H Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας ανανεώνει την στήριξή της στον οργανισμό «Μπορούμε» με δωρεά ύψους AU$71,000

2019-07-11 18:50

ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ»

H Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας ανανεώνει την στήριξή της στον οργανισμό «Μπορούμε» με δωρεά ύψους AU$71,000

11 Ιουλίου 2019

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας – The Hellenic Initiative Australia ανακοίνωσε σήμερα, ότι θα υποστηρίξει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» της οργάνωσης «Μπορούμε» με δωρεά ύψους AU$71,000, με σκοπό να συνεχίσει η επέκταση του δυναμικού αυτού προγράμματος διάσωσης φαγητού, το οποίο βοηθάει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Με την υποστήριξη του THI Αυστραλίας, το «Μπορούμε» κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει τον αριθμό των φρέσκων προϊόντων που συνέλεξε από τις εβδομαδιαίες τοπικές λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, από 73.500 kg που είχε σώσει και προσφέρει το 2017, το 2018 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 128.000 kg.

Τον Ιούνιο 2019, περισσότεροι από 140 εθελοντές του «Μπορούμε» σημείωσαν ρεκόρ, καθώς έσωσαν και πρόσφεραν 22 τόνους φρέσκα φρούτα και λαχανικά – ποσότητα που αποτελεί την μεγαλύτερη που έχει σωθεί σε μηνιαία βάση από την αρχή του προγράμματος.

«Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας είναι περήφανη που υποστηρίζει την σημαντική εξέλιξη του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» στην Αθήνα και την αυξανόμενη παρουσία του στην Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κ. Nicholas Pappas AM, Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας

«Το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» αποτελεί ένα δυναμικό, καινοτόμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα διάσωσης φαγητού, το οποίο ενώνει αγρότες, φιλανθρωπικές οργανώσεις και εθελοντές, με σκοπό να σώσουν φαγητό και να το δωρίσουν σε χιλιάδες ανθρώπους που το χρειάζονται» προσέθεσε ο κ. Pappas.

Το 2018, το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» υποστήριξε 32 κοινωφελείς φορείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσφέροντας φρέσκο φαγητό σε συσσίτια της εκκλησίας και του δήμου, σε προσφυγικά καταλύματα και σε ξενώνες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε», καλωσόρισε την ανανέωση της υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας.

«Αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη και τιμή για την συνεργασία μας με το THI Αυστραλίας το οποίο μας επέτρεψε να εξελίξουμε και να αναπτύξουμε ένα μοναδικό πρόγραμμα διάσωσης τροφίμων, που όμοιό του δεν είχε υπάρξει κατά το παρελθόν στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης. « Η αποτελεσματικότητα αυτού του προγράμματος είναι άμεση και απτή και είμαστε περήφανοι που έχουμε δημιουργήσει κάτι εξαιρετικά χρήσιμο από οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς».

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί συνάνθρωποί μας σε αυτή τη χώρα που αντιμετωπίζουν ζήτημα σίτισης και το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» συνδέει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές προκειμένου να στηρίξουν η μία την άλλη και παράλληλα να μειώσουν η σπατάλη φαγητού» προσέθεσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Το 2018 στην Αθήνα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έξι λαϊκές αγορές και με την προσθήκη της λαϊκής αγοράς του Μοσχάτου της 2 Ιουλίου, οι εθελοντικές ομάδες του «Μπορούμε», σήμερα σώζουν και προσφέρουν πλέον φαγητό από 21 λαϊκές αγορές στην Αθήνα και από 6 στην Θεσσαλονίκη. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αναμένονται να προστεθούν άλλες επτά λαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων 2 στην Θεσσαλονίκη.

Συνολικά, η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας έχει δωρίσει ΑU $178,000 προκειμένου να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή».

Από την έναρξη του προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2015, το «Μπορούμε» έχει διασώσει και προσφέρει περισσότερα από 225 τόνους φρέσκων προϊόντων από λαϊκές αγορές, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 900.000 μερίδες φαγητού, με σκοπό να τις δωρίσει σε τοπικούς κοινωφελείς φορείς.

Το πρόγραμμα έχουν υποστηρίξει περισσότεροι από 800 εθελοντές συνολικά, εκ των οποίων περισσότεροι από 120 προέρχονται από την Αυστραλία, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντισμού του THI Αυστραλίας που ξεκίνησε το 2017.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθελοντικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Victoria Kyriakopoulos, Program Manager, THI Australia victoria@thehellenicinitiative.com.au; +61 408 518 681

Φωτογραφίες μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.