Δύο νέα άλμπουμ κυκλοφόρησαν από τον Μετρονόμο

2022-06-17 19:40

Εύα Φάμπα
Ρόδο μου κόκκινο

 

O μουσικός κόσμος γνωρίζει την Εύα Φάμπα σαν μια εξαιρετική ερμηνεύτρια της κλασικής κιθάρας με σημαντική δισκογραφία και μεγάλη διεθνή καριέρα. Ο Μετρονόμος την παρουσιάζει για πρώτη φορά ως συνθέτρια με το άλμπουμ ‘’Ρόδο μου κόκκινο’’ που περιλαμβάνει έντεκα νέα τραγούδια  σε ποίηση τεσσάρων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών: Βέρας Βασιλείου-Πέτσα, Γιώργου Μπίμη, Μαριάνθης Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή και Φιλιώς Μόρφη. Έντεκα νέα τραγούδια που εστιάζουν στον άνθρωπο, τις αγωνίες του, τους προβληματισμούς του, τα ‘’θέλω’’ και τις διεκδικήσεις του, την μετανάστευση, τον πόλεμο, τον έρωτα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι:  Βασίλης Γισδάκης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου,  Μαριλίζα Λούντζη,  Στέλιος Μαγαλιός, Γιώργος Μαυροειδής, Μανώλης Μητσάκος και Θανάσης Χουλιαράς. Τις  ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, αλλά και η Εύα Φάμπα και ο Νίκος Χαριζάνος. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς.  
 
Track list
1. Δίχως  όραμα Βασίλης Γισδάκης
    Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα   
2. Ανατολικός άνεμος Βασίλςη Γισδάκης
     Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα    
3. Αυτός ο δρόμος  Στέλιος Μαγαλιός
      Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
4. Ρόδο μου κόκκινο Θανάσης Χουλιαράς
      Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
5. Τα  πολύτιμα Μαριλίζα Λούντζη
     Ποίηση: Φιλιώ Μόρφη
6. Ταξίδι στο χρόνο Θανάσης Χουλιαράς
  Ποίηση: Γιώργος Μπίμης
7. Ορφέας και Ευρυδίκη Γιώργος Μαυροειδής
     Ποίηση: Γιώργος Μπίμης 
8. Στον πόλεμο  Μανώλης Μητσάκος, Μαριλίζα Λούντζη
     Ποίηση: Γιώργος Μπίμης 
9. Τσε Γκεβάρα Παρασκευάς Θεοδωράκης
     Ποίηση: Γιώργος Μπίμης 
10. Θάλασσα  Πολύξένη Καράκογλου
        Ποίηση: Μαριάνθη  Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή  
11. Στη ζωή φτερούγα (Νανούρισμα) Παρασκευάς Θεοδωράκης
      Ποίηση: Μαριάνθη  Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή  
 
 Ακούστε εδώ τα τραγούδια:
 «Ρόδο μου κόκκινο» https://www.youtube.com/watch?v=8CvCW03HLos
«Τσε Γκεβάρα» https://www.youtube.com/watch?v=yEBZmS8yDeg
 
**** 
 Η  Εύα Φάμπα,  μια διεθνώς καταξιωμένη σολίστ της κιθάρας με ζηλευτή καριέρα, έχει  δώσει με μεγάλη επιτυχία ρεσιτάλ σε μουσικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική.  Έχει προσκληθεί σε σημαντικά διεθνή κιθαριστικά φεστιβάλ όπως της Αρεκίπα (Περού), Κιθάρα και  Γυναίκα (Παραγουάη), “Ramon Noble” (Μεξικό), της Κίνας, της Καλούγκα (Ρωσία), Κιθάρες του Κόσμου (Ελβετία), Six Ways (Ιταλία), Βαλκανικό φεστιβάλ (Βουλγαρία),  Guitar Virtuosos (Ρωσία), Helly’s Guitar Festival (Ηνωμένο Βασίλειο)   κ.α.   Έχει συμπράξει με πολλές συμφωνικές ορχήστρες (Συμφωνική  Δ. Αθηναίων, Συμφωνική της Ρωσίας (Dudarova), Μοσχοβίτικη Ορχήστρα Δωματίου ARCO, Συμφωνική του Πανεπιστημίου του Hidalgo – Μεξικό, Συμφωνική Νέων του Δ. Καλαμαριάς, Σύνολο εγχόρδων της ΚΟΑ, Ορχήστρα εγχόρδων του πανεπιστημίου Masarik – Τσεχία,  Ορχήστρα Εγχόρδων της Βομβάης, Ορχήστρα εγχόρδων Δ.Ηρακλείου Κρήτης)  παρουσιάζοντας ονομαστά κονσέρτα αλλά και τις παγκόσμιες πρεμιέρες νέων έργων.   Σπουδαίοι συνθέτες έχουν γράψει για  την Εύα και ανάμεσά τους οι Δημ. Φάμπας,  Yiu-Kwong Chung (το κονσέρτο FOR EVA), Andersen Viana,  Waltel Branco, Eduardo Morales Caso, G.Mizzi, Εugenio Catina, Δ. Νικητός, N. Xαριζάνος,  Ν. Αθανασάκης, Μ.Ανδρονίκου  κ.α. 
Έχει ηχογραφήσει  5 cd  που παίζονται σε ραδιοφωνικές  εκπομπές σε όλο τον κόσμο.  (GREEK GUITAR MUSIC – NAXOS  2014,  CAPRICCIO DIABOLICO –BERBEN & IGS 2007,  EVA FAMPAS plays FAMPAS – AULIA 2005, A GUITAR PORTRAIT OF FANTASY – WAVE MUSIC GR 2002).   
Η αγάπη και η αφοσίωση της στην κιθάρα καθώς και η εκτίμηση των κιθαριστών και των καθηγητών της κιθάρας στο πρόσωπό της και τις μουσικές της επιλογές,  την οδήγησαν  στο να δραστηριοποιείται  και  στο χώρο των εκδόσεων.  Συνεργάζεται με εκδοτικούς Οίκους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φιλ. Νάκας, Μ. Νικολαίδης – Orpheus, Αν. Λιόλιος, MEL BAY, BERBEN, BALKANOTA, Lathkill Music Publishers, Les Productions D’Oz)  για την έκδοση έργων για την κιθάρα, επιμελείται  της  έκδοσης των έργων του πατέρα της  Δημ. Φάμπα, και είναι  και η ίδια συγγραφέας μουσικών βιβλίων. 
Κάνει διαλέξεις και σεμινάρια  σε  πανεπιστήμια  και  διεθνή φεστιβάλ, μετέχει στις επιτροπές διεθνών διαγωνισμών κιθάρας και  σύνθεσης έργων για κιθάρα.    Έχει τιμηθεί με τιμητικές διακρίσεις από διεθνή φεστιβάλ και Δήμους ενώ έχει κερδίσει και πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς κιθάρας.
Είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου με καθηγητή στην κιθάρα τον πατέρα της Δημ. Φάμπα  και στα ανώτερα θεωρητικά τον συνθέτη Δημ. Δραγατάκη.  Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης Ορχήστρας με τον Θ. Αντωνίου, σεμινάρια με τον Leo Brouwer κλπ. 
Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» www.evafampas.gr
 
Στάθης Γκότσης - Δημήτρης Λέντζος
Φωτοστέφανα σβησμένα
Παντελής Θεοχαρίδης

 
Τα «Φωτοστέφανα σβησμένα» είναι ένας κύκλος έντεχνων λαϊκών τραγουδιών, που «εκμεταλλεύονται» την μεγάλη ερμηνευτική γκάμα του Παντελή Θεοχαρίδη, με ενορχηστρώσεις που επιτυγχάνουν υψηλή ομοιογένεια και ενιαία αισθητική προσέγγιση. Η μουσική είναι του Στάθη Γκότση και οι στίχοι του Δημήτρη Λέντζου και κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο. Την ενορχήστρωση έκανε ο συνθέτης του έργου και συμμετέχει ορχήστρα από κορυφαίους Έλληνες μουσικούς. Το έργο, που δουλεύτηκε με περισσή φροντίδα από το 2012 μέχρι και την ηχογράφησή του το 2019, αποτελεί συνέχεια στο παλιό επιτυχημένο πρότυπο «ένας συνθέτης, ένας στιχουργός, ένας ερμηνευτής» και είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη συνεργασία των ιδίων δημιουργών μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους «Τα έργα της καρδιάς» (Μετρονόμος 2011).
 
Παίζουν οι μουσικοί:
Κώστας Γρηγορέας, κλασική κιθάρα, Τάσος Φωτόπουλος, φαγκότο, Στέλιος Ιωάννου, κλαρινέτο, Βιβή Γκέκα, μαντολίνο, Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο, Παντελής Ντζιάλας, κλασική & ακουστική κιθάρα, Γιάννης Σινάνης, μπουζούκι, Αλέξανδρος Καμπουράκης, ακορντεόν, Αλέξανδρος Μποτίνης, τσέλο, Βαγγέλης Ζωγράφος, κοντραμπάσο, Ντένη Σκανδαλάκη, τρομπέτα, Δρόσος Σκυλλάς, κρουστά. Ενορχήστρωση: Στάθης Γκότσης
 
Track list
1. Ο Έρωτας κι ο Θάνατος
2. Επιτύμβιο 
3. Επισκεπτήριο 
4. Κάτι σκιές 
5. Τα ΚΤΕΛ 
6. Απλές κουβέντες 
7. Με ένα παλιό μοτοσακό
8. Χρυσή καρφίτσα 
9. Κόκκινο το σίδερο στο αμόνι
10. Το χάνι της Γραβιάς
11. Ανατολή
 
Ακούστε εδώ τα τραγούδια:
 Ο Έρωτας κι ο Θάνατος https://www.youtube.com/watch?v=IuUnS4HARIw
Ανατολή https://www.youtube.com/watch?v=XVTCEiAXeaI