Δράση Βριλήσσια | 25η Μαρτίου 1821: «Ελευθερία ή Θάνατος»

2024-03-24 01:38

Απέναντι...

25η Μαρτίου 1821. Απέναντι σε μια κυρίαρχη ιδεολογία που μας καλεί να ξεχάσουμε τα μεγάλα αφηγήματα, τους μεγάλους σχεδιασμούς, τα όνειρα, την ίδια την πολιτική, κρατάμε ζωντανή την μνήμη της ελληνικής εξέγερσης: Πως το έθνος μας δεν απελευθερώθηκε από τις «μεγάλες δυνάμεις», αλλά επειδή υπήρξαν 500 χιλιάδες νεκροί επί συνόλου ενάμισι εκατομμυρίου Ελλήνων. Επειδή ένας στους τρείς Έλληνες χάθηκε, κυρίως, για να σωθούν οι άλλοι δυο. Επειδή το δίλλημα Ελευθερία ή Θάνατος αντιμετωπίστηκε κυριολεκτικά, κατάματα.

25η Μαρτίου 1821. Αφετηρία αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, αφορμή για περίσκεψη και υπενθυμίσεις. Πως, εν μέσω παγκόσμιας θύελλας, για να ξεκλειδωθούν δυνατότητες και απελευθερωτικές προοπτικές, το ζητούμενο της εθνικής επιβίωσης παραμένει στο επίκεντρο κάθε σχεδίου κοινωνικής αλλαγής.

25η Μαρτίου 2024. Ο κόσμος, τα σύνορα, αναδιατάσσονται. Συνομιλίες στη σκιά και υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, πιέσεις των «συμμάχων» να αποδεχτούμε τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Αφοπλισμός των νησιών του Αιγαίου, εγκατάλειψη της Κύπρου. Μια χώρα σταθμός ανεφοδιασμού για το ΝΑΤΟ και υποστήριξης των κάθε είδους «ανθρωπιστικών» του επιχειρήσεων στην Ουκρανία και αλλού.

25η Μαρτίου 2024. Η σκέψη μας στην Παλαιστίνη και τον λαό της. Στο ατελείωτο έγκλημα που διεξάγεται εκεί. Πικρό δίδαγμα, ότι οι ισορροπίες και τα όρια ανατρέπονται με τον πιο κυνικό τρόπο όταν οι ισχυροί το επιλέξουν. Και ότι η δικαίωση της ιστορικής παρουσίας του ελληνικού λαού θα απαιτήσει και πάλι θυσίες, νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες. Που πρέπει να δοθούν.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

(φωτογραφία: Το άγαλμα του Ρήγα μπροστά στο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών)