Επιστολή του συλλόγου Ρεματιάς για τη διάνοιξη παραρεμάτιου μονοπατιού μεταξύ δύο πάρκων

2021-05-20 18:38

Χαλάνδρι, 17 Μαΐου 2021

Αρ.Πρωτ. κατάθεσης ΔΠ 8927/18-5-2021                                                         Αρ. πρωτ. 14/2021

 

Προς: Δήμο Πεντέλης                                                            mainprotocol@penteli.gov.gr

Υπόψη Δημάρχου, κας Δήμητρας Κεχαγιά           

 

Κοινοποιείται:

α) Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθήνας,   κα. Λουκία Κεφαλογιάννη

β)  Δήμαρχο Βριλησσίων,  κο. Ξένο Μανιατογιάννη

 

Θέμα: Διάνοιξη παραρεμάτιου μονοπατιού από το πάρκο Θήρας στα Μελίσσια μέχρι το πάρκο Ρεματιάς Βριλησσίων.

 

Αγαπητή κα Δήμαρχε,

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του συλλόγου μας είναι η δημιουργία παραρεμάτιου μονοπατιού που να συνδέει την απόληξη της ρεματιάς (σε κλειστό οχετό) στον Συνοικισμό Χαλανδρίου μέχρι τις πηγές της στο Πεντελικό βουνό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πλησιάσει τον στόχο αυτόν, ειδικά μετά τους καθαρισμούς και διανοίξεις μονοπατιών σε συνεργασία με την Φυσιολατρική Κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ καθώς και με την έκδοση των πεζοπορικών χαρτών της Ρεματιάς (στις περιοχές Χαλανδρίου και Πεντέλης).

Παρόλα αυτά, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά στον δήμο Πεντέλης, στα σύνορα με τον Δήμο Βριλησσίων, έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Δύο πάρκα της ρεματιάς που συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο, το πάρκο Θήρας στα Μελίσσια και το πάρκο της Ρεματιάς Βριλησσίων με την εμβληματική του πεζογέφυρα,  ανοίγματος 40 μ., δεν  συνδέονται μεταξύ τους με παραρεμάτιο μονοπάτι, παρότι απέχουν μόνο 200 μέτρα. Αυτό συμβαίνει διότι, στην περιοχή βόρεια της πεζογέφυρας του πάρκου Βριλησσίων, στη δυτική όχθη της ρεματιάς (περιοχή δήμου Πεντέλης), υπάρχουν σειρές παραρεμάτιων ιδιοκτησιών όπου δεν έχει εφαρμοστεί η παρ. 12 του άρθρου 5 του ΠΔ 659/Δ/1995 για την κατεδάφιση μανδρότοιχων, συρματοπλεγμάτων και παραπηγμάτων στην Α’ ζώνη προστασίας. Κατά συνέπεια, βλέπουμε ότι πολλοί παραρεμάτιοι ιδιοκτήτες, κατά παράβαση του ΠΔ 659/Δ/1995, έχουν περιφράξει το οικόπεδό τους μέχρι την άκρη του πρανούς δημιουργώντας αδιέξοδα στο παραρεμάτιο μονοπάτι και διακόπτοντας τη συνέχειά του (βλ. Εικόνες 1 & 2 παρακάτω).

 

Εικόνα 1: Το παραρεμάτιο μονοπάτι από το πάρκο οδού Θήρας στα Μελίσσια

μέχρι το πάρκο ρεματιάς Βριλησσίων προς υλοποίηση

 

Πιστεύουμε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτό το σημαντικό μονοπάτι να διανοιχθεί, να ενοποιηθεί και να αποτελέσει μία ακόμα καταπράσινη και πανέμορφη παραρεμάτια διαδρομή, προσθήκη στην τεράστια φυσική παρακαταθήκη της Ρεματιάς στην πόλη της Πεντέλης αλλά και των Βριλησσίων. Η διάνοιξη του θα βελτιώσει την αστική κινητικότητα, απαραίτητη πλέον πολιτική στόχευση των δήμων, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο σύλλογος μας αρκείται στη δημιουργία ενός χωμάτινου δασικού μονοπατιού πλάτους 1 μ. περίπου, χωρίς άλλες παρεμβάσεις στο χώρο παρά μόνον το ξήλωμα των περιφράξεων, όπου απαιτείται.

Προς τούτο θα χρειαστεί η εφαρμογή του παραπάνω άρθρου του ΠΔ 659/Δ/1995 με πιθανή αποζημίωση των παραρεμάτιων ιδιοκτησιών από πόρους είτε του 0,50 στα Μελίσσια,  είτε του Πράσινου Ταμείου. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί και μια τοπική τεχνική παρέμβαση στην βόρεια απόληξη του μονοπατιού, όπου ο χώρος του πρανούς είναι περιορισμένος ακόμα και για ένα στενό μονοπάτι. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του μονοπατιού αυτού θα ξεκινήσει και το έργο της χαρτογράφησης της ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου στην ενδιάμεση περιοχή, που δεν έχει χαρτογραφηθεί μέχρι σήμερα, δηλ. των Μελισσίων (κάτω από την οδό Δημοκρατίας) των Βριλησσίων και του Αμαρουσίου μέχρι την Αττική Οδό, καθώς και του Βαθυρέματος Μελισσίων.

 

Εικόνα 2: Πρόχειρη περίφραξη στο μέσον περίπου του παραρεμάτιου μονοπατιού που αποκλείει την πεζοπορία

Με την ελπίδα ότι η πρότασή μας θα βρει θετικό έδαφος,

Με εκτίμηση,

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                       Η Γεν. Γραμματέας

Μ.-Ε. Σμαραγδή                Κ. Δάνου