Επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων πέριξ της Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων

2019-02-07 19:29

Από την κυρία Γεωργία Εξάρχου λάβαμε το παρακάτω e-mail που αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του πάρκου Μαρία Κάλλας (Ναυτική Βάση).

Σας επισυνάπτω την επιστολή που έδωσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/01/19 ενωπίω του Δημάρχου και της αντιπολίτευσης.

Αφορά την κατάσταση που επικρατεί τώρα (και τα τελευταία χρόνια) στο Πάρκο - χωματερή Ναυτική Βάση.
Μια έκταση που έχει χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως Δασικό Πάρκο και χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε Δήμο ως πάρκινγκ, χώρο εργασιών και κομποστοποιησης κλαδιών.
Επίσης Χθες πήγα την ιδία επιστολή στο Δημαρχείο υπόψη Δημοτικού Συμβουλίου με την ελπίδα να ανοίξει ξανά το θέμα.

Διαβάστε την επιστολή :

ΑΘΗΝΑ   28/02/19

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε κάτοικοι Βριλησσίων και συγκεκριμένα του οικοδομικού τετραγώνου που είναι γύρω από την έκταση της πρώην Ναυτικής Βάσης. Με αγώνα των περιοίκων και του τότε Δημάρχου, περιήλθε στον Δήμο η εν λόγω έκταση με σκοπό να αξιοποιηθεί σαν πνεύμονας πρασίνου επ’ ωφελείας όλων των Δημοτών.

Μετα λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε μια “χωματερή”, παρκινγκ απορριμματοφορων, χώρο αποθήκευσης και εκτέλεσης διαφόρων εργασιών, των οποίων η ύπαρξη δεν συνάδει να υπάρχει σε οικιστική ζώνη. Σαν παράδειγμα, σας αναφέρουμε ότι κάδοι απορριμμάτων και κομποστοποιησης, οι οποίοι προφανώς έχουν αγοραστεί με τα χρήματα των Δημοτών, είναι πεταμένοι και σαπίζουν μέσα στο πάρκο έναν ολόκληρο χρόνο.

Γενικά όλος ο χώρος πίσω από το πάρκο ΄΄Μαρία Κάλλας΄΄ και στην έκταση της πρώην Ναυτικής Βάσης, , έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Επανειλημμένα έχουμε απευθυνθεί στις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, είτε τηλεφωνικά, είτε με φυσική παρουσία, αλλά ουδείς εκ των υπευθύνων γνώριζε ποιες είναι οι εργασίες, που εκτελούνται, και μάλιστα πυρετωδώς και σε καθημερινή βάση στην έκταση της πρώην Ναυτική Βάσης.

Πέραν της απόλυτης καταστροφής που έχει επέλθει εξαιτίας αυτών των εργασιών στη χλωρίδα και στην πανίδα αυτού του φυσικού και τόσο αναγκαίου για την πόλη μας πνεύμονα πρασίνου, η διαβίωση των κατοίκων στον πέριξ αυτού χώρο έχει καταστεί εφιαλτική.

Ο πολύ έντονος θόρυβος καθ΄ όλη την διάρκεια του 24ωρου από τα σταθμευμένα απορριμματοφόρα και τις εργασίες από τις μπουλντόζες που έχετε τοποθετήσει στην περιοχή είναι ανυπόφορος για την ήρεμη διαβίωση μας.

Συγκεκριμένα παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχει καθορισμένο ωράριο που κινούνται όλα αυτά τα βαρέα οχήματα, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε στις 02:00, στις 03:00, στις 05:00, στις 06:00 τα ξημερώματα από πολύ έντονους κι ενοχλητικούς θορύβους.

Μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο παραγόμενος θόρυβος είναι διαρκείας, που σημαίνει ότι εκτελούνται εργασίες κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Δυστυχώς η ηχορύπανση που προκαλείται από την εν λόγω δραστηριότητα συνεχίζεται και τα Σαββατοκύριακα κατά τις πρωινές ώρες, δηλ. από τις 07:00 έως και τις 10:00, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεκουραστούμε ούτε τις μοναδικές ημέρες της εβδομάδας που δεν εργαζόμαστε.

Όπως είναι γνωστό, η δημιουργία πάρκινγκ απορριμματοφόρων και άλλων βαρέων οχημάτων, (μπουλντόζες, διάφορα μηχανήματα εκσκαφων κ.λ.π), καθώς και η δημιουργία σκουπιδότοπων σε χώρους οικιστικής ζώνης, προσβάλλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε ατόμου στην απόλαυση ενός ήρεμου περιβάλλοντος, ελεύθερου από ρύπους.

Η ενόχληση που προκαλείται από τον θόρυβο (κυρίως τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα) είναι ουσιώδης και συνιστά προσβολή του δικαιώματος μας σε μια υγιεινή διαβίωση με επακόλουθα στην εργασία μας.

Η υποχρέωση τήρησης των διατάξεων περί κοινής ησυχίας αποτελεί θεμιτό περιορισμό του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, ακόμη και εάν η εν λόγω επιχείρηση λειτουργεί εντός του νόμιμου ωραρίου.

Τέλος σας επισημαίνουμε ότι, πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, έχουν υποβαθμιστεί και οι αξίες των περιουσιακών μας στοιχείων, στα οποία επενδύσαμε τους κόπους μια ζωής. Με την παρούσα κατάσταση στερούμαστε κάθε δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Αν και αδρά πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη στο Δήμο, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα εκ μέρους του.

Ως Δημότες και κάτοικοι Βριλησσίων, προβαίνουμε σε αυτήν τη γραπτή διαμαρτυρία και αιτούμαστε να πράξετε τα δέοντα και να επιλύσετε τα ζητήματα άμεσα, καθώς η αυθαίρετη μετατροπή του πάρκου σε θέση στάθμευσης απορριμματοφόρων και διαφόρων άλλων βαρέων οχημάτων, και φυσικά όλων αυτών των ανεξέλεγκτων και καταστροφικών για την φύση εργασιών, αποτελεί προσβολή του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της γειτονιάς μας.

Συγκεκριμένα αιτούμαστε την μετάθεση των εν λόγω δραστηριοτήτων σε άλλη τοποθεσία, την παύση των εργασιών και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν επέλθει στον χώρο από την αυθαίρετη καταστροφή που έχει προκαλέσει ο Δήμος κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.

Σε περίπτωση που το αίτημα μας δεν ικανοποιηθεί επιφυλασσόμαστε να στραφούμε δικαστικά, προκειμένου η γειτονιά μας να απαλλαγεί από την ηχορύπανση και την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί και ενέχει επιπτώσεις για την υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής , ιδίως αυτών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Παρακαλούμε για την γραπτή δέσμευση σας για την επίλυση των ανωτέρω σοβαρών προβλημάτων μας, καθώς και την εμπεριστατωμένη διαβεβαίωση σας, ότι ο υποσταθμός της ΔΕΗ στον οποίο έχετε επιτρέψει να εγκατασταθεί και να λειτουργεί στον ίδιο χώρο, και για τον οποίον απ’ ότι γνωρίζουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι λειτουργεί παρανόμως, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία των κατοίκων.

Με εκτίμηση

Οι κάτοικοι πέριξ της Ναυτικής Βάσης

*Έχουν ήδη μαζευτεί 50 υπογραφές και συνεχίζουμε