Δράση Βριλήσσια | Στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου το Ρέμα Βριλησσού

2024-03-28 00:41

Καμία διευθέτηση χωρίς προστασία του δασικού πλούτου

Συνεδρίασε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων, συζητώντας, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μελέτης διευθέτησης του ρέματος Βριλησσού, που είχε αναδείξει με ερώτησή της η ΔΡΑΣΗ. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και μίλησαν: Ο Μανώλης Ανδρουλακάκης, εκπρόσωπος των περιοίκων της παραρεμάτιας ζώνης, ο Διαμαντής Παπαδόπουλος εκ μέρους της φυσιολατρικής Κίνησης «Βριλησσός» και η Κωνσταντίνα Κουντουριώτη εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου.

 

Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στην υποχρέωση του Δήμου για την αυστηρή τήρησης της προστασίας του πράσινου στο σύνολο της πορείας του ρέματος, μέχρι την Πεντέλη, και στη συνολική ρύθμιση που απαιτείται. Ακόμη, ζητήθηκε η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και η ανάλυσή της (διατομή τη διατομή), η καταγραφή των δέντρων της παραρρεμάτιας ζώνης, η υλοποίηση του προβλεπόμενου πεζόδρομου (τεσσάρων μέτρων) περιπάτου δίπλα στο έργο και η αντιμετώπιση των μπαζωμάτων και των παράνομων εργασιών σχεδόν στην κοίτη του ρέματος. Επίσης, η αυστηρή παρακολούθηση του έργου, όποτε αυτό κατασκευαστεί, ώστε ο εργολάβος να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του.

 

Όλοι οι ομιλητές, (του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου), συμφώνησαν στη βασική μέριμνα της προστασίας του δασικού πλούτου της παραρρεμάτιας ζώνης, όποτε και εάν το έργο «ξεπαγώσει» από τις ενστάσεις της Δασικής Υπηρεσίας.

 

Η συζήτηση φώτισε πολλές πλευρές του ζητήματος και επεκτάθηκε και στα ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν και στην εμφανίζει ρεματιά Χαλανδρίου – Πεντέλης στα όρια ευθύνης του Δήμου Βριλησσίων. Κυρίως, κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έδειξαν αποφασιστικότητα να προστατέψουν τη γειτονιά τους και το φυσικό της περιβάλλον.  

 

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Μάρκου Κρητικού εκ μέρους της ΔΡΑΣΗΣ, η οποία προηγήθηκε, αυτή, είχε ως εξής:

 

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προκαλέσαμε αυτή την συνεδρίαση, γιατί μαζί με τους κατοίκους, ενδιαφερόμαστε και ανησυχούμε για την τύχη και την τελική μορφή του ρέματος Βριλησσού μετά τα προδιαγραφόμενα έργα. Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι πράγματι τρέπει να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η παραρεμάτιος ζώνη, σε όλο της το μήκος, με το μέγιστο όμως σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά.

Όσοι έχετε γνώση της διαδρομής του ρέματος θα γνωρίζετε ότι σε τρία τουλάχιστον σημεία η βλάστηση είναι δασικού χαρακτήρα, δηλαδή διαμορφώνονται μικρά τοπικά δάση. Στα 870 μέτρα διαδρομής του ρέματος, από την οδό Ολύμπου μέχρι την οδό Αναπαύσεως, καταμετρήσαμε πάνω από 300 ψηλά δέντρα, ύψους από 15-25, ίσως και 30 μέτρων! Τα δέντρα αυτά, ούτε μεταφέρονται και βεβαίως, ούτε συζήτηση, να κοπούν. Ας κάνουμε μία υπόθεση. Αν θεωρήσουμε πως κάθε δέντρο καταλαμβάνει 6-7μ2 γης, αυτό συνεπάγεται μια συνολική δασική επιφάνεια περίπου δυο στρεμμάτων. Κι αυτό είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση. Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί δάσος δύο στρεμμάτων; Και το θέμα δεν είναι μόνο το πράσινο αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα που αυτό φιλοξενεί.

 

Μηχανικοί δεν είμαστε, αλλά εν έτει 2024, και μιλώντας τεχνικά, δεν είναι δυνατόν  να μην υπάρχει τρόπος τα δέντρα να σωθούν. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τη λύση των συρματοκιβωτίων. Άλλες μέθοδοι όμως, φιλικότερες προς το περιβάλλον, δεν υπάρχουν; Έχουν εξεταστεί; Ακόμη, πολλά γράφονται για την αναγκαιότητα διατήρησης της φυσικής κοίτης των ρεμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αυτά έχουν συσχετιστεί; Οι νομοθεσίες προστασίας του πράσινου αλλάζουν, εμπλουτίζονται. Έχουμε στα χέρια μας μία μελέτη του 2015, δεν έχει μεσολαβήσει καμιά αλλαγή από τότε στη σχετική νομοθεσία;

 

Επίσης, το τμήμα αυτό του ρέματος για το οποίο συζητάμε, είναι το άμεσο, αυτό που προετοιμάζεται να δημοπρατηθεί, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τμήμα πάνω από την οδό Αναπαύσεως και την αντίστοιχη διευθέτηση που και εκεί πρέπει να γίνει, με την ίδια ευαισθησία,  έχοντας πλέον και την σημερινή εμπειρία...

 

Τέλος, η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού είναι ταυτόχρονα το έναυσμα για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την προστασία κι ανάπτυξη του πράσινου στο Δήμο μας. Όλοι θα συμφωνήσουμε πως το πράσινο μαζί με την ρυμοτομία αποτελούν το μεγάλο κεφάλαιο που διαθέτουμε. Αν όμως θέσουμε το ερώτημα, πόσο αποδεικνύουμε ότι το εννοούμε, το αγαπάμε, το νοιαζόμαστε συστηματικά και όχι όταν μας προκύπτουν φυσικές καταστροφές, θα απογοητευτούμε.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε φωτογραφίες από την κατάσταση στη Ναυτική βάση που παραπέμπουν σε χωματερή. Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι, ποιο μεγάλο έργο πράσινου έχει γίνει τα πολλά τελευταία χρόνια; Δυστυχώς, κανένα! Και αντίστροφα, πόσους χώρους πρασίνου χάσαμε, χάνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναπτύξουμε νέες υποδομές, πάρκα, παιδικές χαρές κλπ; Λοιπόν, ας συμφωνήσουμε: Η φύση και το πράσινο είναι ιερά και ως τέτοια τρέπει να αντιμετωπίζονται, χωρίς να ξεχνάμε και τις πρόνοιες που υποχρεούμαστε να παίρνουμε για την προστασία μας. Βέβαια, η αποτελεσματική προστασία του πράσινου μόνο μια φτηνή υπόθεση δεν είναι. Είναι ακριβή, πανάκριβη, αλλά για μας, αυτονόητα αναγκαία.

 

Η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων οφείλει να γνωστοποιήσει τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει προς όλες τις κατευθύνσεις (Δήμο Χαλανδρίου, Περιφέρεια, Πολεοδομία κλπ) με επίκεντρο την απόλυτη προστασία του παραρεμάτιου πράσινου, ζητώντας από την πολεοδομία, η οποία εκδίδει τις άδειες κοπής δέντρων, να μην επιτρέψει τέτοια καταστροφή. Και περιμένουμε, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. δύο – τριών μηνών, να έχουμε, τόσο εμείς στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και οι κάτοικοι, ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος».

 

 «Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια άλλη Πόλη»