Δράση για μια άλλη πόλη-Βιβλιοθήκη του Δήμου: Μια συζήτηση που ΔΕΝ έγινε

2021-02-11 22:24

Στην τελευταία συνεδρίαση του Αθλητικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Βριλησσίων (ΠΑΟΔΗΒ), έγινε ενημέρωση από την Πρόεδρο, για την πρόοδο των εργασιών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτήριο της οδού Ολύμπου & Ροδόπης, έπειτα από ερώτηση της κας Φένιας Αδαμίδη, δημοτικής συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. του ΠΟΔΗΒ.

 

Έτσι, μάθαμε ότι οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου προχωρούν, στήνονται ράφια και προσλαμβάνεται προσωπικό για να υποστηρίξει τη λειτουργία της.

 

Μάθαμε όμως επίσης ότι η βιβλιοθήκη, ελλείψει χώρου, θα λειτουργεί μόνον ως δανειστική, χωρίς ηλεκτρονική υποστήριξη. Χαρακτηριστικά όπως ειπώθηκε... «ξεκινάμε έτσι και μετά, βλέποντας και κάνοντας».

 

Το εγχείρημα έτσι όπως εξελίσσεται, υπονομεύει την όποια προσπάθεια.

 

Αντί να διαμορφωθεί ένας χώρος ζωντανός, μελέτης, έρευνας, ίσως ικανός να φιλοξενήσει συζητήσεις, εκδηλώσεις, χώρος που θα αναζωογονήσει την πνευματική λειτουργία στο προάστιο, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και κυρίως των νέων για το βιβλίο, έρχεται να εμφανιστεί μια κατάσταση μίζερη, φτωχή. Για να δικαιολογηθεί η πινακίδα που μήνες τώρα έχει αναρτηθεί, «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ».

 

Όμως το θέμα δεν σταματάει εδώ. Σε προηγούμενη συνεδρίαση από την πλευρά μας είχαμε επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα πρόσβασης στο χώρο.

 

Ας θεωρήσουμε ότι  κάποιος, παρά τα παραπάνω, έχει την επιθυμία να επισκεφθεί το χώρο, όχι μόνο για τη βιβλιοθήκη, αλλά έχει την ατυχία να έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί;

 

Δεν χρειάζεται μεταπτυχιακό ή διδακτορικό μηχανικού για να διαπιστώσει κανείς ότι η πρόσβαση στο χώρο για άτομα με κινητικά προβλήματα είναι Αδύνατη. Κοινή λογική χρειάζεται.

 

Στο σημείο του χώρου η υψομετρική διαφορά πεζοδρόμιου-δρόμου είναι περί τα 30 εκατοστά! Ούτε ράμπα έχει προβλεφθεί, ούτε άλλος τρόπος πρόσβασης υπάρχει.

 

Κι ας υποθέσουμε ότι  ο ενδιαφερόμενος κατορθώνει και «πετάει» κι ανέβει στο πεζοδρόμιο. Η είσοδος προς την ράμπα, που έστησε ο πρώην ιδιοκτήτης, κατόπιν δικής μας διαμαρτυρίας και πίεσης, βρίσκεται μπροστά ακριβώς από ένα δέντρο! Είναι πολύ αμφίβολο αν τα ειδικά καροτσάκια δύνανται να κάνουν τους απαραίτητους ελιγμούς ώστε να μπουν στο χώρο. Ράμπα όμως τοποθετήθηκε. Για να φαίνεται αλλά να μην χρησιμοποιείται...

 

Βέβαια δεν μιλάμε για τη δημιουργία τουαλέτας ΑΜΕΑ που είναι υποχρεωτική για δημόσιους ή δημοτικούς χώρους.(Ν.4067/2012, «Σχεδιάζοντας για όλους» ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ)

 

Διερωτώμαι, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συναινεί με την  εικόνα αυτή; Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών τι γνώμη έχει;

 

Ο Δήμος, αντί να ανατρέψει τη συνθήκη που δυσκολεύει την πρόσβαση ων ανθρώπων που έχουν ανάγκη, μετατρέπεται σε εκείνον ακριβώς τον παράγοντα που την εμποδίζει.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διορθωτικές κινήσεις.

 

Μάρκος Κρητικός,

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βριλησσίων,

εκπρόσωπος της ΔΡΑΣΗΣ στο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΗΒ