Γιώργος Σταφυλάς: «Το κύκλωμα»

2020-04-29 21:36

Γιώργος Σταφυλάς: «Το κύκλωμα»

Καθώς έχω διαβάσει το ντεμπούτο του Γιώργου Σταφυλά, Συγκάλυψη, οφείλω να ομολογήσω πως περίμενα πώς και πώς να δω πού θα το πάει ο νεόκοπος συγγραφέας, που τώρα επιστρέφει με τη νέα περιπέτεια του αστυνόμου Λάμπρου, το Κύκλωμα. Σε αυτό το βιβλίο έχουμε αρχικά να κάνουμε με τη δολοφονία μιας πόρνης πολυτελείας, υπόθεση που θα αναλάβει ο Λάμπρου και θα αρχίσει να συναντά κλειστές πόρτες. Όπως όμως συμβαίνει συχνά στο αστυνομικό, τα πτώματα και οι ερωτήσεις στην πορεία αυξάνονται και η ανάγκη του ήρωα για απαντήσεις καταλήγει επιτακτική. Και όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, άλλο τόσο πιο δύσκολο φαίνεται το μονοπάτι που οδηγεί σ’ ένα κύκλωμα άνευ προηγουμένου· και ο Λάμπρου πρέπει να δείξει το σκληρό του πρόσωπο και στο τέλος να αποδώσει μια βρόμικη δικαιοσύνη, στον καθένα αυτό που του αξίζει.

Τελειώνοντας το βιβλίο, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δεις πως ο συγγραφέας στοχεύει σ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη και δεν τον αφήνει να αφήσει το βιβλίο κάτω μέχρι την τελευταία σελίδα. Σε πολύ βασικό επίπεδο, πρόκειται για ένα κατά πολύ πιο καλοδουλεμένο βιβλίο από το προηγούμενο, επιμελημένο στην εντέλεια και χωρίς γελοία λάθη που δεν βοηθούν κανέναν να το πάρει στα σοβαρά. Ο Σταφυλάς δείχνει να μαθαίνει από λάθη του παρελθόντος και πετυχαίνει τον σκοπό του με συμμάχους τη μεστή πλοκή, το απλό λεξιλόγιο και τον όγκο των 200 σελίδων του, σε μια χώρα που το κοινό καταβροχθίζει τα 700σέλιδα βιβλία Σκανδιναβών αστυνομικών συγγραφέων.

Χωρίς το μυστήριο να είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο ή ευρηματικό, η ιστορία καταφέρνει και κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς και ο αναγνώστης δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα. Πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο αστυνομικό στο ύφος των Χάμετ και Σπιλέιν, όπου τα παράνομα στέκια έρχονται σε αντιδιαστολή με τα πλούσια σαλόνια και οι σκληροί εγκληματίες με τις μοιραίες γυναίκες. Και μαζί ξεχωρίζει το αστικό τοπίο της Αθήνας, όπου μπορείς να ταυτοποιήσεις κάθε δρόμο και μέρος ανά παράγραφο και σελίδα του βιβλίου, όπως στα βιβλία του Μαρή με τον Μπέκα και τις ιστορίες του Κορίνη στη Μάσκα.

Μιλάμε για ένα νουάρ που κοιτάζει τις πιο σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας, όπου το έγκλημα είναι απλά έγκλημα, η διαφθορά απόλυτη και το μαύρο κατάμαυρο.

Σίγουρα υπάρχουν και πράγματα που μπορεί να ξενίσουν κάποιους αναγνώστες, όμως δεν κάνουν κάποια ουσιαστική ζημιά στο έργο. Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατοι, σχεδόν χάρτινοι, χωρίς να έχουν άλλο σκοπό πέρα απ’ το να οδηγήσουν τον Λάμπρου εκεί που θέλει, ενώ οι γυναίκες σε κάποιους μπορεί να φαίνονται υπέρ το δέον σεξουαλικές, με τους άνδρες να τις χρησιμοποιούν για εκτόνωση και τις ίδιες να πουλάνε τη σάρκα τους για λεφτά και εξουσία. Όμως, ας μη γελιόμαστε: Μιλάμε για ένα νουάρ που κοιτάζει τις πιο σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας, όπου το έγκλημα είναι απλά έγκλημα, η διαφθορά απόλυτη και το μαύρο κατάμαυρο. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρόκειται για ένα ερωτικό γράμμα του συγγραφέα στο παλιό νουάρ και μια προσπάθεια να μας μυήσει σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, που φέρνει το έγκλημα εκεί που πρέπει: σε σκοτεινούς δρόμους και μαύρες καρδιές, πίσω από τα παρασκήνια διεφθαρμένων πολιτικών και πουλημένων μπάτσων, ανάμεσα σε εκβιαστές κι εγκληματίες και, σε κάθε περίπτωση, μακριά από την ασφάλεια των προαστίων και του απογευματινού μας καφέ στο κέντρο, ξεφεύγοντας από τον ωμό ρεαλισμό που πιάνει καθετί οικείο και το διαλύει μπροστά στα μάτια σου. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θέτει σαν προτεραιότητα την ικανοποίηση του αναγνώστη και μετά το βαρύ κοινωνικό σχόλιο.

gstafilsΣυνοψίζοντας, λοιπόν, το Κύκλωμα είναι ένα κλασικό νουάρ που ενώνει το hardboiled με το αστικό αστυνομικό των Κορίνη και Μαρή, δείχνοντας να στοχεύει σε μια ιστορία που θα σε κάνει να περάσεις καλά, με μια ενδιαφέρουσα πλοκή που θα σε κρατήσει, κεφάλαιο το κεφάλαιο, μέχρι το τέλος. Πρόκειται για μια καλή δουλειά, που σίγουρα θα χαρίσει στον αναγνώστη κάποιες ευχάριστες ώρες, καθώς και μια γεύση πικρού τσιγάρου μετά την τελευταία σελίδα.

 

Το κύκλωμα
Γιώργος Σταφυλάς
Εκδόσεις Όστρια
222 σελ.
ISBN 978-960-604-521-9
Τιμή €14,84
001 patakis eshop


 

 

 

πηγή : diastixo.gr