Δράση Βριλήσσια // Μια γόνιμη ανοιχτή εκδήλωση μετά από καιρό!

2022-06-28 17:04

Το βίντεο της συζήτησης με τον καθηγητή Βασίλη Καραποστόλη στο You tube

Ανάσα! Την περασμένη Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, η ΔΡΑΣΗ διοργάνωσε την πρώτη φετινή της ανοικτή εκδήλωση. Με τους γνωστούς περιορισμούς λόγω covid, από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα, το μόνο που αποδείχτηκε εφικτό να κάνουμε, ήταν οι προβολές του Cine-Δράση (κι αυτές σταδιακά) και ορισμένες διαδικτυακές συζητήσεις ή «μαθήματα».

Η επαναφορά στις ανοιχτές εκδηλώσεις μετά από καιρό, είχε τις αγωνίες της! Αλλά το αποτέλεσμα υπήρξε παραπάνω από θετικό!


Εισηγητής ο καθηγητής Πολιτισμού και  Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Καραποστόλης, που με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου Ο παλμός του κόσμου: Αγώνες της αγάπης στον καιρό μας, ανέπτυξε «Το πρόβλημα της αγάπης στον καιρό μας».

Μια ομιλία – σταθμός στις δραστηριότητές μας, που άγγιξε το κοινό, στραμμένη στα σύγχρονα ζητήματα, σε βαθύτερα ερωτήματα και στα προαπαιτούμενα των καιρών.

Με έναν ομιλητή που δεν αρκείται να περιγράφει, δεν είναι ταξιδευτής μέσα στον κόσμο, αλλά αποπειράται να εντοπίσει το καίριο αξιακό πρόβλημα, την εκάστοτε ηθική συγκρότηση, τον συλλογικό άνθρωπο της εποχής του, και να μιλήσει γι’ αυτόν, να τον κατανοήσει. Δημιουργώντας στον ακροατή «εικόνες» και συναισθήματα που παραπέμπουν σε διεξόδους.

Ο κ. Καραποστόλης εισήγαγε μεθοδικά το θέμα του. Από τον έρωτα, στο πάθος της κατοχής και στην προσφορά της αγάπης, και από την φυγοπονία του εγώ, στο αίτημα της ομορφιάς και στην έλξη του ιδεώδους.

Επιχείρησε να συνδυάσει ερωτήματα, που απασχολούν (ή θα έπρεπε να απασχολούν), ακόμη και συνοικιακές προσπάθειες όπως η ΔΡΑΣΗ, όλα εκείνα που και οι συλλογικότητες συναντούν στο δρόμο τους και στη μαζική τους πρακτική: Γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά; Γιατί είναι παθητικοποιημένος; Γιατί δεν είναι διαθέσιμος να αγωνιστεί για οτιδήποτε; Πώς θα μπούμε στη «φάση της όρεξης»; Πώς τίθενται τα πράγματα στα σύγχρονα ήθη;

Ακολούθησε συζήτηση επί ώρες, με εύστοχες και εποικοδομητικές επισημάνσεις, ένας αναπάντεχα ζωντανός και απαιτητικός διάλογος, από ένα κοινό συντονισμένο σε όσα πολύτιμα τέθηκαν.

Και η βραδιά έκλεισε με το καθιερωμένο κέρασμα του Cine – Δράση.

Μην χάσετε την εισήγηση του Βασίλη Καραποστόλη και τη συζήτηση που ακολούθησε! Ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης από το κανάλι της ΔΡΑΣΗΣ στο You tube: