Δράση Βριλήσσια | Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια

2024-03-24 01:26

Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια! - Δράση για μια Άλλη Πόλη

Πρόταση της ΔΡΑΣΗΣ για εξαίρεση των Βριλησσίων από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

 

                        Τον Απρίλιο του 2012, επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και υπουργού περιβάλλοντος Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, ψηφίστηκε Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. (Νόμος 4067/2012, ΦΕΚ Α-79/9-4-2012). Αν και εκείνη την περίοδο η έντονη οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό τομέα, δεν επέτρεπε την εκτεταμένη αξιοποίηση του νέου κανονισμού, όλα όσα αυτός προέβλεπε, υλοποιούνται με φρενήρη ρυθμό στις μέρες μας.

Κεντρικό χαρακτηριστικό του νέου κανονισμού ήταν η θέσπιση κινήτρων για τον περιορισμό τής κατανάλωσης ενέργειας μέσω «μπόνους» που αύξαναν την επιτρεπόμενη δόμηση, έτσι ώστε ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης μπορούσε να επαυξάνεται κατά 5 ή και 10% (Άρθρο 25.1). Επίσης, ως κίνητρο για τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, δόθηκε η δυνατότητα να χτιστούν επιπλέον 35μ2 στο δώμα (Άρθρο 18 και 19.2) και να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος. Εκτός από τα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενεργοποιείται και το άρθρο 10, το οποίο επαυξάνει την επιτρεπόμενη δόμηση σε ποσοστό κυμαινόμενο από 10 έως 25% κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, μείωση της κάλυψης κατά ένα ποσοστό συνεπάγεται αύξηση της δόμησης κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Η δόμηση επαυξάνεται επιπλέον και μέσω έμμεσων προσθηκών, όπως πατάρια ή σοφίτες (Άρθρο 11.6.ιδ & ιε). Η αύξηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25% επί του συντελεστή δόμησης. (Αναλυτικά εδώ.)

Οι αυξήσεις όμως αυτές του συντελεστή δόμησης, συνεπάγονται και αύξηση των επιτρεπόμενων υψών. Για παράδειγμα, αν ο ΣΔ μιας περιοχής είναι έως 1,2, το επιτρεπόμενο ύψος είναι 17.25 μέτρα. Αν ο συντελεστής αυξηθεί, το επιτρεπόμενο ύψος μεγαλώνει στα 21.00μέτρα! (Άρθρο 15).

Τον Απρίλιο του 2023, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές του Μαΐου, με τροπολογία που συνέταξαν οι υπουργοί Επικρατείας, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης οι περιοχές της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού εξαιρέθηκαν από αυτά τα «ευεργετήματα» του  οικοδομικού κανονισμού. «Πολεοδομικό ρουσφέτι» είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή η «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ ακόμη και ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε «Τη δέσμευση όλων των κομμάτων για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του ν. 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας» αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά και άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ».  (Η σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ εδώ).

Για να φθάσουμε στην προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας για ανέγερση πολυκατοικίας. (Αρ. Απόφασης 293/2024, 06/03/2024, Αιτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ), που προκάλεσε την προ ολίγων ημερών απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και  ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Δεχόμαστε περίπου 50 αιτήσεις τον μήνα για οικοδομικές άδειες και ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός έχουμε λάβει περισσότερες από 70», ανέφερε, ( Καθημερινή, 7/3/2024). Και πρότεινε  στο δημοτικό του συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της εξαίρεσης του Δήμου από τα «ευεργετήματα» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προτρέποντας τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντά προειδοποιώντας ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώνουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν». Με την οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων δόμησης να αναμένεται να ληφθεί (το φθινόπωρο;) από την Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου παραπέμφθηκαν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί. («Αυτοδιοίκηση», 21/3/2024).

Επομένως, επείγει ο Δήμος Βριλησσίων να ενεργοποιηθεί και να πράξει ανάλογα!

Ζητάμε από την δημοτική αρχή να συνταχθεί με τους Δήμους που αντιδρούν και να εισηγηθεί, στο πρώτο κιόλας δημοτικό συμβούλιο, πρόταση αναστολής των οικοδομικών αδειών και στα Βριλήσσια, για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του ΝΟΚ, έως ότου η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ τελεσιδικήσει. 

Ζητάμε δηλαδή, την εξαίρεση και του Δήμου Βριλησσίων από τις διατάξεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού κατά το παράδειγμα του Δήμου Ψυχικού - Φιλοθέης.

Ο Δήμος μας οφείλει να επιχειρήσει να σώσει «οτιδήποτε και εάν σώζεται». Υπερβαίνοντας τις κυβερνητικές αντιδράσεις και τις τυχόν πιέσεις των τοπικών εργολάβων, που βλέπουν πεδίο λαμπρό αύξησης της κερδοφορίας τους από το νέο μέτρο. Ήδη, στο κέντρο των Βριλησσίων ολοκληρώνονται εξαώροφες οικοδομές (βλ. φωτογραφία), που αλλοιώνουν οριστικά τον χαρακτήρα του προαστίου.

Για δεκαετίες οι τοπικές διοικήσεις αδιαφόρησαν να εισηγηθούν μέτρα περιορισμού της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης και της εξαφάνισης των ελεύθερων οικοπέδων. Οι δαπανηρές μελέτες για τη δέσμευση κοινωφελών χώρων στις αρχές της προηγούμενής δεκαετίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου, τις οποίες η ΔΡΑΣΗ είχε στηρίξει, απαξιώθηκαν και κατέρρευσαν. Ακόμη και η διαδικασία δέσμευσης των οικοπέδων για την ανέγερση 3ου Λυκείου παραμένει σήμερα στο σημείο μηδέν.

Όμως οι συνέπειες όλων των παραλείψεων, (προκαλούμενων συνήθως από μικροπολιτικές προτεραιότητες), σε συνδυασμό με την μαζική ανοικοδόμηση των τελευταίων δύο χρόνων, πυροδοτούν καθοριστικές μεταβολές στην εικόνα της πόλης για την αντοχή των δημοτικών υποδομών, την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και του προβλήματος της στάθμευσης στην πόλη. Πόσο μάλλον, που αυτές οι εξελίξεις ενισχύονται από την ανάλογα πυρετώδη ανοικοδόμηση και των γειτονικών Δήμων των Βριλησσίων, που εξίσου επιβαρύνουν τις δραστηριότητες της πόλης, όπως η ανοικοδόμηση της περιοχής «Πατήματος» Χαλανδρίου.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Έστω και την τελευταία στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων πρέπει να πάρει μια απόφαση που θα εμποδίζει την περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης.

 

 

 «Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια άλλη Πόλη»