Έλενα Ρούσσου-Άρθρο για ΑΜΕΑ

2019-06-27 18:11

ΑΜΕΑ

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

 

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελούν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Πάνω από 10% του πληθυσμού είναι άνθρωποι με αναπηρία. Η άγνοια, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις δημιουργούν αποκλεισμό στα άτομα ΑΜΕΑ.

Αιτίες του κοινωνικού αποκλεισμού είναι κυρίως τα ανεπαρκή επιδόματα, οι ανεπαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες που τους προσφέρονται, αλλά και η ανεργία.

Οι άνθρωποι  που έχουν κάποια αναπηρία  συνήθως αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στερούνται της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, όπως είναι η μετακίνηση, η εργασία, η εκπαίδευση, η κοινωνική και πολιτική συμμετοχή, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Πόσο έξυπνες, ανθρώπινες και  προσβάσιμες είναι οι πόλεις μας; Πόσο προσβάσιμη, συμμετοχική και ισότιμη είναι η εκπαίδευση για τα παιδιά  και τους ενήλικες με αναπηρία; Πόσο προσβάσιμη είναι η ψυχαγωγία , η μετακίνηση, η εργασία, η υγεία, η ενημέρωση; Ποια είναι η συμμετοχή των ΑΜΕΑ στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου; Αυτοί είναι οι λόγοι που δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη να ιδρυθεί το κόμμα ΑΜΕΑ, του οποίου είμαι στέλεχος, με στόχο να ακουστεί η φωνή μας στη Βουλή, να διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε τελικά ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες με τους υπόλοιπους Έλληνες  πολίτες.

Βεβαίως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παροχών, καθώς  και ανάπτυξης κάποιων ειδικών δομών για τους ανάπηρους. Πολλά πρέπει να γίνουν όμως ακόμα στη χώρα μας, αν θέλουμε να φτάσουμε κάποτε στο επίπεδο άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και αν θέλουμε πραγματικά να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των ανθρώπων με αναπηρία, παρέχοντας τους ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Θα ήθελα να σταθώ στην αναπηρία που αφορά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Στη χώρα μας χιλιάδες γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια η οποία συχνά αντιμετωπίζεται με μαστεκτομή, η οποία είναι ένας σοβαρότατος ακρωτηριασμός οργάνου. Όταν μία γυναίκα ακρωτηριαστεί με μαστεκτομή έχει να αντιμετωπίσει, εκτός της άμεση απειλή της ζωής της και κρίσιμους προβληματισμούς υπάρξεως. Οι απαραίτητες χημειοθεραπείες, ορμονοθεραπείες και ακτινοβολίες με τις ακόλουθες παρενέργειες την καθιστούν αδύναμη να εργαστεί ενώ προκαλούν και άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και ισχυρότατο ψυχικό κλονισμό. Οι μεταστάσεις δυστυχώς πληθαίνουν. Τα ποσοστά αναπηρίας για την αφαίρεση ενός τόσο ζωτικού οργάνου συνεχώς μειώνονται και δεν περιλαμβάνεται δυστυχώς πλέον στη λίστα με τις χρόνιες παθήσεις αναπηρίας, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των γυναικών που ασθενούν.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με ποικίλες προεκτάσεις είναι η στήριξη των παιδιών ΑΜΕΑ μέσα από τις κοινωνικές δομές. Η οικογένεια με παιδί ΑΜΕΑ έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων καθοριστικών για τη λειτουργία της. Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο και μεταφράζεται όχι μόνο σε αυξημένα έξοδα, αλλά και σε μειωμένα έσοδα καθώς είναι περίπου αδύνατον να εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο αγώνας διεκδίκησης των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση, στην προσβασιμότητα, στην ισότιμη μεταχείριση, στις απαραίτητες θεραπείες, στις κοινωνικές παροχές, είναι καθημερινός και επίπονος. Τα κρατικά επιδόματα, καθώς συνεχώς μειώνονται, δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και οι γονείς με δυσκολία μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών, τα οποία τελικά δεν απολαμβάνουν τη θεραπεία, το επίπεδο μόρφωσης και το αρμόζον περιβάλλον που θα συνέβαλαν στην αυτοεξυπηρέτηση, την αυτοσυντήρηση και τη λειτουργική ένταξή τους στην κοινωνία ως ενήλικα άτομα. Αυτό προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες στους γονείς για το μέλλον.

 

Τα αποτελέσματα των διεκδικήσεων μας, οι συρρίκνωση των παροχών, τα ανεπαρκή επιδόματα, οι δυσκίνητες κρατικές λειτουργίες, έχουν αποδείξει ότι είμαστε αόρατοι για τους πολιτικούς και ανύπαρκτοι για τα κόμματα.

Δεν είμαι πολιτικός, γνωρίζω όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ στη χώρα μας, προβλήματα που αντιμετωπίζω και η ίδια από τη στιγμή που νόσησα. Τρέφω ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ζητήματα που σχετίζονται με την ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών μας και την ένταξη τους στην κοινωνία.

Κατανοώ απολύτως την αγωνία της οικογένειας, των μαθητών, των νέων μας, των εργαζομένων.

 Έχω δύναμη και θέληση να αγωνιστώ για όλα αυτά που καθιστούν τη ζωή των ΑΜΕΑ έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 

Όραμά μου είναι μία κοινωνία χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, μέσα στην οποία όλοι θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι.

Στόχος μου είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα εξασφαλίσουν ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες.

Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των ατόμων με αναπηρία στη Βουλή.

Εγώ νοιώθω ότι πρέπει να προσφέρω.

Εσείς μπορείτε να μου δώσετε τη δυνατότητα να αποδείξω ότι μπορώ.

 

Ελένη ( Έλενα ) Ρούσσου

Υπεύθυνη Συντονισμού Κόμματος ΑΜΕΑ

Υποψήφια Βουλευτής με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Β΄Αθηνών Βορείου Τομέα