Δράση Βριλήσσια // Γενικοί Πανηγυρισμοί Χωρίς Αιδώ

2022-07-05 16:58

Θριαμβολογεί ο κ. Μανιατογιάννης για την έγκριση του Γ.Π.Σ.

Ξένος Μανιατογιάννης: «Η έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βριλησσίων (Γ.Π.Σ.) αποτελεί ιστορική στιγμή για τον Δήμο Βριλησσίων και προσωπικά νιώθω δικαίωση ως Δημοτική Αρχή. Η ένταξη του οικισμού ΚΡΑΣΣΑ στο Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και ο επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου»...

 

Το θράσος των πρωταγωνιστών του συστήματος δημοτικής εξουσίας είναι απερίγραπτο. Επιχαίρει και θριαμβολογεί ο κ. Μανιατογιάννης για την έγκριση του «νέου» Γ.Π.Σ. (που έχει ήδη παλιώσει), και μιλά για ιστορική στιγμή, όταν ο ίδιος είναι υπαίτιος για την τραγική καθυστέρηση της όλης διαδικασίας και για την ατολμία των τροποποιήσεων που υιοθετήθηκαν.

Θριαμβολογεί ο κ. Μανιατογιάννης, αλλά εκείνος ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δέκα χρόνια πριν, ελάχιστα συνέβαλε στην επεξεργασία του Γ.Π.Σ., ενώ και ως δήμαρχος, «πάγωσε» τις διαδικασίες και προχώρησε σε χειρισμούς με υπουργικούς παράγοντες εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου.

Θριαμβολογεί, αλλά επί της δικής του θητείας πετάχτηκαν στα σκουπίδια οι ακριβοπληρωμένες μελέτες του Ρυμοτομικού, (σχεδόν 700 χιλ. ευρώ) και χάθηκαν οριστικά τα 25 δεσμευμένα στρέμματα για κοινωφελείς χρήσεις.

Και τηρεί σιγή για το γεγονός ότι η ίδρυση του 3ου Λυκείου, που είχε εξαιρεθεί της αναθεώρησης του ΓΠΣ ακριβώς για να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα μέσω διαφορετικής διαδικασίας, βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι στον Δήμο Βριλησσίων ο καθένας μπορεί να θριαμβολογεί και να υποστηρίζει ό,τι θέλει, αφού πουθενά δεν δίνει λογαριασμό, ούτε ποτέ έχει οργανωθεί μια σοβαρή συζήτηση για να αποσαφηνιστούν προτεραιότητες, να γίνουν συγκρίσεις, υπολογισμοί και να παραχθούν υλοποιήσιμες αποφάσεις. Όλα ξεχνιούνται και όλα είναι ζήτημα παρουσίασης και επικοινωνίας.

Ιδίως όταν φθάνουν οι εκλογές! Και μια εκτός σχεδίου περιοχή μπαίνει στο σχέδιο. Πότε και με ποιους πόρους αυτή θα πολεοδομηθεί, αυτό θα γίνει η υπόσχεση της επόμενης δεκαετίας. Μέχρι τότε θα αναζητούμε χώρους προς ενοικίαση στα γειτονικά προάστια...

Ευτυχώς πάντως που για κάποιους, δεν ξεχνιούνται όλα!

        Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

 

Παραπομπή 1η, Ιούνιος 2012, Σε παρωδία εξελίσσεται και η ψήφιση του Γ.Π.Σ. των Βριλησσίων

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, (Δημαρχία Κ. Ιωαννίδη, αξιωματική αντιπολίτευση Ξ. Μανιατογιάννης).

Θέμα: Απάντηση σε αίτημα εγγράφων προτάσεων σχετικά με την έγκριση της μελέτης «Τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Βριλησσίων».

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της διαδικαστικής απόφασης του Δ.Σ. της Δευτέρας 25/6/2012, περί κατάθεσης από τις δημοτικές παρατάξεις, προτάσεων επί συγκεκριμένων ζητημάτων που θίγει η μελέτη «Τροποποίηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Βριλησσίων», έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Η μελέτη του Γ.Π.Σ. περιλαμβάνει ένα μεγάλο ερευνητικό και αναλυτικό τμήμα, το οποίο προσδιορίζει με επάρκεια τα προβλήματα και τις μελλοντικές ανάγκες του δήμου μας σε κοινωνικό εξοπλισμό. Και ενώ καμία συζήτηση δεν έχει γίνει σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου επ’ αυτών, μας ζητείται τώρα, η γνώμη μας για ένα σχέδιο που έχει οριστικά διαμορφωθεί. Κεντρικός άξονας των απόψεών μας υπήρξε διαχρονικά, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του Γ.Π.Σ. υπέρ της διασφάλισης μελλοντικών αναγκών του Δήμου. Γι’ αυτό στηρίξαμε τις προτάσεις των μελετητών, ειδικότερα μάλιστα το «παρεμβατικό σενάριο», όσο και της διοίκησης, (σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις), (δηλ. της παράταξης Μανιατογιάννη), σε ότι αφορά τον μέγιστο δυνατό αριθμό των υπό δέσμευση προτεινόμενων οικοπέδων στο πλαίσιο της συνοδού μελέτης του Ε.Ρ.Σ. Βριλησσίων. Σήμερα όμως, ειδικότερα, κατά τη γνώμη μας, έχουν διαμορφωθεί τα εξής δεδομένα:

- Με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του Ε.Ρ.Σ., μεγάλο μέρος των αναλύσεων και του Γ.Π.Σ. κινδυνεύουν να καταλήξουν ασκήσεις επί χάρτου. Στοιχειοθετούνται ανάγκες σε χώρους, που όμως δεν μπορούν να εξασφαλιστούν.

- Με την ατολμία της σημερινής διοίκησης και συνολικά του Δ.Σ. να υιοθετηθεί μια πιο παρεμβατική στρατηγική σε ότι αφορά το σχεδιασμό του Γ.Π.Σ., η όλη προσπάθεια εκπίπτει σε νομιμοποίηση των δεδομένων που έχουν συντελεστεί κατά παράβαση του ισχύοντος Γ.Π.Σ.. Σε μια σειρά ζητήματα, το νέο Γ.Π.Σ. έρχεται εκ των υστέρων να αποκαταστήσει τετελεσμένα, σε ότι αφορά τις χρήσεις γης, τα όρια των πολεοδομικών κέντρων κλπ ή να συμπεριλάβει την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων κτλ., χωρίς να υιοθετείται κάποια τάση ριζικής μετατροπής της υφιστάμενης κατάστασης.

- Στη μελέτη του Γ.Π.Σ. περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως η ανάδειξη της ζώνης λιθαγωγίας, του υδατόπυργου, της κατοχύρωσης των Περιοχών Ειδικής Προστασίας κλπ. Απουσιάζει όμως η απαραίτητη χρονική πρόβλεψη για την προώθησή τους και κάθε στοιχείο οικονομικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση των επιπλέον μελετών.

- Κατά τη διάρκεια των δημόσιων διαβουλεύσεων για το Γ.Π.Σ. διατυπώθηκαν από τους δημότες προτάσεις, οι οποίες αγνοήθηκαν. Γενικότερα μάλιστα, απουσιάζουν σχεδιασμοί και για άλλα σημαντικά ζητήματα που άπτονται του επιθυμητού χαρακτήρα της πόλης, όπως π.χ. της μελλοντικής μορφής της πλ. Ελευθερίας, της Λ. Πεντέλης, του σκεπαστού της Αττικής Οδού κ.α.

- Κεντρικό στοιχείο της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ., (όπως συμβαίνει δυστυχώς συχνά με τα πολεοδομικά σχέδια), κατέστη η ένταξη της περιοχής «Κρασσά» στο σχέδιο πόλης. Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει επί της ουσίας, τη μόνη πραγματική συνέπεια της όλης διαδικασίας.

Παρά την εξαρχής δεδομένη διαφωνία μας, για λόγους που έχουν έγκαιρα και δημόσια εξηγηθεί, θεωρούμε ότι έχει σημασία να αποφασιστεί και ο τρόπος που αυτή η ένταξη θα μπορούσε ενδεχομένως να δρομολογηθεί. Δυστυχώς σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο αναλώνεται σε συζητήσεις για τον μελλοντικό συντελεστή δόμησης στην περιοχή, (με την αξιωματική αντιπολίτευση, (δηλ. την παράταξη Μανιατογιάννη), προφανώς για ρουσφετολογικούς λόγους, να προτείνει τώρα την αύξηση του σ.δ. σε 0,6 (!) έναντι του 0,3 που πρότειναν οι μελετητές και του «μέσου συντελεστή» 0,5 που πρότεινε η διοίκηση), αγνοώντας ότι η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την μελλοντική εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων προς όφελος συνολικά του προαστίου και απεμπολώντας τα όποια ιδιοκτησιακά δικαιώματα διατηρεί ο Δήμος στην περιοχή.

Για τους λόγους αυτούς, η «Δράση», έχοντας τοποθετηθεί συγκεκριμένα στην πορεία εξέλιξης του Γ.Π.Σ. Βριλησσίων, καταλήγει σήμερα στη διαπίστωση πως το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται πολύ πίσω από τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες του προαστίου, γι’ αυτό και προσανατολίζεται στην μη έγκρισή του.

Παραπομπή 2η, 13 Ιουνίου 2012, Τι απομένει από την εξαετή συζήτηση για το Γ.Π.Σ. Βριλησσίων;

Δικαιούται νομίζουμε ο οποιοσδήποτε να διερωτάται πραγματικά τι θα απομείνει από όλη αυτή την περιπέτεια Γ.Π.Σ.– Ρ.Σ. που κόστισε στο Δήμο τόσο χρόνο και χρήμα. Θα απομείνει μόνο και μόνο η ελληνικότατη ένταξη μιας περιοχής αυθαιρέτων; (Που επαναλαμβάνουμε δεν περιλαμβανόταν στις σκέψεις των μελετητών.) Θα απομείνειη δέσμευση για τη μελλοντική προκήρυξη μελετών και διαγωνισμών που ορθώς προτείνουν οι μελετητές για αναπλάσεις, χωρίς να περιλαμβάνεται όμως προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων και παρεμβάσεων καθώς και δυνητικές πηγές χρηματοδότησης, όπως επιβάλλουν οι ισχύοντες κανονισμοί περί εκπόνησης Γενικών Πολεοδομικών σχεδίων; Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι η πόλη συνεχίζει να αναπτύσσεται (και δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς), αδιαφορώντας για την εξαετή περίοδο εκπόνησης μελετών, με αλλαγές και παρεμβάσεις σημειακές ή όχι, όπως γινόταν πάντα, σαν να μην υπάρχει σήμερα κάποιο ισχύον Γ.Π.Σ. και πολύ περισσότερο σαν να μην πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ το μελλοντικό.

Παραπομπή 3η, Μάρτιος 2014,  «Ξεπάγωσε» το Γ.Π.Σ., «πάγωσε» η δημοτική αρχή!

Παραπομπή 4η, Οκτώβριος 2011,  Θετική ψήφος της «Δράσης» στην πρόταση διοίκησης- μελετητών για το Ρυμοτομικό

Παραπομπή 5η, Μάρτιος 2011, Γ.Π.Σ. και Ρυμοτομικό στην τελική ευθεία

Παραπομπή 6η, Νοέμβριος 2008, Η δημόσια διαβούλευση για το Γ.Π.Σ. του Δήμου