Η Περιφέρεια Αττικής για την πυρκαγιά στην παράνομη χωματερή του Δήμου Αμαρουσίου στην περιοχή Κοκκινιά

2018-06-26 18:19

Με αφορμή την πυρκαγιά που σημειώθηκε την Παρασκευή, 22/6/2018, αργά το απόγευμα σε οικόπεδο γεμάτο σκουπίδια, κλαδιά, μπάζα και παλιά μηχανήματα επί της οδού Μεσογείων 116 στο Μαρούσι και από την οποία οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής υπέφεραν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα με τους καπνούς και τη δυσοσμία για ώρες, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι:

Εδώ και πολύ καιρό, μετά από εκτεταμένους ελέγχους, προέκυψε η λειτουργία παράνομου χώρου απόσυρσης δημοτικών οχημάτων, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων του Δήμου Αμαρουσίου. Οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες, κατέγραψαν σημαντικές παραβάσεις και επέβαλαν διοικητικά πρόστιμα επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δεδομένου ότι ο χώρος αποτελεί ανθυγιεινή εστία ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 (αριθμ. πρωτ. 184696) και στις 15 Μαρτίου 2016 (αριθμ. πρωτ. 59674), πρόστιμα συνολικού ύψους 22.000 ευρώ και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η δημοτική αρχή κλήθηκε να προχωρήσει σε άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων, να προβεί σε καθαρισμό του χώρου και να μεριμνήσει για τη σύννομη αδειοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων χωρίς ωστόσο, να υπάρχει ανταπόκριση με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο συμβάν της Παρασκευής.

Η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος καλεί για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Δήμου να πράξει τα αυτονόητα.

Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο παρελθόν είχαν, μεταξύ άλλων, εντοπιστεί στο χώρο:

·       κλαδιά, ξύλα και χόρτα σε σωρό, ύψους σχεδόν πέντε μέτρων, 

·       απορρίμματα σε σωρό ύψους 1,5 μέτρων σε περιφραγμένο με λαμαρίνες χώρο,

·       έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, πλακάκια, μοκέτες, μπάζα, τούβλα, χώματα και μέταλλα,

·       πρόχειρη κατασκευή με άδεια βαρέλια -  δοχεία από ορυκτέλαια,

·       χοάνη με δοχείο συμπίεσης απορριμμάτων σε ειδικά διαμορφωμένη ράμπα,

·       φορτηγά, απορριμματοφόρα, οδοστρωτήρες, μπουλντόζες, κιβωτάμαξες, μικρά λεωφορεία,

·       παλαιά κατεστραμμένα οχήματα του Δήμου, ελαστικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων,

·       διαφημιστικές πινακίδες μεγάλων διαστάσεων και παλαιοί κάδοι απορριμμάτων.

2018 06 25 Ntokoumenta Fotia Marousi

Δύο νέες αυτοψίες διενεργήθηκαν, στις 25/06/2018, από την Περιφέρεια Αττικής στην έκταση όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά την περασμένη Παρασκευή και εδώ και χρόνια λειτουργεί παράνομα ως χώρος αποθήκευσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων καθώς και απόσυρσης οχημάτων του Δήμου Αμαρουσίου.

Η πρώτη αυτοψία έγινε νωρίς το πρωί από κλιμάκιο της υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους. Στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι από την απόθεση βιολογικών αποβλήτων, απορριμμάτων οικιακού τύπου και όλων των αδρανών υλικών, σε συνδυασμό με την βλάστηση που υπάρχει σε όλη την έκταση, δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυσμενείς καταστάσεις σε βάρος της υγείας των περιοίκων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα.

2018 06 25 Photo Aytopsies Oikopedo Marousi

Η δεύτερη αυτοψία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής όπου διαπιστώθηκε εκ νέου η ανυπαρξία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, όπως σύστημα διευθέτησης ομβρίων και σύστημα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ενώ δεν επιδείχθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις όπως απαιτείται από το θεσμικό πλαίσιο για εγκαταστάσεις όπου εκτελούνται εργασίες μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων.

Τα ευρήματα που καταγράφηκαν μετά την πυρκαγιά και στους δύο ελέγχους, μεταξύ άλλων, είναι:

·       βιολογικά απόβλητα κήπων - πάρκων, μαζί με σακούλες απορριμμάτων οικιακού τύπου

·       μεγάλες ποσότητες από  μπάζα οικοδομών (τούβλα, οικοδομικά στοιχεία κ.λπ.)

·       άδεια βαρέλια -  δοχεία από ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνταν για συμπλήρωση λιπαντικών ελαίων στα οχήματα

·       τρία presscontainerμε άγνωστο περιεχόμενο από όπου υπήρχε διαρροή υγρών αποβλήτων στο έδαφος με δυσοσμία

·       συγκεντρωμένα λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικές γλάστρες, βαρέλια, παλιά σίδερα, παλιά αντικείμενα, μοκέτες και μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι για μπάζα

·       μεταλλική χοάνη γεμάτη με απορρίμματα  οικιακού  τύπου, κάτω από την οποία υπήρχε presscontainer, εγκατάσταση, η οποία χρησιμοποιείται για μεταφόρτωση απορριμμάτων

·       διάσπαρτα σταθμευμένα αυτοκίνητα και εξοπλισμός του Δήμου (απορριμματοφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες κ.λπ.)

·       εγκαταλειμμένα δημοτικά λεωφορεία, φορτηγά, επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα μηχανάκια 

Στις εκθέσεις επισημαίνεται, επίσης, ότι «στο χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε ακόμη έντονη δυσοσμία από την πυρκαγιά της Παρασκευής, η οποία έφτανε έως τη συμβολή των οδών Σωρού και Μεσογείων, όπου λειτουργεί μεγάλη εγκατάσταση ιδιωτικού σχολείου».