Δράση για μια Άλλη Πόλη-ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από και για το ΣΙΝΕΜΑ, μέρος 14ο!

2018-01-18 16:48

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, 8:000μμ, Πίνδου 30 & Μαραθώνος, το τελευταίο σεμινάριο!

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, ολοκληρώνεται ο κύκλος των συζητήσεων με θέμα «Βλέπουμε, Συζητάμε, Μαθαίνουμε από και για το Σινεμά» «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά-Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί». Ένας κύκλος 14ων συναντήσεων, που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν είχαμε φανταστεί ότι θα παρουσίαζε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και τόση δίψα για την παρακολούθησή του, λόγω φυσικά του εξαιρετικού και ακούραστου εισηγητή Παναγιώτη Δενδραμή, απόδειξη ότι οι αρχικά προγραμματισμένες δώδεκα παρουσιάσεις έγιναν τελικά δεκατέσσερις!

Στην τελευταία αυτή συνάντηση θα μας απασχολήσει η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή στις συνθήκες της βαθειάς και παρατεταμένης κρίσης που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία, το Weird Wave Greek Cinema και οι ανεξάρτητες παραγωγές μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ.

Γιατί το ελληνικό σινεμά και οι Έλληνες κινηματογραφιστές, σε πείσμα των εξουθενωτικών συνθηκών, της αδιάφορης, το λιγότερο, στάσης του Υπουργείο Πολιτισμού, του γεγονότος ότι στο Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου η κατάσταση είναι σχεδόν διαλυμένη, της μη απόδοσης του νόμιμου 1,5% από τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών για την χρηματοδότηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ και φόρουμ και το αναδεικνύει στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που διαφημίζει τη χώρα δωρεάν στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτεία όχι μόνο δεν το εκμεταλλεύεται αλλά κάνει το παν για να γίνει ακόμα πιο δύσκολο το να κάνει κάποιος σινεμά στην Ελλάδα. Με πενιχρά έως ανύπαρκτα μέσα, πολλές φορές υποθηκεύοντας προσωπικές περιουσίες και δανειζόμενοι από γνωστούς, φίλους και μπατζανάκηδες, οι σκηνοθέτες δημιουργούν αξιόλογα φιλμ και μας δίνουν πίσω λίγη από την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια που μας στέρησαν οι πολιτικοί. Μόνο για τη σεζόν 2010-2011 δημιουργήθηκαν 24 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, υπάρχει τεράστια άνθηση των ταινιών μικρού μήκους, ενώ πληθαίνουν, αναβαθμίζονται και αποκτούν κύρος πολλά περιφερειακά και κεντρικά, θεματικά ή γενικά Φεστιβάλ.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της δουλειάς νέων, κυρίως, σκηνοθετών και την προβολή αποσπασμάτων από ταινίες που έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις όπως: Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού, του Έκτορα Λυγίζου, Οι αισθηματίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη, Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Μαρίας Ψύκου, Ο Αννίβας προ των Πυλών της Ελισάβετ Χρονόπουλου, Η Αφροδίτη στην αυλή του Τηλέμαχου Αλεξίου, Virus του Αντώνη Φραντζή, Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη Το δέντρο και η Κούνια της Μαρίας Ντούζα κ.ά.

Ο κύκλος αυτός τελειώνει αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να συζητάμε τη συνέχεια. Η επικρατέστερη επιλογή είναι να συνεχίσουμε με έναν κύκλο αφιερωμένο στον «Μεταπολεμικό Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο»!


Οι συζητήσεις για το σινεμά, «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά - Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», γίνονται κάθε Δευτέρα στις 8:00μμ, στο στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος. Mε αυτές, το Cine-Δράση επιχειρεί να εμβαθύνει στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου και τη διαδραστική του σχέση με την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι διαλέξεις περιλαμβάνουν εισήγηση και προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.

*Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.



Διοργανωτής: Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση