Ερώτηση της Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτoύ Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του Κόμματος Ελληνική Λύση

2020-12-20 00:32

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 14/12/2020

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

Προς:      Τον κ. Υπουργό Υγείας
                Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:    «Υπαγωγή των θανάτων υγειονομικών εργαζομένων από κορονοϊό στην
                 κατηγορία των εργατικών ατυχημάτων»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Είναι θλιβερό, πράγματι, το γεγονός που παρατηρείται στη δεύτερη φάση της πανδημικής κρίσης του «Covid-19», μιας σειράς θανάτων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, τόσο γυναικών νοσηλευτριών, όσο όμως και ιατρών, λόγω κορονοϊού. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, εδώ και πολλούς μήνες από την απαρχή της υγειονομικής όξυνσης, εργάζονται σκληρά, υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται, εν σχέσει με την υπερκόπωση και την έκθεσή τους σε κίνδυνο.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι, πέραν της εργασιακής εξουθένωσης, αναγκάζονται πολλές φορές να εξυπηρετούν υπερπολλαπλάσιους ασθενείς με βαρύ ιικό φορτίο, φορώντας επί σειρά πολλών ωρών τις ειδικές στολές και τις μάσκες, πολύ πέραν των επιτρεπομένων ορίων.

Έτσι, αρκετοί εξ αυτών έχουν νοσήσει εκ του κορωνοίού, ενώ έχουν παράλληλα, ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία, συνεπώς, ανήκουν και οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες. Παρ' όλα αυτά, θεωρούνται μάχιμοι υπάλληλοι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, παρά τις αντιξοότητες. Πλην όμως, για τα συγκεκριμένα θανατηφόρα περιστατικά υφίσταται, δυστυχώς, κενό νόμου, χωρίς να μπορούν να θεωρηθούν αυτά ως εργατικά δυστυχήματα, με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία για άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Δέον είναι, λοιπόν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αποκατάστασης των οικογενειών των θυμάτων του υγειονομικού τομέα (ιατρών, νοσηλευτών), που έπεσαν στο καθήκον του πολέμου εναντίον του θανατηφόρου ιού, με τον χαρακτηρισμό αυτών των ανθρώπων, ως εργατικά δυστυχήματα.           

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Εξετάζετε το ενδεχόμενο, ακόμα και ως δείγμα έκφρασης σεβασμού έναντι του έργου των ανθρώπων που υπηρετούν στις νοσοκομειακές δομές, να υπαχθούν οι περιπτώσεις θανάτων από «Covid-19» των εργαζομένων του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στην κατηγορία των εργατικών ατυχημάτων, με όλα όσα προβλέπονται για παρόμοιες περιπτώσεις άλλων εργασιακών κλάδων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου