H Μαρία Ρουσάκη σε α’ πρόσωπο

2018-10-04 19:26

H Μαρία Ρουσάκη σε α’ πρόσωπο

Το δεύτερο μυθιστόρημα ενηλίκων μου και το τεσσαρακοστό πέμπτο μου βιβλίο διαδραματίζεται στα δικά μου τα μέρη, στα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας. Ανάμεσα στην Αθήνα, την Καλαμάτα και τη γενέτειρά μου, τη Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 1983. Θυμάμαι την εποχή που μεγάλωνα με την οικογένειά μου στο Λονγκ Άιλαντ. Χρόνια σκληρά για τους πολίτες της Αμερικής, όμως όχι τόσο για τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι είχαν μοναδικό στόχο να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Όλα για εκείνους φάνταζαν ελπιδοφόρα και αστραφτερά. Αλλά με τον καιρό καλούνταν να αντιμετωπίσουν την αγριότητα της αυξημένης εγκληματικότητας και να αντιληφθούν το βάθος της κοινωνικής αποσύνθεσης εκείνης της εποχής.

Μεγαλώνοντας στη Νέα Υόρκη, έμαθα να ζω με την έννοια του φόβου και του «φυλάγομαι». Θυμάμαι χαρακτηριστικά το κοινωνικό μήνυμα ενός τοπικού τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο εμφανιζόταν αφού έδυε ο ήλιος: «Είναι έξι η ώρα. Γνωρίζετε πού είναι τα παιδιά σας;» Ο εκφωνητής προειδοποιούσε καθημερινά. Η Νέα Υόρκη, όσο όμορφη κι αν φάνταζε στα μάτια ενός μικρού κοριτσιού σαν εμένα, έκρυβε κινδύνους τους οποίους σιγά σιγά έμαθα να διακρίνω και να τους αποφεύγω. Φοβόμουν τις απαγωγές, τις ληστείες, τα ναρκωτικά, να κυκλοφορώ μόνη όταν σουρούπωνε και τόσα άλλα. Έμαθα και να αναζητώ θαλπωρή στη φωλιά της οικογένειας.

Η νύχτα της Κασσιανής μιλά για το φως και το σκοτάδι της ζωής. Για τη βύθιση της κοινωνίας στον βάλτο της εγκληματικότητας και, παράλληλα, για τη βύθιση των πρωταγωνιστών στα δικά τους απύθμενα σκοτάδια.

 Και ακόμα αναρωτιέμαι: όταν βυθίζεται κανείς σ’ ένα απύθμενο πηγάδι, από πού πιάνεται προκειμένου να ανασυρθεί στο φως;

Η Κασσιανή, ένα κορίτσι δεκατριών χρόνων, φαντάζεται τη ζωή να κυλά σαν το νερό. Ώσπου πέφτει θύμα βιασμού. Κλείνεται στον εαυτό της και στη μονοκατοικία του Παλαιού Φαλήρου όπου ζει με τους γονείς της και τη θεία της, μια οικογένεια με πετρωμένα μυστικά. Πέτρα γίνεται κι η ίδια, αναζητώντας λύτρωση στα βιβλία και στη γνώση. Ωστόσο, το σημάδι που άφησε πίσω του ο βιαστής θα αναστατώσει πολλές φορές τα μελλοντικά της βήματα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ελληνοαμερικανός Τζακ υποφέρει από μια παράξενη αρρώστια η οποία τον οδηγεί σε αλλόκοτες αντιδράσεις. Η παρορμητική του συμπεριφορά τον εγκλωβίζει σ’ ένα απαίσιο κουκούλι, ενώ μονίμως ονειρεύεται να μεταμορφωθεί. Στην Αμαραθιά της Μεσσηνίας, ο Ρωμανός Παππάς έχει να παλέψει με τους δικούς του δαίμονες, το μυστικό οικογενειακό του παρελθόν. Θαρρεί ότι η φυγή θα τον οδηγήσει στην ευτυχία, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Στις αρχές του ’70, οι κοινωνίες της Αμερικής και της Ελλάδας βυθίζονται σε ζοφερό σκοτάδι. Στη Χούντα των συνταγματαρχών και στην οικονομική ανέχεια στη χώρα μας, ενώ στις ΗΠΑ στην απότομη αύξηση της εγκληματικότητας και στον πόλεμο του Βιετνάμ με όλες τις συνέπειές του. Ο κόσμος δείχνει ολοσκότεινος ανάμεσα σε μικρές ηλιαχτίδες ελπίδας. Το ίδιο και οι ήρωες του μυθιστορήματος, καθώς σμίγουν σε έναν ερωτικό ανεμοστρόβιλο. Τσακίζονται, συνθλίβονται, ανασταίνονται, ξανακυλούν σε σκοτεινές διαδρομές και μάχονται να κατακτήσουν το φως της ζωής.

Οι ήρωες ακολουθούν την περιπετειώδη και όλο ανατροπές πορεία τους. Συγχρόνως, κάτω από τη μυθοπλασία, φαίνεται η άγνωστη Αμερική εκείνης της εποχής και η καθημερινή ζωή της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών, όπως την έζησα προσωπικά. Γράφοντας αυτό το βιβλίο, βούτηξα στο παρελθόν μου και σε εσωτερικές αναζητήσεις μαζί με τους ήρωές μου. Και ακόμα αναρωτιέμαι: όταν βυθίζεται κανείς σ’ ένα απύθμενο πηγάδι, από πού πιάνεται προκειμένου να ανασυρθεί στο φως;

 

Η νύχτα της Κασσιανής
Μαρία Ρουσάκη
Ψυχογιός
400 σελ.
ISBN 978-618-01-2638-9
Τιμή €16,60
001 patakis eshop

 

 

πηγή :diastixo.gr