Ιωάννα Γκούμα: “Ιστογραφήματα” στον Φωταγωγό

2017-06-07 09:40

«Ιωάννα Γκούμα: “Ιστογραφήματα”» στον Φωταγωγό

«Οι δώδεκα άτιτλες ακουαρέλες που παρουσιάζονται στην έκθεση Ιστογραφήματα αποτελούν μέρη της ζωγραφικής ενότητας εν προόδω που δημιουργεί η Ιωάννα Γκούμα τα τελευταία πέντε χρόνια. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η αποτύπωση της εσωτερικής μορφολογίας φανταστικών φυτικών και ζωικών ιστών. Οι ακουαρέλες μπορούν να ιδωθούν ως εργαστηριακές μελέτες ιστολογίας. Οι γραμμές, μέσα από πυκνώσεις και αραιώσεις, δημιουργούν τα συστατικά στοιχεία της ανατομίας των μορφών της, οι οποίες δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχουν ανεξάρτητα από τη σαφή τους αναγνώριση. Το σχέδιο αποτελεί το δομικό στοιχείο των συνθέσεων. Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά, μπορεί να διακρίνει την πρώτη επαφή του πινέλου με την επιφάνεια του χαρτιού. Η αρχική κουκκίδα λειτουργεί ως ανάσα ζωής που γεννά γραμμές σαν μια έκρηξη κοσμογονίας. Οι γραμμές του μελανιού, ακολουθώντας εξελικτική πορεία, εξαπλώνονται στην επιφάνεια δημιουργώντας τους χάρτες και τα σχήματα που συγκροτούν έναν φανταστικό μικρόκοσμο.

Οι γραμμές της Ιωάννας Γκούμα είναι καθαρές και η δυναμική τους προέρχεται από το παιχνίδισμα της τονικότητάς τους. Το σχέδιο μέσω της αφαίρεσης δημιουργεί σχηματισμούς που παραπέμπουν σε οργανικές, υβριδικές φόρμες και αναπτύσσεται συστηματικά προς τις άκρες της ζωγραφικής επιφάνειας. Ο διαρκώς μεταβαλλόμενος και απατηλός κόσμος των γραμμών εμπλουτίζεται από το χρώμα. Το χρώμα δημιουργεί υφές και η υλικότητα του χαρτιού αποκαλύπτεται. Μέσα από διαφορετικούς πειραματισμούς, προσμείξεις και πυκνότητες χρωμάτων –μελάνια ακουαρέλας κυρίως– η εικαστικός οργανώνει τον φυσικό και νοητικό χώρο και πυκνώνει την υπόσταση των συνθέσεών της.

Στις ακουαρέλες μικρών διαστάσεων υπάρχει μια τρυφερή και αέρινη επικοινωνία μεταξύ σχεδίου και χρώματος. Οι σχέσεις και οι διαβαθμίσεις της έντασης λειτουργούν διαδραστικά στη ζωγραφική επιφάνεια. Ο χρόνος και ο χώρος συστέλλονται και διαστέλλονται. Ο χρόνος ως εικόνα ενός εσωτερικού οργάνου ή λουλουδιού και η αιωνιότητα ως αστρικός χάρτης συμπορεύονται σε μια εναργή αλληλουχία. Τα πάντα είναι γέννηση/ύπαρξη και θάνατος/ανυπαρξία σε μία αενάως μεταβαλλόμενη κίνηση». – Νίκη Παπασπύρου, Ιστορικός Τέχνης

Λίγα λόγια για την Ιωάννα Γκούμα

H Ιωάννα Γκούμα γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με διάκριση και ολοκλήρωσε με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Royal College of Art στο Λονδίνο το 2009. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: “Recent Works’’, Donopoulos IFA Θεσσαλονίκη, 2017 | ROOMS2013, St. George Lycabettus Hotel, Athens και Kappatos Art Gallery, 2013 | Έκθεση «Μελάνι», Γκαλερί Μέδουσα, 2013 | IPCNY International Print Center New York, New Prints, 2012 | “Double Take, the Art of Printmaking”, Studio 3 Gallery University of Kent | Nurture Art Benefit, Chelsea Art Museum Benefit, Nέα Υόρκη, 2011 | A room of one’s own, Smilansky 31, Bear Sheva, Israel, 2011 | Drawing Connections, Sienna Art Institute, Σιέννα, 2010 | Hot Of The Press 10, Curwen And New Academy, Λονδίνο, 2009 | RCA Final Show, Royal College of Art, Λονδίνο, 2009 | Sorry… All Sold Out, Project Space, New Cross, Λονδίνο, 2008 | International Art Triennale, Osaka University of Fine Arts, Ιαπωνία, 2007 | 4th Visual Arts Festival, Action Field Kodra – 06, Θεσσαλονίκη, 2006 | 4th International Student Triennial, Istanbul, Τουρκία, 2006.

Διάρκεια
Έως 17/06/2017
Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-20.00
Σάββατο, Kυριακή 12.00-18.00

Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός
Κολοκοτρωνη 59Β ΚΑΙ Λιμπονα [εντός της Στοάς Κουρτάκη ]
Τηλ.: 210 3839355, 210 3221700
e-mail: rodakio@otenet.gr

 

 

πηγή : diastixo.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com