Εκδήλωσης ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ "Οι πολίτες απέναντι στην ενεργειακή κρίση" (video)

2022-07-05 16:48

VIDEO - ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  - "Οι πολίτες απέναντι στην Ενεργειακή Κρίση" - 30/6/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 1/7/22
Ώρα:  18:00

Εκδήλωση ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Οι πολίτες απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ συνεχίζοντας τον διαρκή Ανοικτό Διάλογο με την Κοινωνία, τους Κοινωνικούς και Επαγγελματικούς Φορείς, πραγματοποίησε στις 30/6/22,  συζήτηση με  θέμα: «Οι πολίτες απέναντι στην ενεργειακή κρίση».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν πολύ σημαντικά πολιτικά στελέχη, με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά.
Την συζήτηση άνοιξε με ομιλία του ο σ. Θράσος Φωτεινός / Προεδρεύων Πράσινης Αριστεράς.
Τόνισε ότι "... κόμματα λειτουργούν έξω από την κοινωνία, πραγματοποιώντας πολιτικό συνδικαλισμό και φέρνουν την χώρα σε τέλμα. Στόχος είναι οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συζητήσουν να διαμορφώνουν γνώμη και να καταλήγουμε σε συμφωνίες και πολιτικές προτάσεις. Αυτό προσδοκά η Πράσινη Αριστερά με τις εκδηλώσεις της". Για την Ενεργειακή κρίση ανέφερε "...σήμερα που βρισκόμαστε στην εποχή της ενεργειακής επανάστασης, οι πολίτες -εκτός από καταναλωτές- θα πρέπει να είναι και παραγωγοί" και συνέχισε "... δεν φρόντισαν να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πια στην νέα εποχή. Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και υπάρχουν ευθύνες. Και η σημερινή κυβέρνηση εξαπάτησε την κοινωνία, με επικοινωνιακά τεχνάσματα ονομάζοντας ΑΠΕ το φυσικό αέριο και σταματώντας βίαια την απολιγνιτοποίηση, φρόντισε να επωφεληθούν οι ημέτεροι και να κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών. Πρέπει να σταματήσει αυτό το ολιγοπωλιακό party και να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων, να σχεδιάσουμε τους τρόπους παραγωγής και να βάλουμε τους πολίτες μπροστά σε σχέση με αυτή την επιχειρούμενη αναδιανομή του πλούτου."

Η κα. Παναγιώτα Καλαποθαράκου/Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ η οποία τόνισε το έλλειμα ενημέρωσης των καταναλωτών, της υπεράσπισής τους από τις αθέμητες και παραπλανητικές πρακτικές, το έλλειμα εποπτείας, των εταιριών ενέργεια και κατέληξε ότι ο αγώνας κατά της αισχροκέρδειας θα συνεχιστεί.

Ο κ. Γιώργος Λεχουρίτης/ΙΝΚΑ αναφέρθηκε κυρίως στις τεράστιες αυξήσεις του κόστους ζωής που έχουν φτάσει το 55% σε σχέση με 2021, στις αλλαγές του νομικού καθεστώτος στις Ενώσεις Καταναλωτών ώστε να τις ελέγχει και προέβλεψε σημαντικές αυξήσεις και στο Νερό.

Ο κ. Δημήτρης Πιπεργιάς/πρώην πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος σταμάτησε με την απελευθέρωση της αγοράς το 1999. Αυτό έγινε διότι οι επιχειρηματίες που ήθελαν να επενδύσουν δεν επιθυμούσαν πλαίσιο που θα τους "δυσκόλευε", αλλά δεν το ήθελαν και οι υπουργοί για να προχωρήσουνε σε πολλές χρυσοφόρες διευθετήσεις στην αγορά της ενέργειας, ου αποτελούσε μία καινούργια αγορά για κερδοσκοπία. Οι κερδοσκόποι με πολιτικές πλάτες κατέστησαν τα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) σε Λησταρχεία. Επίσης αναφέρθηκε στο ενεργειακό μίγμα ως υπαίτιο της κρίσης, όπως επίσης και στον τρόπο υπολογισμούς των τιμών.

Ο κ. Παντελής Οικονόμου/ Εκκίνηση Έλληνες Δημοκράτες τόνισε ότι υπάρχουν πια Αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος παραγωγής μιας και τα καύσιμα ή τα λιπάσματα έχουν κόστος που δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την αγορά τους. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά τις δημόσιες επενδύσεις στις ΗΠΑ και την χαλάρωση στην Ευρώπη, αυτές δεν συνοδεύτηκαν από δράσεις ελέγχου των τιμών οι οποίες είναι απαραίτητες και εάν δεν ελεγχθούν οδηγούν σε καταστροφή. Πρότεινε, ριζική αναθεώρηση ενεργειακής πολιτικής και μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και καύσιμα).

Ο κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης/ΠΑΚΟΕ αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους πολίτες, λόγω πολλών λανθασμένων αποφάσεων που έχουν παρθεί. Τόνισε δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο Τέλος στο Διοξείδιο Άνθρακα που κόστιζε δισεκατομμύρια στο κράτος και  έφερε το τέλος του Λιγνίτη. Μίλησε για το πρόβλημα της αποθήκευσης του φυσικού αερίου και τις προτάσεις του ΠΑΚΟΕ για το θέμα (καταγγελίες για την ακατάλληλη Ρεβυθούσα) και το πρόβλημα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος από τα πλοία που μεταφέρουν το LNG.

Ο κ .Σταύρος Καράμπελας/Ε.ΔΗ.Κ παραβρέθηκε για πρώτη φορά σε εκδήλωση της Πράσινης Αριστεράς και μαζί με τον κ. Θ. Φωτεινό ανακοίνωσαν την συμμετοχή της ΕΔΗΚ στην πολιτική συνεργασία που έχει η Πράσινη Αριστερά και η Σοσιαλιστική Προοπτική. Σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης τόνισε ότι ουδείς άνθρωπος μπορεί να στερείται το δημόσιο αγαθό που λέγεται Ενέργειας (όπως επίσης και το Νερό). Πρότεινε τρόπους για να παρέχετε όσο το δυνατόν φθηνότερο ρεύμα στον Ελληνικό Λαό και κατέληξε με την πρόταση να υπάρχει μία νέα κρατική εταιρία ενέργειας η οποία θα χρησιμοποιήσει τα προς απόσυρση εργοστάσια λιγνίτη και θα παρέχει Δωρεάν ενέργεια για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων και τις ένοπλες δυνάμεις  οίκους και θα στηρίζεται αποκλειστικά στον λιγνίτη.

Την συζήτηση συντόνισε ο σ. Θεόφιλος Κωτσίδης / Γραφείο Τύπου, Διοικούσα Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ