Δράση Βριλήσσια // ΣΠΑΠ: Αναθέσεις καθαρισμού και αποψιλώσεις μέσα Ιουλίου

2022-07-22 19:01

Καμία ενημέρωση προς τα δημοτικά συμβούλια για τις δράσεις του Συνδέσμου

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση και Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα τον απαρτίζουν 12 Δήμοι της Αττικής, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας και Χαλανδρίου.

 

Ο ΣΠΑΠ έχει αποφασιστικό προληπτικό, ρόλο στις πυρκαγιές, όπως η πρόσφατη της Πεντέλης, με ένα πλήθος αρμοδιοτήτων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας, (πυρασφάλεια, σεισμοί, πλημμύρες, χιονοπτώσεις) και άλλες που αφορούν σε αναδασώσεις, ποτίσματα, καθαρισμούς δασικών δρόμων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Το πόσο καλά τα έχει καταφέρει εδώ και 30 χρόνια, μάλλον απεικονίζεται στην πραγματικότητα του Πεντελικού.

 

Το διοικητικό του συμβούλιο συγκροτείται από αντιπροσώπους κάθε συμμετέχοντος Δήμου, οι οποίοι εκλέγονται από τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. O Δήμος Βριλησσίων μετέχει στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ με τρεις αντιπρόσωπους. Από αυτούς, οι δύο ορίζονται από τον Δήμαρχο και ο ένας από τις λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο, στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ από τα Βριλήσσια μετέχουν οι κ.κ. Αλέξιος Μαυραγάνης Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Φυκίρης Αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Υλοποίησης Έργων Υποδομής και Ασφάλειας και ο κ. Ιωάννης Πισιμίσης, δημοτικός σύμβουλος από την μειοψηφία. 

 

Για τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας του ΣΠΑΠ τα μέλη του Δ.Σ. των Βριλησσίων δεν έχουν ενημερωθεί ποτέ. Αν και ο κ. Παναγιώτης Φυκίρης μετέχει και στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου. (Πρόεδρος είναι ο κ. Βλάσης Σιώμος, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Κ.Ε.Δ.Ε., Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης). 

 

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο ... Αποφάσισαν να αποψιλώσουν τα ξερά χόρτα στην Πεντέλη μία βδομάδα πριν την πυρκαγιά, ειδικότερα, «στις 11 Ιουλίου του 2022 και ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και επίσημα από την 1η Μαΐου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) ενέκρινε την ανάθεση υπηρεσιών κλαδέματος σε ιδιωτικής εταιρεία. Ειδικότερα όπως αναγράφεται στην σχετική απόφαση ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσιος Σιώμος αποφασίζει την ανάθεση της υπηρεσίας «Υπηρεσίες κλαδεμάτων και απομάκρυνσης φυσικής βλάστησης για αντιπυρική προστασία του Πεντελικού» στην εταιρεία …. Το τίμημα της ανάθεσης ανήλθε σε 30.102€ ενώ προσφορά είχε καταθέσει ακόμη μία εταιρεία. Το επίσης εντυπωσιακό αν όχι εξωφρενικό είναι ότι η πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς έγινε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου».

 

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια ιστοσελίδα, την ίδια περίοδο ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ «αποφάσισε να προχωρήσει και στον καθαρισμό της Πεντέλης από ξερά χόρτα. Ειδικότερα, στις 12 Ιουλίου του 2022 ο Βλάσης Σιώμος ενέκρινε την ανάθεση της υπηρεσίας «καθαρισμός περιοχών Πεντελικού από ξερά χόρτα» στην εταιρεία ... Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια η πρόσκληση προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες έγινε επίσης στις 6 Ιουλίου. Στην «καρδιά» δηλαδή του καλοκαιριού, με το συνολικό τίμημα να αγγίζει τα 37.051 ευρώ».

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο των Βριλησσίων δεν έχει βέβαια λόγο γι' αυτά, ούτε ευθύνεται για τις αποφάσεις του ΣΠΑΠ. Αλλά όταν προκύπτουν καταστροφές, όπως οι συνεχόμενες της Πεντέλης, οφείλει να γίνεται αποτίμηση και απολογισμός των δράσεων ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων.

 

Ιδίως, όσοι φαίνεται να αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους πρέπει να εξηγούν τις αποφάσεις τους. Κινήσεις «για τα μάτια του κόσμου», όπως οι καθαρισμοί δασών στη μέση του καλοκαιριού δεν μπορεί να μένουν ασχολίαστες. Πρέπει οι Δήμοι – μέλη να πάρουν θέση.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Βριλησσίων οφείλει να ενημερώνει, δια των αντιπροσώπων του, το δημοτικό συμβούλιο για τη συμμετοχή του στον Σύνδεσμο. Η παγιωμένη πρακτική σιωπής των διοικήσεων για τον τρόπο λειτουργίας του του ΣΠΑΠ πρέπει να αλλάξει.

 

Και κάποια στιγμή πρέπει η δημοτική αρχή να οργανώσει μια συζήτηση για την αξιολόγηση της συμμετοχής του Δήμου Βριλησσίων στις δράσεις του Συνδέσμου.     

 

 

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη