Ένας τετράποδος ντετέκτιβ στα χιόνια

2017-01-19 16:12

Το χιόνι έπεσε άφθονο γύρω από το γραφείο του WWF στη Δαδιά τις τελευταίες μέρες. Ο συνεργάτης μας ο Κίκο, διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού με μαλινουά και βασικό μέλος της ομάδας, το λάτρεψε.

© Έλα Κρετ / WWF Ελλάς

Βλέποντάς τον να κυνηγά χιονόμπαλες στον αέρα, ποιος μπορεί να φανταστεί ότι πρόκειται για έναν επαγγελματία ανιχνευτή δηλητηριασμένων δολωμάτων; Κι όμως, η όρεξη του Κίκο για παιχνίδι είναι που τον κάνει τόσο άριστο επαγγελματία.

Όμως, κύριο ενδιαφέρον του Κίκο είναι κάτι που το χιόνι τώρα για λίγες μέρες σκέπασε: ένα μυστικό που βρίσκεται βαθιά σε δάση, δίπλα σε ρέματα, κοντά σε χωράφια και που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο θανάτου στην ύπαιθρο, με αλυσιδωτά θύματα.

Ο Κίκο στη Δαδιά, μαζί με τον αδελφό του Κούκι στα Μετέωρα, είναι ο πρώτοι σκύλοι στην Ελλάδα που καταπολεμούν τα δηλητηριασμένα δολώματα. Η χρήση της λεγόμενης «φόλας» στην ύπαιθρο απαγορεύεται στην Ελλάδα από το 1993, όμως συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Υδροκυάνιο και πολλές άλλες απαγορευμένες τοξικές ουσίες ρίχνονται στη φύση συχνά για να εξοντώσουν λύκους, αλεπούδες, ή ό, τι άλλο ενοχλεί ορισμένους ασυνείδητους. Το έγκλημα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, ιδιαίτερα για ζώα της χώρας μας που απειλούνται με εξαφάνιση.

© Έλα Κρετ / WWF Ελλάς

Βασιλιάς του χιονιού ο Κίκο. Όμως, αληθινό του ενδιαφέρον είναι αυτό που κρύβεται κάτω από το χιόνι και που μόνο η μύτη του μπορεί να εντοπίσει.

«Στις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την εξαφάνιση του γύπα Ασπροπάρη, που πια μετρά λιγοστά ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύψαμε ότι οι φόλες είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου του. Κανείς δεν δηλητηριάζει τους γύπες εσκεμμένα, όμως ως καθαριστής της φύσης, ο γύπας τρώει τα πτώματα κι άρα και το δηλητήριο με το οποίο έχουν εμποτιστεί. Για να τον διασώσουμε, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ανιχνευτή.», μας ενημερώνει η Έλα Κρετ, ερευνήτρια του προγράμματος του WWF στον Έβρο και το έτερον ήμισυ του Κίκο στη ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα.

Έτσι, ο Ισπανός Κίκο, μαζί με τον αδελφό του Κούκι, βρέθηκαν στην Ελλάδα, ως οι πρώτοι σκύλοι-ανιχνευτές για δηλητηριασμένα δολώματα.

© Αλέξανδρος Κανδαράκης / WWF Ελλάς

Μια μικρή στάση είναι απαραίτητη για τον Κίκο και την Έλα ανάμεσα στις εξαντλητικές τους έρευνες.

Η δουλειά της ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF στη Δαδιά ξεκινά όταν δεχτεί ένα τηλεφώνημα ότι ένας βοσκός έχασε τα τσοπανόσκυλά του ή ένας κυνηγός το κυνηγόσκυλό του. Όταν η ομάδα φτάνει στην περιοχή, απέναντί της απλώνεται ένα απέραντο δάσος ή ένα μεγάλο λιβάδι. Η Έλα συνεχίζει: «Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς μια βελόνα στα άχυρα; Πώς θα εντοπίσουμε την πηγή της δηλητηρίασης προτού μας κοστίσει κι άλλα θύματα; Η ειδική εκπαίδευση και η αλάνθαστη μύτη του Κίκο, του επιτρέπει να οργώνει μια μεγάλη περιοχή και να αναγνωρίζει «ανωμαλίες» στις μυρωδιές που ανιχνεύει. Έτσι εντοπίζει την πηγή του κακού», λέει η Έλα.

Όπως και οι επαγγελματίες αθλητές, έτσι κι ο Κίκο ακολουθεί ένα πρόγραμμα αυστηρής άσκησης και ακόμα πιο αυστηρής διατροφής. «Κάθε μέρα κάνουμε μια βόλτα 6 χιλιομέτρων για να κρατήσουμε τη φόρμα μας. Όσο για τη διατροφή του, τρώει μόνο την ξηρά τροφή του και τίποτα άλλο… Αυτή είναι και η καλύτερη άμυνά του απέναντι στον κίνδυνο της φόλας για τον ίδιο.»

Αυτό όμως που ευτυχώς δεν στερείται ο Κίκο είναι το παιχνίδι. Αντίθετα, αποτελεί και το βασικότερο κίνητρο της δουλειάς του. «Η εκπαίδευση του Κίκο για την ανίχνευση του δηλητηριασμένου δολώματος στηρίζεται στην επιβράβευση του έντονου παιχνιδιού μαζί μου, όταν καταφέρει να βρει την πηγή της δηλητηρίασης.»

Η Έλα συνεχίζει: «H δουλειά είναι σκληρή και συχνά τα ευρήματά μας πραγματικά σοκαριστικά. Όμως, η αφοσίωση και η επιμονή του Κίκο μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω.»

Αλήθεια, ποιος δεν θα επιθυμούσε έναν τέτοιο συνεργάτη στη δουλειά του;

Αν θέλεις να βοηθήσεις την ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF, αν ακούσεις για οποιοδήποτε περιστατικό με δηλητηριασμένα δολώματα ή ζώα στη ορεινή Ροδόπη ή Έβρο, ενημέρωσε αμέσως το τοπικό γραφείο του WWF Ελλάς στη Δαδιά (2554032210 - 24 ώρες) και βοήθησε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των δηλητηριάσεων.

Λίγα περισσότερα… για τους ήρωες ενάντια στις φόλες!

Ο Κίκο και η Έλα όμως δεν είναι μόνοι τους στο αγώνα για την προστασία του Ασπροπάρη. Οι μαθητές της Θράκης στέκονται ενεργά στο πλευρό τους. Δείτε ένα video με τις δράσεις του.

Ο Κίκο και ο Κούκι βρίσκονται στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη», που έχει στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του σπάνιου γύπα στα Βαλκάνια.
Πεδίο δράσης των σκυλιών είναι για το μεν πρώτο το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ενώ για το δεύτερο τα Μετέωρα, όπου ζουν οι απειλούμενοι ασπροπάρηδες.