Η «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

2017-01-18 11:28
Η «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Σινεμά με... άρωμα Γαλλίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προβάλλει, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας μη εμπορικής διανομής ταινιών σε όλο τον κόσμο «if Cinéma», κλασικά αριστουργήματα του γαλλικού σινεμά που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου (ώρα 17:30), είναι το αντιπολεμικό αριστούργημα Η Μεγάλη Χίμαιρα (La Grande Illusion, 1937, διάρκεια 114΄) του Ζαν Ρενουάρ. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στις αληθινές εμπειρίες ενός στρατηγού που γνώρισε ο Ρενουάρ στη διάρκεια της θητείας του στην αεροπορία. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, μια ομάδα αξι¬ωματικών διαφορετικών κοινωνικών τάξεων που κρατούνται αιχμάλωτοι αποφασίζουν να κάνουν τα πάντα για να αποδράσουν, και αρχίζουν να σκάβουν ένα τούνελ. Τα έχουν σχεδόν καταφέρει, όταν μαθαίνουν ότι πρόκειται να μεταφερ¬θούν σε άλλο στρατόπεδο.
Η «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 20ού αιώνα, με μια πολυφωνία χαρακτήρων και πολλαπλά μηνύματα για τις πανανθρώπινες αξίες.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Jean Renoir
Σενάριο: Charles Spaak, Jean Renoir
Φωτογραφία: Christian Matras
Mοντάζ: Marguerite Renoir
Παίζουν: Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich Von Stroheim, Dita Parlo, Marcel Dalio

Η ταινία είναι ασπρόμαυρη με ελληνικούς υπότιτλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82 102 Χίος
Τηλ.: 22710 72212 | www.piop.gr

 

 

πηγή : diastixo.gr