Η γιορτή της ΔΡΑΣΗΣ και του Cine-Δράση

2024-01-25 15:26

Το καλωσόρισμα της Μαρίνας Παπαχριστοδούλου

«Η γης δεν είναι πια παρά σαπούνι. Και το σαπούνι σου γλιστρά απ΄ τα χέρια σου. Όταν γλιστράει η γης μέσα απ΄ τα χέρια σου γίνεσαι λύκος. Μες τα μεγάλα κρύα πολύ πεινάνε οι λύκοι. Φτάνουνε τα μεγάλα κρύα. Σαν μπορείς κούρνιαξε κάπου. Καθένας μέσα στο ντουνιά κάπου έχει να κουρνιάσει. Η αυγή για τον καθένα είναι. Ο ήλιος δεν μένει πάντοτε πίσω από τα σύννεφα. Γιατί στα σίγουρα  που ‘ναι ναρθούν στη ζήση μας και πιο καλύτερες μέρες, αν και προσμένοντας τες, υπάρχει μες στα λόγια μας η θλίψη μιας καρυδιάς που την κόψαν και την πούλησαν.» *

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη» και του «Cine Δράση», σας ευχαριστούμε που ήρθατε στη σημερινή εκδήλωση! Ευχόμαστε σε όλους σας, μια πολύ όμορφη χρονιά, με υγεία και ελπίδες. Ξέρουμε βέβαια, ότι αυτή η ευχή είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς, τούτα που γίνονται στις μέρες μας δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευχές θα σταματήσουν...

Δεν θέλω να σας μιλήσω για το Cine Δράση. Όσοι είστε εδώ, έρχεστε - δεν έρχεστε στις δραστηριότητες μας, ξέρετε. Ξέρετε, για παράδειγμα ότι κάθε Πέμπτη στο ΤΥΠΕΤ θα δείτε μια ενδιαφέρουσα ταινία ελληνική ή ξένη με θέμα επίκαιρο ή διαχρονικό, από αυτές που δεν προβάλλονται παντού. Αυτή η δραστηριότητα που αναπτύσσουμε εδώ και 14 χρόνια ανελλιπώς, δεν πηγάζει από μια κάποια ασαφή υποχρέωση  να… εκπολιτίσουμε κάποιους. Όχι, είμαστε το ίδιο πολιτισμένοι ή απολίτιστοι όπως όλοι. Πηγάζει όμως από την ανάγκη μας να δούμε όλοι μαζί δείγματα ενός κινηματογράφου που μας διασκεδάζει, μας προβληματίζει και μας φέρνει πιο κοντά όχι μόνο με τα θέματα του, αλλά με τη μοναδική, δική του κινηματογραφική γλώσσα.

Ξέρετε επίσης, ότι κάνουμε και άλλες δράσεις όπως η εκδρομή την Κυριακή 28 Γενάρη στο Αμφιαράειο, τις Φυλακές και τον Υδροβιότοπο Ωρωπού. Είναι και αυτό κάτι που μας φέρνει πιο κοντά. Είναι στο μαζί που αποθέτουμε την ελπίδα  μας. Και ό,τι μας φέρνει κοντά, μαζί το πραγματοποιούμε. Δεν θα επεκταθώ λοιπόν. 

Προτιμώ να επισημάνω, ότι ασχολούμαστε με αυτά, επειδή ενδιαφέρουν και εμάς τους ίδιους σαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που βάλλεται από παντού… Ασχολούμαστε με ό,τι μας ενδιαφέρει και μας συγκινεί. Δεν κάνουμε πράγματα που δεν μας συγκινούν. Δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Ούτε μπορείς σήμερα να κάνεις πολιτική ή να λύσεις προβλήματα αν δεν διαθέτεις έγνοια και μεράκι για το αντικείμενό σου. Και εδώ, λοιπόν, μας περισσεύει, και το μεράκι και η έγνοια! Εδώ δεν  έχουμε κομματικές εξαρτήσεις, δεν έχουμε φιλοδοξίες για πολιτικές  καριέρες, δεν ασχολούμαστε με πράγματα που δεν τα ξέρουμε.

Τα κάναμε όλα καλά; Όχι! (Γιατί η πέτρα που πετάς δεν βρίσκει πάντα εκείνο το στρουθί που προτιμάς)* Αλλά σε πείσμα της κρατούσας άποψης, σύμφωνα με την οποία όλοι δηλώνουν ανεξάρτητοι, εμάς μας περισσεύει η εξάρτηση. Είμαστε βαθιά εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον. Όπως και το Cine Δράση είναι εξαρτημένο από τη ΔΡΑΣΗ και το αντίστροφο. Και όλα αυτά μαζί, εξαρτώνται από όλους εσάς, τους ψηφοφόρους και τους φίλους μας, αδύνατο να υπάρξουμε χώρια ή μακριά σας.

Θα ήθελα λοιπόν, εκ μέρους της ΔΡΑΣΗΣ και του Cine Δράση, να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής. Τον Γιώργο και τον Ανδρέα που επέλεξαν τη μουσική και ετοίμασαν τις διαφάνειες με τις δραστηριότητές μας που παρακολουθείτε. Την Κλεοπάτρα και το Μάκη που ετοίμασαν την πίτα. Την Μαρία, την Άννα, τη Σωτηρούλα, την Ελένη, το Μάρκο την Τασία, τον Καπετάνιο», την Αμαλία και το Νίκο, τη Βίκυ, τον Λάμπη, τον Γιάννη, την Μαρία και τον Παντελή, την Ελένη και τον Χάρη που ετοίμασαν τις λιχουδιές ή έφεραν τα ποτά.

Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσουμε όσους παρευρίσκονται, ας πούμε «επίσημους», αν και όλοι είναι εδώ, όχι εξ αιτίας του τίτλου τους, αλλά ως φίλοι μας, έστω με την ευρεία έννοια:

 Τον Σπύρο Τσιρίκο, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων. Από την νέα δημοτική αρχή, την Κατερίνα Βουτσαδάκη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Πολιτιστικών Υποδομών. Την Μαρία Γριμάνη και την Αγγελική Παπαγεωργίου, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα, του συλλόγου «Ελεύθερη Έκφραση Γυναικών Βριλησσίων». Την Στέφη Αγγελίδου, από την «Ένωση Κρητών Βριλησσίων» και την Βασιλική Χριστοπούλου από την Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «οι Τραντέλληνες».

Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

* Ναζίμ Χικμέτ «Η ιστορία της καρυδιάς και ο Γιουνούς ο κουτσοπόδαρος»).

Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου είναι δημοτική σύμβουλος με την ΔΡΑΣΗ και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων Cine- Δράση.