή Δ’ δημοτικού Σωτήρη Σαλαμούρη, που μίλησε για τη δύναμη της ψυχής, η οποία μπορεί να υπερβεί τις προκλήσεις.

 

 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. knowl για την Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση (Πολιτιστικός Φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού) και το Δήμο Βριλησσίων και υποστηρίχθηκε από παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Κρατύλος, ενώ το πρόγραμμα των ομιλητών διατέθηκε σε γραφή Braille, επιτρέποντας την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων επισκεπτών από το Φάρο Τυφλών.

 

 

Χορηγοί στα «Σφηνάκια Γνώσης»: Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε., Εκπαιδευτικό Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Κρατύλος, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων, Λάρα Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών, Christou 1910, Draculi Coffee, Σμυρναίικος Καφές, Ακουστικά Βαρηκοΐας ΣΤΑΜΟΥ, BEYONDCSR, ΓΡΙΒΑΚΗΣ, Breath and Health ΑΝΑΠΝΟΗ & ΥΓΕΙΑ, Hatha Yoga, openfarm.