Δράση Βριλήσσια // Όλοι νικητές! (Να περιμένουμε τα χειρότερα. Θα έρθουν.)

2022-02-08 18:36

Κράτος, Δήμοι, Περιφέρεια, αιφνιδιασμένοι, απροετοίμαστοι, αμέριμνοι!

   Όλοι αιφνιδιασμένοι, απροετοίμαστοι, αμέριμνοι! Και όλοι νικητές! Ένας πρωθυπουργός που περίμενε να χιονίσει το βράδυ. Υπουργοί που δεν απέκλεισαν τα φορτηγά για να μη διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα. Ιδιωτικοί δρόμοι που επέτρεπαν τη διέλευση αυτοκινήτων, ενώ η κυκλοφορία είχε διακοπεί, μια φυλακή. Άνθρωποι εγκαταλειμμένοι. Σχέδια πολιτικής προστασίας που δεν διαβάστηκαν. Δήμοι χωρίς μέσα και προσωπικό. Αλληλοκατηγορίες Δήμων, Περιφέρειας, Κυβέρνησης. Και δήμαρχοι χωρίς συναίσθηση της κατάστασης και των ευθυνών τους, του "δεν τρέχει τίποτα", χωρίς ένα συγνώμη.

Αυτή ήταν η εβδομάδα της «Ελπίδας»! Δικαιολογίες, πολλές δικαιολογίες.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσαρέσκεια των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν ικανό αριθμό μηχανημάτων αποχιονισμού, γιατί μέχρι και πέρυσι δεν τα χρειάστηκαν σχεδόν ποτέ. Επιπλέον, βρέθηκαν στην δυσχερή θέση να μην μπορούν ούτε καν να μισθώσουν τα μηχανήματα που τους ήταν απαραίτητα, αφού αυτά απλά... δεν υπάρχουν σε επαρκή αριθμό. Αλήθεια, για πιο λόγο ένας ιδιώτης να επενδύσει μέχρι σήμερα σε μηχανήματα αποχιονισμού στην Αθήνα;». Δ. Παπαστεργίου, Συνεδρίαση Δ.Σ. Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), 27 Ιανουαρίου, (kede.gr).

Το απόσπασμα αυτό από την τοποθέτηση – «ομπρέλα» του Προέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, (που αμέσως αναρτήθηκε στη σελίδα του Δήμου Βριλησσίων), υπήρξε η απολογιστική γραμμή των δημάρχων της Αττικής για όσα συνέβησαν. Μια έτοιμη «απολογία» όσων επλήγησαν από την χιονόπτωση. Τι είπε ο κ. Παπαστεργίου; Πως ό,τι συνέβη στην Αθήνα, θα επαναληφθεί, «μοιραία», αφού μηχανήματα θα εξακολουθούν να μην υπάρχουν, έως ότου η Αγορά ενδιαφερθεί να επενδύσει, για να τα μισθώσει στη συνέχεια στους δήμους! Η Αγορά, το λιγότερο Κράτος, ολοένα μπροστά μας. Τόσο απλά! Αυτή είναι η εξήγηση! Να περιμένουμε τον ιδιώτη.

Στην ίδια γραμμή ο κ. Μανιατογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων: Μίσθωσε δύο μηχανήματα, διότι ως την τελευταία στιγμή, την Κυριακή πριν την χιονόπτωση, δεν ήταν σαφές αν η καταιγίδα θα είχε τελικά στο επίκεντρό της την Αττική «ή αν θα την πέρναγε ξώφαλτσα»! Μετά, ήταν αργά, δεν υπήρχε δυνατότητα να βρεθούν μηχανήματα, διότι τα είχε μισθωθεί όλα η «Αττική οδός»! Χάθηκε ο κρίσιμος χρόνος. Τι άλλο μας είπε ο Δήμαρχος; Ότι απουσίαζε η Περιφέρεια Αττικής για την Λ. Πεντέλης, Σισμανογλείου και την Λ. Αναπαύσεως που υπάγονται στην αρμοδιότητά της. Παρά ταύτα, όπως είπε ο κ. Μανιατογιάννης, η πόλη άνοιξε «σχεδόν 48 ώρες από το μεσημέρι της Τρίτης»! Την επόμενη φορά, προσέθεσε, «θα επιδιώξουμε την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε 24 ώρες», ενώ απαντώντας στην κριτική της ΔΡΑΣΗΣ, δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί να αγοραστούν δυο μηχανήματα τύπου JCB.

Αμεριμνησία 1: Στο τρέχον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» - πηγή χρηματοδότησης έργων ύψους 2,5 δις για την Αυτοδιοίκηση, κατανεμημένων σε 12 άξονες, δεν γίνεται καμία αναφορά στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Μόνο στον άξονα «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων», δίνεται χρηματοδότηση για «υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)».

Αμεριμνησία 2: Για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ», (στο πλαίσιο του «Ξενοκράτη»), που κοινοποίησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο Νοέμβριο με αποδέκτη Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους, κουβέντα από τους Δήμους. Κουβέντα και από τον δήμαρχο Βριλησσίων. Ποιος το διάβασε; Ποιοι Δήμοι το εξειδίκευσαν; Προβλέπεται π.χ. «η κατάρτιση μνημονίων συνεργασίας των Δήμων με ιδιωτικούς φορείς, με την μορφή Μητρώου Εργοληπτών (εταιρειών – φυσικών προσώπων) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων προς ενίσχυση του έργου τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού». Έγινε αυτό στα Βριλήσσια; Υπήρχε τέτοιο μητρώο; Ενεργοποιήθηκε; 

Αμεριμνησία 3: Ο κ. Πατούλης, ο οποίος επίσης έκανε ό,τι μπορούσε, («...σίγουρα θα μπορούσαμε καλύτερα και... γι’ αυτό που μας αναλογεί, ζητούμε κι εμείς μια ειλικρινή συγγνώμη»), με τα λίγα μέσα που διαθέτει, (σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρεια Αττικής, το 2021, μόνο για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» αναμένεται να εκκαθαριστούν στις εργολαβικές εταιρείες πάνω από 5.500.000€), δημοσιοποίησε επιστολή - ντροπή 24 δημάρχων της Αττικής, οι οποίοι τον ευχαριστούν για τη βοήθεια που τους προσέφερε! (Ευτυχώς, τα Βριλήσσια δεν είναι ανάμεσα σ’ αυτούς). Και μετά, εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, (πρόταση που έγινε δεκτή!), την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε η Περιφέρεια να γίνει εποπτεύουσα αρχή των Δήμων σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Αυτό μας έλειπε!

Φωτογραφία: INTIME/Λιάκος Γιάννης, «Καθημερινή», 31-01-2022