Γνωστοποίηση επιστολής και ανακοίνωσης Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης

2024-04-14 02:18

 

Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

Τον ολοσχερή αφανισμό των δένδρων από τις περιμετρικές αστικές περιοχές επιτάσσει Εγκύκλιος που υπογράφεται από τον  Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη του ΥΠΕΝ και εκδόθηκε σε εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 (ΦΕΚ 3475 Β/2023).

Με την τελευταία εγκρίθηκε ο «Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων» που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδότησης (ΔΑΟΚΑ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος,  προβλέπει την δημιουργία:

  • Ζώνης πλάτους 2,0  μέτρων περιμετρικά του κτιρίου με γυμνό έδαφος ή επιστρωμένη με άκαυστα υλικά (τουτέστιν τσιμέντο)
  • Επάλληλης ζώνης πλάτους 3,0 μέτρων στην οποία επιτρέπονται μόνο θάμνοι ύψους 1,0 μέτρου και
  • Τρίτης επάλληλης ζώνης, στην οποία και μόνο επιτρέπεται η ύπαρξη δένδρων, τα κλαδιά των οποίων δεν απέχουν από το κτίριο απόσταση μικρότερη από 5,0 μέτρα (ήτοι ο κορμός του δένδρου να απέχει από το κτίριο τουλάχιστον 6,5 μέτρα).

 

Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τα εντός δασικών εκτάσεων ακίνητα όσο και στα εντός σχεδίου ακίνητα που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από περιαστικές δασικές και χορτολιβαδικές (!) εκτάσεις. Σύμφωνα δε με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης ο κανονισμός αφορά την Πεντέλη (εντός και εκτός σχεδίου περιοχές), την Νέα Πεντέλη και τις γειτονιές 2,3, και 4 των Μελισσίων, ήτοι πάνω από το 60% της οικιστικής περιοχής του Δήμου.

 

Αν ληφθεί υπόψη ότι, με βάση τον ισχύοντα πολεοδομικό κανονισμό, η ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση των κτιρίων από τα όρια των οικοπέδων ορίζεται στα 2,5 μέτρα και ότι το πλάτος της πρασιάς ορίζεται συνήθως στα 4,0 μέτρα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η εφαρμογή του κανονισμού θα οδηγήσει στην κοπή όλων σχεδόν των δένδρων που βρίσκονται εντός των οικοπέδων της περιοχής και πολλών που βρίσκονται στα πεζοδρόμια. Αυτό ισχύει καθολικά για τις περιοχές Μελισσίων και Νέας Πεντέλης και λιγότερο ίσως για την εντός σχεδίου περιοχή της Πεντέλης (όπου τα οικόπεδα είναι μεγαλύτερα).

Η εξέλιξη αυτή αφ’ ενός ανατρέπει το επικρατούν πρότυπο της κατοικίας, με βάση το οποίο τα δένδρα είναι αναπόσπαστο συστατικό της κατοικίας αφ’ ετέρου επιδεινώνει τις κλιματολογικές συνθήκες στο αστικό περιβάλλον σε αντίθεση με ό,τι επιτάσσει η ανάγκη για μετριασμό της κλιματικής κρίσης.

 

Πέραν της αντιεπιστημονικής βάσης που διέπει τον κανονισμό, με την έκδοσή του ανακύπτουν και τα εξής:

Εξομοιώνονται τα εντός σχεδίου ακίνητα με τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων. Για άλλη μια φορά οι νομοταγείς πολίτες τσουβαλιάζονται με τους καταπατητές δασικών εκτάσεων. Τα προτεινόμενα μέτρα, και αυστηρότερα ίσως, αρμόζουν στα εντός δασικών εκτάσεων αυθαίρετα, όπου είναι εύλογο να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες τους την ευθύνη της αυτοπροστασίας τους. Αντίθετα η προστασία των εντός σχεδίου ακινήτων εναπόκειται κυρίως στην φροντίδα της πολιτείας (Δήμος, ΣΠΑΠ, Δασαρχείο, Πυροσβεστική κλπ.) της μόνης αρμόδιας για την άσκηση αποτελεσματικής προληπτικής πυροπροστασίας  στις περιαστικές δασικές περιοχές.

Η φιλοσοφία του κανονισμού φαίνεται να απαντά στην ανάγκη αποφυγής μιας νέας  τραγωδίας τύπου Ματιού, μιας περιοχής με συγκεκριμένα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, στα οποία κυρίως οφείλεται το μέγεθος της καταστροφής. Αντί όμως να επέμβει στις πολυάριθμες παρόμοιες περιπτώσεις αυθαιρέτων της Αττικής και Χαλκιδικής, σε εφαρμογή της λογικής «πονάει δόντι κόβει κεφάλι» μεταφέρει απερίσκεπτα  το μοντέλο παρέμβασης και στα ακίνητα που βρίσκονται στις περιμετρικές των εγκεκριμένων σχεδίων περιοχές, με καταστροφικές συνέπειες στο αστικό πράσινο και άσκοπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών τους.

Δυστυχώς η όχι σπάνια πολιτική πρακτική της δήθεν επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων με δημιουργία επαγγελματικής ύλης για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και ανάλογη επιβάρυνση των πολιτών αντί της λήψης αποτελεσματικών μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά.

Καλούμε τον Δήμο να αποτρέψει την αποψίλωση των πόλεων μας από το αστικό πράσινο ζητώντας από το Υπουργείο κατ’ αρχήν την αναστολή εφαρμογής του Κανονισμού και κατά δεύτερο την προσαρμογή του στην διαφοροποιημένη τρωτότητα των ακινήτων από δασικές πυρκαγιές.

Πεντέλη 12-04-2024

Θέμα: Απόψεις Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης για Θάλωσι και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα παρτέρια της πλατείας της  Νέας Πεντέλης

 


Αξιότιμη κα Δήμαρχε,

Ο Σύλλογός μας κατέστη τελευταία αποδέκτης εκδηλώσεων ανησυχίας εκ μέρους κατοίκων της Νέας Πεντέλης, οι οποίοι ανησυχούν για την μείωση των ελεύθερων χώρων της Δημοτικής Ενότητας που αφορούν την περιοχή της Λίμνης Θάλωσι και της Κεντρικής Πλατείας.

Είναι γνωστό ότι οι προβλεπόμενοι από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης Κοινόχρηστοι Χώροι (ΚΧ), με βάση τα πολεοδομικά σταθερότυπα, κρίνονται ανεπαρκείς για τον πληθυσμό της Νέας Πεντέλης. 

Πέραν αυτού σημαντικό μέρος των ΚΧ όχι μόνο δεν έχει τεθεί, εδώ και επτά δεκαετίες, σε χρήση των κατοίκων (όπως π.χ. η Πλατεία 25ης Μαρτίου – Ηροδότου - Σαλαμίνος , ο ΚΧ πάνω από το άλσος του Αγ. Σίλα, κλπ.). αλλά κινδυνεύουν από άρση απαλλοτρίωσης και ανοικοδόμηση.

Ειδικότερα:

 1. Λόφος Προφήτη Ηλία και λίμνη Θάλωσι.

Η προωθούμενη κατασκευή χλοοτάπητα και η λειτουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου (ακόμη και ως προπονητικός χώρος, πολύ δε περισσότερο ως αγωνιστικός) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εξοστρακισμό των κατοίκων της περιοχής από αυτόν.

Τα διακινούμενα σενάρια περί μερικής - περιοδικής διάθεσης του χώρου προς χρήση από τους κατοίκους είναι ατελέσφορα, διότι αυτά θα υποχωρήσουν άτακτα μπροστά στην ανάγκη προστασίας του χλοοτάπητα που θα προβληθεί βάσιμα από τους ανταγωνιστές - χρήστες.

Η λύση αυτή συνιστά ημίμετρο και θα επιτείνει περαιτέρω την αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και ποδοσφαιρόφιλων. Κατά την γνώμη μας ο Δήμος θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ριζικότερη και μονιμότερη λύση της ανάγκης για γήπεδο ποδοσφαίρου και των συνοδών αθλητικών εγκαταστάσεων των απαιτούμενων προδιαγραφών, με αξιοποίηση άλλων υφιστάμενων υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πεντέλης, έκτασης 14,0 στρεμμάτων.


 

 

2. Παραχώρηση χώρου για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στην Πλατεία Νέας Πεντέλης

Η φημολογούμενη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, αντίθεση που έχει εκφραστεί με την συγκέντρωση υπογραφών, από την εποχή της πανδημίας. Την αντίθεσή του έχει εκφράσει ήδη και ο Σύλλογός μας με σχετικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η εισήγηση της προηγούμενης διοίκησης για ικανοποίηση σχετικού αιτήματος επαγγελματιών, συζητήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Πεντέλης τον Ιούλιο του 2023, το οποίο, εκφράζοντας την πλειοψηφία τω κατοίκων, απέρριψε την εισήγηση.

Επισημαίνουμε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με αφορμή την πανδημία και λειτούργησε ουσιαστικά μόνο για μια μικρή περίοδο προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των θαμώνων, οι δε σχετικές διατάξεις, μετά από κάποιες παρατάσεις, έπαψαν να ισχύουν. Στη περίοδο των παρατάσεων παρατηρήθηκε το φαινόμενο να είναι σε μόνιμη βάση σχεδόν άδεια τα τραπεζοκαθίσματα έξω από τα καταστήματα και να συνωστίζονται οι θαμώνες στα πράσινα παρτέρια της πλατείας. Την περίοδο εκείνη αναφέρθηκαν και διαπιστώθηκαν φαινόμενα έλλειψης σεβασμού του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου από τους επαγγελματίες, όπως αυθαίρετη αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα από πλαστικό, χρήση δημοτικού ρεύματος, κλπ.

Παραβατικές συμπεριφορές καταγράφονται βέβαια και στις λοιπές παραχωρήσεις περιμετρικά της πλατείας, όπου έχουμε φαινόμενα κατάργησης των πεζοδρομίων σε δρόμους πυκνής κυκλοφορίας.

Βέβαια η εν λόγω συμπεριφορά δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι είναι ανύπαρκτος ο έλεγχος εκ μέρους του Δήμου για επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων πέραν της αδειοδοτηθείσας περιοχής και τήρησης των κανόνων ασφαλούς διέλευσης των πεζών.

Διευκρινίζουμε από την πλευρά μας ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά δηλώνουμε αντίθετοι στην ασυδοσία και την θυσία των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής υπέρ μιας μειοψηφικής ομάδας.

Επειδή το αίτημα για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στην εν λόγω πλατεία παραπέμπει σε διατάξεις που ήδη εφαρμόζονται περιμετρικά της εν λόγω πλατείας αλλά και σε άλλα μέρη του Δήμου, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Βασικός προορισμός των μεν πεζοδρομίων είναι η ανεμπόδιστη διέλευση των κατοίκων των δε πλατειών η ανεμπόδιστη διέλευση και η πρόσκαιρη στάση αυτών, προορισμός που σκοπεί μεταξύ άλλων και στην υποβοήθηση της κοινωνικής συναναστροφής μεταξύ των κατοίκων του οικισμού.

Η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθιμσμάτων έχει την έννοια της παραχώρησης χώρου διέλευσης (πεζοδρομίων) ή και χώρου πρόσκαιρης στάσης των πολιτών - χρηστών (ακάλυπτα τμήματα  πλατειών) χωρίς να αναιρείται ο βασικός προορισμός αυτών. Η παραχώρηση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως υποβοηθητική της λειτουργίας της πλατείας ως χώρου συνεύρεσης και κοινωνικής συναναστροφής, που διευκολύνεται από την δυνατότητα χρήσης τραπεζοκαθισμάτων εστίασης. Ερμηνεία που είναι βέβαια βάσιμη, στον βαθμό που αφορά κατοίκους - χρήστες της πλατείας που βιώνουν τον χώρο ως τόπο συνάντησης και όχι κατοίκους άλλων περιοχών που απλά επιθυμούν να καταναλώνουν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν έχουμε παραχώρηση χώρου διέλευσης ή πρόσκαιρης στάσης αλλά χώρων πρασίνου (παρτέρια), χώροι οι οποίοι δεν προορίζονται για διέλευση ή πρόσκαιρη στάση. 

Τα πράσινα παρτέρια κατασκευάστηκαν από τον πρώην Δήμο Νέας Πεντέλης αφ' ενός μεν για αισθητικούς λόγους και αφ' ετέρου δε για λόγους δροσισμού του υπόλοιπου τμήματος της πλατείας που είναι καλυμμένο με θερμόφιλα υλικά.

Επομένως στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που εφαρμόζονται σε άλλα σημεία περιμετρικά της πλατείας διότι τα προς παραχώρηση παρτέρια έχουν διαφορετικό προορισμό από τα πεζοδρόμια, προορισμός που όχι μόνο δεν εξυπηρετείται με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά αντιθέτως βλάπτεται σημαντικά.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να επανεξετάσετε τυχόν σκέψεις σας για ικανοποίηση αιτημάτων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα παρτέρια της πλατείας, διότι η πρωτοφανής αυτή ενέργεια στερείται της αναγκαίας νομικής βάσης και αφ΄ ετέρου είναι άκρως βλαπτική για πλήθος κατοίκων πολύ μεγαλύτερο από το πλήθος όσων αυτή ευνοεί.

 

 

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Π.

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

 

 

 

Ζύγρας Νέστωρ

 

 

Αποστολίδης Κων/νος