«Η προσευχή του ακροβάτη – Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι» στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας

2017-05-17 09:38
«Η προσευχή του ακροβάτη – Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι» στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας


Η συνθέτρια και ερμηνεύτρια Τατιάνα Ζωγράφου και ο ερμηνευτής Ανδρέας Καρακότας παρουσιάζουν το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι «Η προσευχή του ακροβάτη», το Σάββατο 20 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.

Θα ακουστούν ο Ματωμένος γάμος, αλλά και τραγούδια από τους Αντικατοπτρισμούς και τα Παράλογα σε ξεχωριστές και πολύ ενδιαφέρουσες μεταγραφές από τους μουσικούς Ήβη Παπαθανασίου (τσέλο), Πάνο Κανελλόπουλο (μαντολίνο) και Κώστα Χάρδα (πιάνο).

Η Τατιάνα Ζωγράφου έχει μελοποιήσει σύγχρονους Έλληνες ποιητές και είναι δημιουργός μιας σειράς πετυχημένων δισκογραφικών εργασιών για παιδιά. Τα τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές.

Ο Ανδρέας Καρακότας έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Το 1991 ο Μάνος Χατζιδάκις τον επέλεξε για να ερμηνεύσει Τα τραγούδια της αμαρτίας σε ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Γιώργου Χρονά, έργο που δισκογραφήθηκε το 1996.

Λίγα λόγια για τα έργα
Στην Ελλάδα το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Ματωμένος γάμος, τη μουσική και τα τραγούδια του οποίου συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις, ανέβηκε πρώτη φορά το 1948 στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη.

 Οι Αντικατοπτρισμοί είναι η εκ νέου ενορχήστρωση, το 1993, του έργου Reflections που έγραψε και εξέδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στη Νέα Υόρκη το 1969, με αγγλικούς στίχους του συγκροτήματος New York Rock & Roll Ensemble. Στην ενορχήστρωση του 1993, ερμηνεύτρια ήταν η Αλίκη Καγιαλόγλου αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τους ελληνικούς στίχους υπέγραψε και πάλι ο Νίκος Γκάτσος.

Τα Παράλογα, έργο του 1976 σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, εκφράζει έναν πιο «πολιτικό» Χατζιδάκι, ενώ εκεί εμφανίστηκε πρώτη και τελευταία φορά ως ερμηνευτής άλλου δημιουργού και ο Μίκης Θεοδωράκης.

 

Συντελεστές
Σύνθεση: Τατιάνα Ζωγράφου
Ερμηνευτές: Τατιάνα Ζωγράφου, Ανδρέας Καρακότας
Μουσικοί: Ήβη Παπαθανασίου (τσέλο), Πάνος Κανελλόπουλος (μαντολίνο), Κώστας Χάρδας (πιάνο)

 

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας
Ιπποκράτους 41, Αθήνα
Τηλ.: 210 3634000

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

 

πηγή : diastixo.gr