Η Αττική εκπέμπει SOS - Να προστατέψουμε τα Ελληνικά προϊόντα

2018-11-07 12:40

 

Άρθρο του Νίκου Πέππα,
Η Αττική εκπέμπει SOS - Να προστατέψουμε τα Ελληνικά προϊόντα

Σε λίγο καιρό, θα μπουν σε εφαρμογή  οι νέοι κανόνες τιμολόγησης χρήσεων ύδατος εκτός οργανωμένων συλλογικών δικτύων. Αυτό σημαίνει σε απλά Ελληνικά πως όποιος διαθέτει γεώτρηση ή πηγάδι και αντλεί νερό ή συλλέγει αυτό της βροχής, κυρίως για να ποτίσει τις καλλιέργειές του θα πληρώνει χαράτσι. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα πληρώνει και εξοντωτικά πρόστιμα στην περίπτωση που υπερβεί το οριζόμενο – δια νόμου – πολύ χαμηλό ταβάνι χρήσης. Μιλάμε για όριο που θα επιτρέπει στην πράξη μόνο 2-3 μήνες καλλιέργειας! Εξωφρενικά πράγματα.

Οι χιλιάδες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και καλλιεργητές εν γένει, που δραστηριοποιούνται στις ευλογημένες κλιματικά περιοχές της Αττικής, μου επισημαίνουν πως ένα τέτοιο μέτρο θα είναι καταστροφικό. Αφενός γιατί δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς τις βρόχινες περιόδους έτσι ώστε να επιβληθούν πρόστιμα στη δήθεν αλόγιστη κατανάλωση και αφετέρου γιατί μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια, μη υπολογίζοντας τύπους καλλιεργειών και μικροκλίματα.

Είναι σαφές πως πρόκειται για ένα εθνοκτόνο μέτρο, καθώς η αγροτική παραγωγή όχι μόνο της Αττικής αλλά του συνόλου της Ελλάδας θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ορμώμενος από τις ημέρες ξηρασίας που ζούμε αυτή την περίοδο – ειδικά στην Αττική - και τις μεγάλες ανάγκες των επαγγελματιών συμπολιτών μας σε άρδευση, πρέπει να επισημάνω το γεγονός και να δηλώσω ρητά και κατηγορηματικά πως η εφαρμογή του οριζόντιου μέτρου τιμολόγησης γεωτρήσεων, πηγαδιών και βρόχινων δεξαμενών, χωρίς μελέτη, χωρίς συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς θα φέρει μεγάλο πλήγμα στα Ελληνικά προϊόντα.

Το μερίδιο ευθύνης των νέων διοικήσεων αυτοδιοίκησης που θα προκύψουν μετά τον Μάιο του 2019, θα είναι τεράστιο γιατί θα πρέπει να γίνουν οι «εισπράκτορες» αυτού του εξοντωτικού μέτρου.

Ο προεκλογικός διάλογος λοιπόν, θα πρέπει να γίνει και σε αυτή τη βάση. Να δεσμευτούμε όλοι για τη στάση που θα κρατήσουμε απέναντι σε αυτό το εγκληματικό μέτρο που ουσιαστικά αποβλέπει στην απόσυρση των Ελλήνων παραγωγών από την παγκόσμια αγορά με χαράτσια και πρόστιμα. Και φυσικά δεν είναι μόνο απόσυρση των Ελλήνων παραγωγών αλλά και απόσυρση των ποιοτικών προϊόντων από το τραπέζι μας και φυσικά η διάλυση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και όλα αυτά εν μέσω οξείας λιτότητας και ύφεσης.

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτό τον αγώνα και να σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων παραγωγών με απόλυτη αποφασιστικότητα. Οφείλουμε να αποτρέψουμε με σθένος την περαιτέρω επιβάρυνση των επαγγελματικών ομάδων που αποτελούν τον εναπομείναντα πυρήνα κοινωνικής συνοχής της πατρίδας μας.


*Νίκος Πέππας*
τ. Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής
πρώην αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσου

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com