Εικάστικά-«Ερωτικό εικονοστάσι» της Φωτεινής Στεφανίδη στην Γκαλερί «7»

2016-02-10 16:37
«Ερωτικό εικονοστάσι» της Φωτεινής Στεφανίδη στην Γκαλερί «7»


Μια καινούργια ενότητα έργων της Φωτεινής Στεφανίδη, με τίτλο Ερωτικό εικονοστάσι, παρουσιάζεται τώρα τον Φεβρουάριο στην Γκαλερί «7». Την ενότητα αυτή συνθέτουν είκοσι οκτώ αβγοτέμπερες ποικίλων διαστάσεων και τέσσερις λιθογραφίες.
Η Φωτεινή Στεφανίδη σημειώνει: «Γυναίκες, άγουρες έφηβες, θεές, νύμφες. Θεοί, ήρωες αθάνατοι, νεαροί και ώριμοι θνητοί από θεϊκές γενιές, βασιλιάδες, πρίγκιπες αλλά και βοσκοί, αγρότες, κυνηγοί. Έλληνες. Ο Έρωτας τους χρησιμοποίησε. Τον χάρηκαν ή τους δοκίμασε. Τον άρπαξαν διψασμένοι ή τον αρνήθηκαν. Ζήσαν λαμπρά ή χάθηκαν. Τις πιο πολλές φορές άφησαν απογόνους, που κι αυτοί βεβαίως αγάπησαν. Μια ατέλειωτη αλυσίδα ερωτοχτυπημένων που η άκρη της φτάνει, από προσωπική αποθυμιά, μέχρι το δωμάτιό μου κι αφήνει επάνω στις ζωγραφιές μισοπιωμένο το κρασί, τα φρούτα φρεσκοσερβιρισμένα, το γάλα με το μέλι, τον καφέ, τον έρωτα ν’ αχνίζει στο φλιτζάνι. Και παίρνει σχήμα και μορφή εκεί, ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, με τον πατέρα των θεών να φορά λευκό πουκάμισο, τις Μαινάδες ή τις Ωκεανίδες ντυμένες με τα σημερινά, τις θεές μεταμορφωμένες σε κορίτσια της γειτονιάς και τον Έρωτα να τριγυρνά με μακό φανελάκι. Οι αμέτρητες ιστορίες τους, ωστόσο, ανθίζουν και καρπίζουν αλλιώς στον καθένα μας, μας δίνονται ξανά και ξανά, χωρίς τελεία στο τέλος της αφήγησης».

«Ερωτικό εικονοστάσι» της Φωτεινής Στεφανίδη στην Γκαλερί «7»
«Με όχημα τον αρχαιοελληνικό μύθο ταξιδεύουν ως τις μέρες μας αρχετυπικά “σχήματα” της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς, συχνά περίπλοκα, άλλοτε τρυφερά και ήπια, κι άλλοτε πάλι κοφτερά, απρόσμενα, “παραβατικά”», σημειώνει ο συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης, και συνεχίζει: «Ο έρωτας, σε όλες τις μορφές του, ως αναγκαίο αντίδοτο στον θάνατο αλλά συχνά και ομόζυγός του με τα όρια ρευστά, έδωσε άφθονη τροφή στον μύθο, γονιμοποιώντας διαχρονικά την τέχνη. Στα πάθη του μυθικού έρωτα βούτηξε τον εμπνευσμένο χρωστήρα της η Φωτεινή Στεφανίδη για να μας δώσει πάλι ζωγραφικά αφηγήματα αρθρωμένα σ’ ένα ποιητικό πολύπτυχο που δένει λυρικά το θεϊκό με το επίγειο, το μακρινό εκείνο με το παλλόμενα σημερινό. Γιατί οι έρωτες της Στεφανίδη, είτε φορούν αρχαίο ρούχο είτε μακό φανελάκι, λαλούν την ίδια γλώσσα, που είναι και η δική της γλώσσα».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το βιβλίο της Φωτεινής Στεφανίδη ΕΡΟΣ ΜΥΘΟΠΛΟΚΟΣ, που περιλαμβάνει 52 αφηγήματα ελληνικών μύθων για τον έρωτα και ισάριθμα σχέδια. Το βιβλίο θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης για κοινή χρήση. Έγινε για να δοθεί η δυνατότητα, σε όποιον το επιθυμεί, να πλησιάσει τον μύθο από τη σκοπιά –αρχικά– της καλλιτέχνιδος, και μετά να αισθανθεί την οικειοποίηση, την αλλαγή, τον απρόβλεπτο δρόμο που μπορεί να πάρει η κάθε ιστορία.

«Ερωτικό εικονοστάσι» της Φωτεινής Στεφανίδη στην Γκαλερί «7»

Εγκαίνια: 2 Φεβρουαρίου 2016
Διάρκεια: 2-27 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τετ./Σάβ.: 11:00-15:00, Τρ./Πέμ./Παρ.: 11:00-14:00 & 18:00-21:00
Γκαλερί «7»: Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, Αθήνα
Πληροφορίες: 210.3612050

Πηγή : diastixo.gr